Akce se účastní 29 kulturních institucí, některé letos poprvé. „Novinkou je zapojení brněnské pobočky Židovského muzea nebo Domu Jiřího Gruši v Medlánkách,“ říká hlavní pořadatelka Pavla Obrovská.

V Domě Jiřího Gruši mají připraven „strašidelný“ program. „Připravuje se čtení tajemných a děsivých povídek při černé hodince přímo v expozici,“ usmívá se Obrovská.

Jaký další program zaujme děti? „Moravská galerie naplánovala workshop s názvem Plné barvy. V herně v Pražákově paláci budou děti vybarvovat barvami na textil kšiltovky a šátky, které si pak mohou odnést,“ prozrazuje organizátorka.

Dospělí se také nudit nebudou. Čeká je taneční show, vědomostní kvíz, houbařská poradna, swing i šamanské bubny. „Na hradě Špilberk si dospělí návštěvníci mohou zasoutěžit v šifrované hře,“ říká pořadatelka.

Některá muzea naopak v tomto roce navštívit nelze. „Kvůli rekonstrukci bude například uzavřený Palác šlechtičen,“ upozorňuje Lucie Horáková z Moravského zemského muzea.

O dětské muzeum je zájem

O jaká muzea je tradičně největší zájem? „Největší fronta bývá tam, kde se vejde nejméně lidí,“ usmívá se Obrovská. Jako příklad udává dětské muzeum u Měnínské brány, kde lze shlédnout výstavu historických hraček.

Některá větší oblíbená muzea musela kvůli obrovskému náporu návštěvníku zavést poplatky za vstup. „V Technickém i Moravském zemském muzeu zaplatíte snížené vstupné,“ říká Obrovská.

Akce se koná v sobotu 19. května a začíná od 18. hodiny, ale některé instituce plánují program už na odpoledne. „Například vědecké dětské Vida centrum zahání už v 16 hodin experimentování. Tématem bude, jak plyne voda a čas,“ tvrdí Obrovská.

Program Muzejní noci 2018 v dalších městech najdete zde >>>

Fotogalerie
9 fotografií