„Chodil jsem se na ně dívat už jako chlapec,“ přiznal Karel Martinec (50). Zahradníkem ve skleníku je pátým rokem. Stará se v něm mimo jiné o desítky kriticky ohrožených cykasů. Na tropické klima si už zvykl. „Bývá tady v létě i 50 stupňů,“ upřesnil.

Roční náklady na vytápění jsou 280 tisíc korun, nemocnice na to nemá. Žádá proto o pomoc úřady. Situaci komplikuje, že je skleník v majetku Jihomoravského kraje, a ten dává ruce pryč.

Nemocnice se proto obrátila o pomoc na město. „Roste v něm 20 druhů rostlin, které nenajdete nikde ve světových botanických zahradách,“ argumentuje ředitelka nemocnice Věra Dostálová.

Komise dotaci nedoporučuje

Komise města dotaci ve výši 140 tisíc korun nedoporučuje. Důvodem je to, že se nejedná o investici do městského majetku. Starosta Milan Lúčka (63, bez polit. příslušnosti) i místostarosta Jiří Janda (54, ČSSD) chtějí skleník zachránit. 

Na úterním jednání zastupitelstva chtěli přiklepnout potřebnou podporu, sešlo se ale jen 20 z 31 zastupitelů a hlasy jim scházely. „Tento bod se proto vrátí na jednání opět 26. června," uvedl Janda.


Podle botaniků není možné cykasy přesadit. „Jsou pevně spjaty s půdou, uhynuly by,“ vysvětlil univerzitní profesor František Kobza z Mendelovy univerzity v Brně.

Veřejnosti se skleník líbí, svědčí o tom zápisy v knize návštěv: „Děkuji za tak nádherný skvost přírody, že ji pomáháte zachovat pro další generace.“ „Je to oáza klidu.“ „Příjemné místo, takový malý kousek džungle v betonové civilizaci.“

Skleník je tu už 65 let

Skleník vznikl v areálu hodonínské nemocnice v roce 1953, tedy před 65 lety. Založil ho tým zahradníků pod vedením Františka Vodrážky. Od té doby je hojně navštěvován nejen pacienty nemocnice, využívají jej i svatebčané k focení. Je veřejně přístupný od pondělí do pátku mezi 8.00 a 14.00. Výstavní plocha má rozlohu 385 m2 a je protkaná 85 metry chodníků.