Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

7 přírodních divů Slovenska: Tohle můžeme našim sousedům závidět!

/
  • Slovensko je nádherné!
    5. června 2018 ● 17:36

    Slovensko je pro Čechy zemí k výletům zaslíbenou! Spolu s Chorvatskem jde o naší nejoblíbenější zahraniční destinaci a i když nám Slovensko nemůže nabídnout moře, je tu pořád co objevovat! Podívejte se, jaké přírodní krásy u našich sousedů najdete.

  • 1.

    Tatranský národní park (TANAP)

    Nejstarší park na Slovensku a svého času i v bývalém Československu byl vyhlášen 18. prosince 1948. TANAP je jednou z devíti rezervací v zemi a rozkládá se na ploše téměř 1100 kilometrů čtverečních. Kromě toho, že TANAP slouží k ochraně vzácných biotopů, patří také mezi oblíbené cíle rekreantů, skialpinistů či návštěvníků lázní. Nejznámější částí parku jsou Vysoké Tatry, které kromě horských vrcholů nabízejí také ledovcové doliny či horská plesa.

    Kromě horolezeckých výstupů s průvodcem můžete navštívit ekominipark Tatranská divočina, který bude bavit především děti, povozit se četnými tatranskými lanovkami nebo třeba užít si na pronajaté kanoi plavbu po Štrbském plese.

    Tatry
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Slovenský ráj

    Naprosto unikátní přírodní komplex o rozloze 19 763 hektarů s centrem ve Spišské Nové Vsi vyniká roklinami, kaňony a neporušenou přírodou. Lákadlem jsou vodopády (Závojový v Sokolí dolině měří 75 metrů) a nepřeberné množství turistických tras různé náročnosti.

    Národní park je obklopen řadou řek, potoků a turistických stezek, které spojují rokle s vodopády a jeskyně. Vynechat byste určitě neměli Dobšinskou ledovou jeskyni, rokle jako Velký Sokol, Kláštorská roklina a také několik nádherných vodopádů, z nichž nejvyšší je Závojový vodopád.

    Slovenský ráj
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Ochtínská aragonitová jeskyně

    Ochtínská aragonitová jeskyně se nachází se v Revúcké vrchovině na středním Slovensku a jde o světový unikát. Je dlouhá přibližně 300 metrů, přičemž veřejnosti je přístupny více než dvě třetiny její plochy. Jeskynní výzdoba je tvořena minerálem aragonitem (známý je zejména útvar Srdce Hrádku) a podobných jeskyní naleznete po světě jen několik (ve střední Evropě už žádnou jinou). Díky svému významu a unikátní výzdobě byla zařazena do Seznamu světového dědictví UNESCO.

    Ochtínská aragonitová jeskyně
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Mořské oko

    Téměř čtrnáctihektarové jezero leží uprostřed pohoří Vihorlat, mezi pralesními porosty, ve výšce 618 m n. m. Je vyhlášenou přírodní rezervací, koupat se v  něm nedá, ale okolní nenáročné turistické trasy (od čtyř do osmi km) zvládne v nedotčené přírodě snad každý.

    Mořské oko
    Autor: Shutterstock

    Mořské oko
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Dobšinská ledová jeskyně

    Dobšinská ledová jeskyně ve Slovenském ráji je krasovým unikátem mezi ledovými jeskyněmi. Je největší ledovou jeskyní Slovenska a první elektricky osvětlenou jeskyní v Evropě. Z celkové délky jeskyně 1483 m je veřejnosti zpřístupněný okruh dlouhý přibližně půl kilometru a nejlepší je navštívit ji na jaře, když povrchové vody procházejí puklinami a v prostorách zamrzají v podobě rozmanitých útvarů. Jeskyně byla zařazena do Seznamu světového dědictví UNESCO.

    Dobšinská ledová jeskyně
    Autor: Shutterstock

  • 6.

    Kamenné gule (koule) v Megoňkách

    Kamenné gule se nachází v obci Milošová, která leží u českých hranic. Vykutálely se v 80. letech 20. století po odstřelu horniny v kamenolomu, ve kterém se těžil kámen na úpravu horských bystřin. Mají průměr od 10 až po 260 cm a jde o světový unikát. Dosud není jasné, jak vznikly, ale pravděpodobně se tomu stalo už v pravěkém moři postupným nabalováním na mořském dně.

    Po jejich objevu se v okolí rozšířily různé pověsti o jejich původu a vlastnostech. Někteří místní věřili, že kamenné koule navracejí ženám plodnost a nosili si je domů. Jiní je zase rozbíjeli, protože si mysleli, že uvnitř najdou zlato. Podle jedné z pověstí jsou koule památkou na návštěvu mimozemšťanů.

    Kamenné gule (koule) v Megoňkách
    Autor: Shutterstock

  • 7.

    Kamenný vodopád a kamenné moře Šomoška

    Přibližně devítimetrový kamenný vodopád pod hradem Šomoška patří k přírodním divům Slovenska i celé Evropy. Tvoří ho pěti- až šestiboké čedičové sloupy, které se zformovaly přibližně před 4 miliony let ztuhnutím lávy. Nedaleko se nachází tzv. kamenné moře, což je velká plocha uprostřed lesa, kterou tvoří úlomky obdobných tmavých čedičových sloupů. Ty byly mj. použity i ke stavbě jednoho z nejmalebnějších hradů Slovenska- nedaleké Šomošky. 

    Kamenný vodopád pod hradem Šomoška
    Autor: Shutterstock

  • 8.

    Video a fotogalerie

    Fotogalerie
    15 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 5

bibijana: Jaké potěšení bych mohla mít z jejich krásné přírody, když vím, jak tam stát toleruje a přispívá k otřesným případům týrání zvířat. Příklad - zastřelená medvědice, která ještě kojila svá mláďata, usmrcování odchycených psů, otřesné množírny a za živa stahovaní a týraní psi v rómských osadách.Hanba,bratia Slkováci!!!

(06. 06. 2018 09:28)

jarko: Lech by neměl radost , že Jožo v kartách s Jackem vyhrál Oko. Red se bude červenat.

(05. 06. 2018 21:40)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy