„Kdo nemusí do Běchovic, prosím, ať raději vůbec nejezdí,“ vyzval v pátek dopoledne starosta Běchovic Ondřej Martan (ODS) všechny řidiče, kteří měli v plánu východní částí Prahy projíždět. Dohnala ho k tomu tristní dopravní situace, již způsobila rekonstrukce Českobrodské, s ní spojená opatření, ale i netrpěliví lidé za volantem. 

Dopravu v Českobrodské dosud řídil jeden kyvadlový semafor, v pátek se k němu ale po počátečních potížích (psali jsme ZDE) přidal další a doprava kolabuje. Celou situaci navíc hrotí neukáznění řidiči, kteří ve spěchu vjíždí do silnice už v době, kdy na semaforu svítí červená. „Několikrát se nám stalo, že několik aut za sebou vyjelo už na červenou, jenže nestihla projet a setkala se s řidiči, kteří z protější strany vyrazili na zelenou,“ vysvětluje Martan.

  V uzounkém úseku je to takřka neřešitelný problém - auto totiž nemá kam uhnout a celý proces se zdržuje o další dlouhé minuty. „Auta stojí, vůbec se nedá projet na Prahu a průjezd přes most je ucpaný, je to katastrofa,“ stěžuje si na sociální síti Renata, která jako stovky dalších řidičů v koloně uvízla. 

Zpoždění logicky nabraly také autobusové linky, jimiž ráno cestovaly do práce stovky lidí. „Zpoždění autobusů bylo do 30 minut,“ sdělil Blesk.cz mluvčí ROPID Filip Drápal s tím, že situaci v Běchovicích sledují. „První dny bývají vždy nejhorší, pokud se situace neuklidní, budeme ji řešit,“ dodal. Celý úsek nyní hlídají policisté, kteří budou případné hříšníky bez skrupulí pokutovat.

Padělané povolenky

Auta přitom mohou dvoukilometrovým úsekem Českobrodské v Běchovicích projíždět jen s platným povolením. Těch Běchovice vydaly přibližně šest tisíc, problémy ale podle Martana násobí padělané povolenky, kterých mohou být další čtyři tisíce. Kontrolovat, zda mají všichni řidiči skutečně oprávnění pro vjezd, je ve špičce pro policisty takřka nemožné.

Situaci v Běchovicích by ale mohlo zlepšit nové opatření, jež v současnosti projednává pražský magistrát: v úvahu přichází úsek Českobrodské v Běchovicích zjednosměrnit tak, aby mohla projíždět pouze auta směřující z centra Prahy. Opačný směr by byl veden po objízdné trase. Jako jedna z možných variant připadá v úvahu objížďka v Horních Počernicích, tam je ale doprava už tak hustá. Podle Martana ale toto opatření nebude hned. Minimálně do úterý vše zůstane, tak jak je.

„Rekonstrukce zatěžuje dopravu v Horních Počernicích enormně hlavně ve spojitosti s rekonstrukcí dálnice D11. Zhruba 27 tisíc aut denně má tendenci zkracovat si cestu právě přes Horní Počernice a její hlavní komunikaci, ulici Náchodskou,“ vysvětlila v pondělí pro Blesk.cz mluvčí Prahy 20 Petra Prokůpková. „Preventivně jsme už přijali opatření o zákazu vjezdu vozů nad 3,5 tuny na Náchodskou ulici.“

Nezbytná rekonstrukce

Podle Technické správy komunikací (TSK) se se situací příliš dělat nedá. „Jedná se o nezbytnou rekonstrukci. Každé dopravní omezení a uzavírky jsou nepříjemné,“ uvedla pro Blesk.cz její mluvčí Barbora Lišková. „Pokud to je technicky možné, usilujeme u všech staveb o zkrácení doby realizace, ale urychlení prací nesmí mít vliv na kvalitu. Chápeme, že pro řidiče je dopravní situace v Českobrodské komplikovaná, ale aspoň se dělá něco pro to, aby tamní vozovka nebyla v tak bezútěšném stavu.“

Fotogalerie
26 fotografií