Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lepší mrtvý než ruský? Ukrajinští delfíni po anexi Krymu „drželi hladovku a zemřeli“

Autor: Mii - 
17. května 2018
21:40

Málo známým faktem je, že Ukrajina je domovem několika pokročilých a odvážných vojenských projektů, často pocházejících z dob Sovětského svazu. Vedle skoro půl kilometrového radaru, který měl umět varovat před jadernou bombou, má program, v rámci kterého trénuje delfíny k armádním úkolům. Respektive měla, protože Rusové je po anexi Krymu zajali. Delfíni se ale nedali a drželi protestní hladovku, až nakonec uhynuli. Tvrdí to alespoň stálý zástupce prezidenta Ukrajiny na Krymu Boris Babin.

Ukrajinský armádní delfíní program byl vyhlášený po celém světě. Když proto Rusové v roce 2014 anexovali ukrajinský poloostrov Krym, delfíny zajali a doufali, že využijí jejich schopností a zařadí je do svých armádních řad.

Ukrajinská strana požadovala jejich návrat, ale Rusové odmítli. Agentura RIA Novosti poté napsala, že ruští inženýři „vyvíjí nové akvarijní technologie pro tréninkové programy na delfíny“.

Uplynuly čtyři roky a z plánu sešlo, většina delfínů uhynula. Nikdo jejich smrt ani nijak nekomentoval. Až nyní Boris Babin, který působí jako ukrajinský zástupce na dnes už ruském Krymu, uvedl, že zemřeli při obraně své země. Podle něj byla jejich smrt patriotická, protože odmítli plnit rozkazy od „ruských dobyvatelů“, nepřijímali žrádlo a jejich hladovění nakonec vyústilo ve smrt.

Babin o tom hovořil pro místní kanál Obozrevatel. Uvedl dokonce, že delfíni měli větší čest než někteří lidští vojáci. „Trénovaná zvířata nejen že odmítala interagovat s novými ruskými kouči, ale odmítala jídlo a zanedlouho zemřela. Mnoho ukrajinských vojáků vnímá svoji službu zemi méně seriózně než oni,“ řekl Babin.

Nebylo to jinak?

Jiní politici s tímto tvrzením nesouhlasí. Podle ukrajinského exposlance Vladimira Oleinika politici z Kyjeva neustále hledají způsoby, jak ze všeho vinit Rusy. Přitom „každému člověku se selským rozumem“ musí být jasné, že Babinova slova jsou propaganda a o delfíny se jednoduše nikdo pořádně nestaral, a to ani na Ukrajině, ani v Rusku. Oleinik to řekl ruskému rádiu Sputnik.

Člen státní Dumy Dmitry Belik má na celou věc také jiný názor. Ruská armáda je podle něj vůbec k tréninku nevyužila a většinu jednoduše prodala pro komerční aktivity nebo zemřeli přirozenou smrtí. O žádný patriotismus prý vůbec nešlo a Ukrajinci je údajně demilitarizovali a používali ke komerčním účelům.

Jaká je skutečnost, není jisté. Obě dvě strany na sebe pravidelně vytahují dezinformace, takže nelze potvrdit ani jednu verzi. Doložitelný je jen fakt, že Rusko v roce 2016 vyhlásilo veřejný tendr na nákup pěti delfínů a nakonec je pořídilo od moskevského delfinária Utrish. Nikdy nákup nijak nekomentovalo a není ani vyloučené, že události spolu nijak nesouvisí.

Bojoví delfíni existovali již během světových válek

S delfíny jako potenciálními mořskými vojáky experimentovalo v minulosti několik světových armád. Ukázalo se totiž, že tito kytovci vykazují podobně loajální charakteristiky jako psi – plavou nadšeně na povely lidí, se kterými se znají. Jsou inteligentní a skvěle se dokážou orientovat v prostoru.

Armády je obvykle cvičí ke hledání min, zachraňování ztracených námořníků a útokům na nepřátelské objekty nebo potápěče. Existuje dokonce bojová výstroj pro delfíny, která zahrnuje speciální nože a pistole připevněné na hlavně. Jednu z největších delfíních jednotek má v současnosti Amerika, která v San Diegu cvičí okolo 75 jedinců. Delfíny Spojené státy využívaly již za první a druhé světové války.

Případy, že by kvůli změnám ve svém prostředí odmítali jídlo, již zaznamenány byly. Občas se tak děje, když zemře delfínu druh, s kterým pobýval v akváriu. Jsou také zprávy o tom, že delfín přestane dýchat, když se odloučí od člověka, ke kterému si vytvořil pouto. Babinovo tvrzení tak nemusí být až tak nereálné.

cznb ( 5. srpna 2018 18:58 )

To si ti sluníčkovo-protiruští demagogové opravdu myslí, že jsou všichni tak blbý a nevidí jak lžou při každé příležitosti a všechno překroutí proti Rusku.

radek641 ( 21. května 2018 05:36 )

Přesně tak. Jen aby jim na Krymu zůstal vůbec nějaký živý tvor. Jestli se všechny zvířata, hmyz... obětují za Ukrajinu, tak tam těm zlým Rusům nic nezbude. Potom raději vrátí Krym zase zpátky hodným Ukrajincům. A ti vytáhnou Noemovu archu a udělají z Krymu zase ráj na zemi.

Antonin Blaha ( 18. května 2018 07:57 )

 Jestli nezdechli z toho ze si UK mysleli ze je krmi nekdo druhy.Proste zdechli hlady to je cela propaganda.😂

meverickx ( 18. května 2018 05:39 )

Na Ukrajině by chtěl žít a zemřít každý- .,.,- Slyšíte ??? -- Cožeeee ? Na Ukrajině by chtěl žít a zemřít každý ,.,.,.--- Co jste to říkal ???? -- Vy jste chluchý ,.. ??? No přece na Ukrajině by chtěl žít a zemřít každý ,.- Ale já vás už slyšel poprvé ,ale nechtělo se mi věřit ,že by někdo řekl takovou blbost

radek641 ( 17. května 2018 23:43 )

To si děláte srandu? - vedle článku máte odkaz na: Tři pilíře propagandy. Dezinformační weby fungují podle propracovaného schématu, ukázala studie A Vy potom napíšete: jejich smrt byla patriotická(delfínů), protože odmítli plnit rozkazy od „ruských dobyvatelů“. Je úplně jedno jestli někoho jen citujete - blbosti do článků nepatří, nebo citujte, ale okamžitě napište, že je to blbost. A na závěr Váš názor, že: Jaká je skutečnost, není jisté. Vy si opravdu myslíte, že ukrajinští delfíni nechtěli sloužit v ruských službách, a proto spáchali sebevraždu? - a samozřejmě že za to mohou "zlý Rusové"? Podle mě je to jen slaboduchá ukázka manipulace médií s názorem Čechů na Rusy - tzv. dezinformace. Spousta politiků i normálních lidí se diví, že mnoho Čechů nevěří médiím(hlavně ohledně Ruska). Ale po tomto článku už nevím ani já, co si o rýpání do Ruska myslet a to nejsem zastánce Ruska! Prostě když někdo toto vydává za seriozní článek, tak jak mám vlastně poznat co je a není pravda? Já tam nežiju, vlastní názor si dělám jen z medií.

Zobrazit celou diskusi