Seběhlo se to neuvěřitelně rychle. 20. července se dva chlapci, 15letý a 16letý, sešli na louce v Praze 10, aby poměřili síly. Celou schůzku inicioval mladší z nich - podle jeho okolí dominantní a impulzivní kluk, který u sebe nosil nůž. Druhý, zavalitější chlapec z ciziny, výzvu k bitce přijal - bál se totiž, že by byl v kolektivu za zbabělce. Vyzbrojil se ale nožem. „Není prokázáno, že tam šel v úmyslu, že nůž použije. Patrně se chtěl jistit,“ popsal soudce. 

Na smluveném místě využil obžalovaný snížené pozornosti soupeře, který si před rvačkou odkládal oblečení. Vytáhl nůž z kapsy a druhého hocha bodl do pravé strany hrudníku. Když se dal napadený na útěk, útočník po něm nůž ještě hodil. Zraněný chlapec, kterému přivolala pomoc svědkyně incidentu, pak strávil několik dní v nemocnici.

„Mladistvý musel být minimálně srozuměn s tím, že může způsobit těžkou újmu na zdraví,“ konstatoval Kadlec. Napadený i obžalovaný měli štěstí, že nůž se při ráně zastavil o žebro, takže nezpůsobil vážnější poranění. Soudní znalec uvedl, že při směru rány a síle střední intenzity nemohl nůž zasáhnout tepnu. Mohl poranit plíci, což by však bezprostředně neohrozilo život napadeného.

„Podle názoru soudu nebylo prokázáno to, že úmysl směřoval k usmrcení,“ uvedl předseda soudního senátu Jan Kadlec. Zároveň ale upozornil, že k závažnějšímu poranění napadeného hocha nedošlo jen shodou náhod. Potrestaný chlapec, který ve čtvrtek oslaví sedmácté narozeniny, se bude muset podrobit dohledu probačního úředníka a absolvovat převýchovný program pro mladistvé pachatele. Nyní se musí chovat řádně ve zkušební době dlouhé 2,5 roku. V opačném případě si odpyká 1,5 roku odnětí svobody. Soud přihlédl k tomu, že se mladík k činu přiznal a že spolupracuje s Probační a mediační službou.