Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Statečný boj motorkářky Aničky (†18): Plíce jí přestaly fungovat během půl roku, transplantace se nedočkala

18. května 2018
11:51

Od narození statečně bojovala se zákeřnou cystickou fibrózou, poslední půl rok se jí ale zdraví rapidně zhoršilo. Vášnivá motorkářka Anička (†18) čekala na transplantaci plic, která jí mohla pomoci. Nového orgánu se ale bohužel nedočkala.

Anička sice se zákeřnou chorobou bojovala od narození, do poslední chvíle ale neztrácela naději, že se její stav zlepší a opět bude brázdit silnice na dvou kolech. Za poslední půlrok se její stav bohužel razantně zhoršil a v únoru lékaři zjistili, že jí plíce pracují už jen 35 procent. Anička skončila v nemocnici, kde jí kvůli pneumotoraxu museli zavést drén a rovněž byla zařazena na čekatelskou listinu pro transplantaci plic. 

Statečná bojovnice tušila, že by se životaspásné operace nemusela dožít a proto na facebook umístila dojemný vzkaz. V něm se rozloučila s nejbližšími, ale zároveň napsala, že neztrácí naději a bojovat bude až do posledního dechu. „Musím dnes udělat rozhodnutí, vybrat si jednu, nebo druhou cestu boje a u obojího výběru cesty boje můžu umřít dnes, zítra nebo za pár dní a nebo taky vůbec. V co doufám…,“ vysvětlila předtím, než ji lékaři uvedli do umělého spánku. V úterý ale bohužel přišla smutná zpráva. I přes obrovské odhodlání Anička nakonec bohužel nerovný boj s cystickou fibrózou prohrála.

Rodina a přátelé se se statečnou dívkou rozloučí v sobotu 19. května v Žamberku. Na akci se se souhlasem rodiny chystá i motorkářská komunita, která ji v boji s nemocí podporovala. Někteří už zároveň avizovali, že každoročně 15. května na její počest budou pořádat akci na pomoc dětem s touto zákeřnou chorobou.

Co je cystická fibróza?

Jde o dědičné, nevyléčitelné onemocnění, které postihuje převážně trávicí a dýchací soustavu, kde se usazuje abnormálně hustý hlen. Projevuje se také cystami ve slinivce. Polovina pacientů s tímto onemocněním se bohužel nedožije 32 let.

Zobrazit celou diskusi