„Revizoři navštívili v průběhu čtyř hodin 14 spojů. Průměr cestujících bez platného jízdního dokladu na jeden vůz činil téměř sedm osob,“ upozornila mluvčí dopravního podniku Barbora Doležalová.

Revizoři si posvítili především na autobusové linky 91, 93, 95 a 99. Čím blíže půlnoci, pokut ve výši 800 korun přibývalo. Řada nepoctivců zaplatila hotově nebo prostřednictvím platebního terminálu. Někteří se snažili diskutovat, jiní sahali k nejrůznějším výmluvám. „Spěchal jsem na spoj, už jsem nestíhal koupit lupen,“ tvrdil revizorovi přistižený mladík.

Desetiminutovou diskuzi s revizorem v noční lince ze zastávky u hlavního nádraží až do městské části Bohunice podstoupila rozhořčená mladá žena. Nakonec ale sama sebe usvědčila, že jí SMS jízdenka dorazila do mobilu až v době, kdy už seděla v jedoucím autobusu.

„Já si nebudu objednávat jízdenku, když to ještě nejede. Mám to domů 17 minut a když bude mít autobus zpoždění, dvacetiminutový limit mi nebude stačit,“ durdila se. Zápis o přestupku nakonec podepsala s tím, že podá na  přepravním oddělení stížnost.

Na revizora s arabštinou

„Škála výmluv je nepřeberná, třeba ve stylu mám dvojče, bratra, vzal mi šalinkartu. Někdo zkouší na revizora angličtinu, dokonce jsou známy pokusy s arabštinou,“ komentoval Luděk Janský, vedoucí přepravní kontroly DPMB, v pauze mezi kontrolami.

„Denní průměr přistižených černých pasažérů v Brně kolísá kolem tří set osob,“ upozornil.

Ryby v čele smutné statistiky

Noční zátah byl v pořadí devátým letošním. Dopravní podnik zaměstnává čtyři desítky revizorů. Perličkou je, že statistiky evidují i pořadí černých pasažérů podle znamení. V Brně nejvíce podvádějí Ryby, které tvoří 9,59 procent z celkově počtu osob, které ročně revizoři přistihnou bez platné jízdenky v tramvajích, trolejbusech a autobusech MHD.

Rybám zdatně konkurují Býci a Berani. Na opačném konci statistik jsou Štíři, Vodnáři a Váhy.

A na kterých linkách potkáte nejvíce černých pasažérů? V »jedničce« šalině mezi Bystrcí a Řečkovicemi, ve »čtyřce« mezi Obřany a Kraví horou a ve dvanáctce mezi Komárovem a Technologickým parkem.  

Fotogalerie
13 fotografií