Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Šéf ČEZu premiérem? Politici kroutí hlavou. Beneš mlčí a Zeman je prý lišák

Autor: Jakub Veinlich - 
18. května 2018
16:46

ČSSD začne už v pondělí rozhodovat ve vnitrostranickém referendu o možném vstupu strany do menšinové vlády s hnutím ANO za podpory KSČM. Podle Lidových novin je prezident Zeman z vlekoucích se diskusí o nové vládě Andreje Babiše nervózní a na Hradě vzniká záložní plán „B“. Podle něj by se případným šéfem úřednického kabinetu mohl stát mocný šéf elektrárenské skupiny ČEZ Daniel Beneš. Politické špičky nad tímto návrhem kroutí hlavou a nevěří, že by to Zeman myslel vážně.

Andrej Babiš dostal od Miloše Zemana čas na složení nové vlády do června. Sociální demokraté ale zveřejní výsledky svého vnitrostranického referenda až v polovině měsíce. Čas na případné složení vlády, která by získala důvěru, se tedy krátí a prezident Zeman je dost nervózní. Tým okolo hlavy státu tak křísí myšlenku na sestavení nové vlády – úřednické a bez politiků a s překvapivým premiérem. Šéfem ČEZ Danielem Benešem. „Teď jste mě pobavil,“ reagoval pro Lidové noviny jeden z nejvlivnějších manažerů v Česku.

Už méně jsou ovšem pobavení politici, kteří nestihli ani za sedm měsíců poskládat vládu, která by získala podle ústavy důvěru Poslanecké sněmovny.

„Neříkám nic, pan prezident o tom nikdy nemluvil,“ řekl Blesk Zprávám premiér Andrej Babiš, který je poté, co jeho vláda v polovině ledna nezískala důvěru, v demisi a snaží se sestavit vládu novou. Naposledy se kvůli tomu sešel ve čtvrtek večer s šéfy ČSSD a KSČM – tedy Janem Hamáčkem a Vojtěchem Filipem.

„Pokládám to za spekulace. Tu informaci jsem si poprvé přečetl v LN,“ odpověděl Hamáček na dotaz, zda o této variantě už slyšel. A doplnil, že s Milošem Zemanem o variantě úřednické vlády včele s Benešem nikdy nemluvili.

Komunisté jsou po 29 letech od sametové revoluce nejblíže k jakékoliv účasti na vládě – i když se v posledních dnech dost vzpouzí kvůli českým vojenským misím v zahraničí. Což by mohlo vznik menšinového kabinetu se 108 hlasy ve sněmovně zkomplikovat. „O této variantě nic nevím,“ zareagoval pro Blesk Zprávy, podobně jako Hamáček, šéf KSČM Vojtěch Filip.

Politici: Ať se Zeman drží ústavy

V tuto chvíli je Andrej Babiš zatím jen pověřený sestavením nové vlády. Prezident tak má v ruce stále ještě druhý pokus pro jmenování premiéra. Což si uvědomuje šéf KDU – ČSL Pavel Bělobrádek. I když variantě vlády s Benešem v čele příliš nevěří. „To jsou spekulace. Dle ústavy může teoreticky pověřit prezident kohokoliv,“ upozornil Bělobrádek.

ODS odmítla vyjednávání s hnutím Ano na jakémkoliv vládním projektu, kterého se bude účastnit trestně stíhaný člověk, a dokud ANO nepřistoupí na podmínky občanských demokratů shrnutých do takzvané Vyšehradské deklarace. V ní požaduje například zrušení EET nebo zvýšení čistých mezd všem zaměstnancům přes snížení daní. Předseda strany Petr Fiala se podobným konstrukcím a spekulacím o vzniku úřednické vlády ale nediví. A to i přesto, že ji nepovažuje za dobré řešení.

„Tuto spekulaci znám jen z médií. Nedivím se ale, že se takovéto úvahy objevují, když Andrej Babiš není ani 7 měsíců od voleb schopen sestavit většinovou vládu.“ řekl Fiala. Podle něj tak přivedl premiér zemi do politické krize, které vytvářejí prostor pro podobné spekulace. „Možnosti sestavení standardní demokratické vlády ale stále existují. Úřednická vláda žádné dobré řešení není,“ míní šéf občanských demokratů Fiala.

Kreativita už tu byla

Spekulace o nové „hradní vládě“ odmítá také předseda nejmenší sněmovní partaje – Petr Gazdík za hnutí STAN. I on upozorňuje na nevyčerpání všech ústavních pokusů o sestavení vlády vzešlé ze Sněmovny.

„Pokládám to za spekulace, i když kreativní přístup k ústavním zvyklostem současný prezident už nejednou předvedl,“ naráží Gazdík na kroky Miloše Zemana, který například v roce 2013 jmenoval po pádu vlády Petra Nečase „svůj“ kabinet, a premiérem dnešního guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka„Pokládal bych to za svévoli v okamžiku, kdy máme před sebou ještě dva pokusy o sestavení vlády a třetí je v rukách předsedy Sněmovny,“ dodal Gazdík.

Druhý pokus k sestavení vlády by měl patřit politikovi i podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila, podle kterého by se prezident měl držet ústvy. „Nejde o pana Beneše, ale je pro mě v této fázi nepřípustné, aby vznikla vláda přátel Miloše Zemana. Pokud selže ve vyjednávání Andrej Babiš, měl by dostat šanci k sestavení funkční vlády některý z politiků ze stran, které jsou zastoupené v Poslanecké sněmovně,“ řekl Blesk Zprávám bývalý ministr spravedlnosti a nyní kandidát na pražského primátora Pospíšil.

Tomio Okamura z SPD nechtěl vůbec spekulace o možném nástupu Beneše komentovat. Pravda je, že se oba – Okamura i Beneš - účastnili vítězných oslav Miloše Zemana poté, co byl na konci ledna opět zvolený prezidentem.

„Co se týče dalšího postupu, tak to je otázka na pana prezidenta, ale pokud víme, už dříve deklaroval, že druhý pokus má vítěz voleb,“ je Okamura přesvědčený, že se premiérem podruhé stane zástupce hnutí ANO. To mluví jako o svém jediném kandidátovi na premiéra o Andreji Babišovi.

Beneš mlčí

A co by řekl na premiérské křeslo samotný Beneš? Blesk Zprávy oslovily mluvčího skupiny ČEZ o zprostředkování odpovědi, Beneš ale nechce nic komentovat. Podle zákulisního hráče české politiky Romana Jurečky z ODS by ale oblíbenec a podporovatel Miloše Zemana dokázal případnou vládu s podporou Sněmovny sestavit během pár minut po telefonu.  

„Kdybych byl prezident a chtěl někoho zaměstnat a naštvat, nevytáhl bych jinou kartu než Beneše. Je to lišácký tah. Takový kandidát na premiéra by vyjednal podporu ve Sněmovně za deset minut po telefonu. Jeho výhodou je, že je typem člověka, který za ta léta ještě nikoho pořádně nenaštval  - na rozdíl od svého předchůdce Martina Romana. Takže bych řekl, že sázka na Beneše by byla tahem mistra lišáka,“ řekl Jurečko LN.  

agfor ( 19. května 2018 13:11 )

Je přece jedno, kdo bude premiérem, jestli zloděj z Agrofertu nebo zloděj z ČEZu.

oldedek ( 19. května 2018 10:17 )

Kéž by jste pane Bartoši dostali alespoň na chvíli rozum a nedali možnost komoušům neomaleně vydírat a nepustili je ani kapku k "lizu" ... 1. Nové volby by stejně vzhledem k našim hloupým spoluobčanům zase vyhrál Babiš - má na nové volby nejvíce peněz 2. Zabráníte našemu rozumprdovi Mýlovi možnost vytvořit prezidentskou vládu - to by jste Mýlovi možná překazili i pozvat tanky a nebo udělat ještě něco mazanějšího ... 3. Budete moci se stát s Vaší kontrolou a názory odkrývat šméčka Hradu, SPD a strany pod vedením pana Falbra, Semelové, Grebeníčka, Foldyny ... 4. A po zvolení budete mít čas se dostat do formy, která Vám pak dovolí přinést a vysvětlit Váš mladý přístup k politice a nechat v pokoji umřít staré dinosaury ... aj.,aj.,aj.,aj., Prosím ...

ivoadIIer ( 18. května 2018 23:06 )

Soudruh prezident vám séére na výsledky voleb a udělá si vládu ze svých kamarádů a pochlebovačů. On byl totiž zvolem přímou volbou a tudíž si může s ústavou vytírat (_!_)

ianadruhou ( 18. května 2018 18:33 )

Nemá, protože kdyby mělo, tak by logicky musela vládnout strana, která volby vyhrála a ne že se místo toho bude prát s tím, že ji ti zapšklí hází klacky pod nohy.

SebastianP ( 18. května 2018 17:26 )

Něco takové mám teď dopsáno u Tvrdíka. To je taky jeden z okolí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa