Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mimořádný objev českých vědců: Odhalili tajemství fotosyntézy u rostlin

Autor: ČTK, AKu - 
21. května 2018
18:40

Českým vědcům se podařil další mimořádný objev. Karel Žídek z Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd (AV ČR) dokázal přesně změřit, jak se v rostlinách šíří a mění energie při fotosyntéze. Ukázal, že se tak děje jinak, než se dosud předpokládalo. Při výzkumu spolupracoval s Davidem Bínou z Biologického centra AV ČR. Výsledek měření v pondělí publikoval časopis Nature Chemistry. Žídek využil metodu, která je schopná zaregistrovat i extrémně rychlé procesy, k jakým v rostlinách dochází.

Fotosyntéza je proces, při kterém rostliny přeměňují energii ze slunečního záření na energii chemických vazeb. „Tento proces využívají zelené rostliny a řada dalších organismů a věda se mu snaží plně porozumět již více než sto let,“ řekl Žídek ČTK. Zajímalo ho, jak se energie šíří a mění. Neměřil přitom energii v celých rostlinách, ale v takzvaných fotosyntetických komplexech, které z nich dokázal extrahovat biolog Bína.

Žídek pro toto měření využil metodu ultrarychlé spektroskopie, která umožňuje zaznamenat procesy probíhající v několika femtosekundách. „Pro porovnání říkám, že když si člověk vezme stáří vesmíru vůči jedné minutě, tak je to stejný rozdíl, jako jedna minuta proti několika desítkám femtosekund,“ řekl vědec. Běžnými detektory tak rychlé procesy měřit vůbec nejde. Podle Žídka se k tomu používá podobný trik jako při focení rychlého pohybu s bleskem. „Jako blesk se využívají krátké pulzy světla,“ uvedl.

Dosud si vědci mysleli, že při fotosyntéze se energie šíří jako vlna. Žídek ale ukázal, že tomu tak není a že to, co vědce zmátlo, byly vibrace zapojených molekul. Ve skutečnosti podle něj ve fotosyntetických komplexech v rostlinách fungují „antény“, které energii zachytí a pošlou na místo, kde se uloží do chemických vazeb.

Žídek se zabývá materiály, které přeměňují světelnou energii na chemickou nebo elektrickou, od roku 2010. Zajímají ho nejen fotosyntetické komplexy, ale také fotovoltaické články. V minulosti se tomuto tématu věnoval při stáži na univerzitě ve švédském Lundu. Nyní pracuje v centru TOPTEC v Turnově, které patří pod Ústav fyziky plazmatu.

Zdeněk Kopečný ( 21. května 2018 23:06 )

Co nelze zjistit. Toto tvrzení je docela diskutabilní. Kdysi lidé věřili, že Země je středem vesmíru (dokonce měla být plochá) a nebeská tělesa se otáčejí kolem ní. Koperník zjistil a dokázal, že tomu tak není. Vědci objevili elektřinu, radioaktivitu i další složité věci a jevy a určili jejich zákonitosti. Fotosyntéza je základem života na Zemi. Kdyby skončila, tak vyhyneme. Jinak: složité je i třeba zjistit, co se stalo v minulosti a dokázat to. Existuje třeba pojem: "teorie všeho" (ve fyzice; viz Wikipedie). Věda jednou dokáže vše vědecky objasnit. Chce to hlavně svůj čas a najít tu správnou cestu.

Zobrazit celou diskusi