Františkovy lázně

Kde je najdete: v Karlovarském kraji, 5 km severně od Chebu.

Léčí se zde: srdeční a cévní choroby, ženské nemoci včetně neplodnosti, onemocnění pohybového aparátu, klienti v rekonvalescenci po rakovině atd.

Lázeňské procedury: využívají přírodních léčivých zdrojů, např. slatinné zábaly a koupele, inhalace, uhličité koupele, plynné injekce, atd.

Nejstarší zmínky o minerálních pramenech ve Františkových Lázních se začaly objevovat už kolem roku 1502 a téměř o tři století později byla zahájena stavba prvního lázeňského hotelu. Rozlohou jsou nejmenší z proslulého lázeňského trojúhelníku (Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně). Najdete zde 20 přírodních léčivých pramenů. Samotná léčba je založená na přírodní léčivé vodě, léčivé slatině, léčivém plynu a velmi příznivém klimatu.

Co navštívit v okolí: přírodní rezervace Soos, hrad Ostroh-Seeberg, hrad Loket, zámek Kynžvart, Chebský hrad.

Františkovy lázně
Autor: Shutterstock

Karlova Studánka

Kde je najdete: v pohoří Hrubý Jeseník, asi deset kilometrů od Pradědu.

Léčí se zde: dýchací cesty, chronické záněty hrdla, dutin, hlasivek, nosu, průdušek, plic, průduškové astma, onkologická onemocnění, vysoký tlak, nemoci cév, pohybové nemoci.

Lázeňské procedury: využívají přírodních léčivých zdrojů, vodních masážních procedur, koupelí, inhalací a rehabilitačních technik. Čekají vás i wellness procedury a parafínové zábaly.

Lázně mají dvousetletou tradici, je to lázeňské místo odpočinku habsburského vojevůdce Karla. Jako další léčivé zdroje se využívají minerální voda a přírodní oxid uhličitý. Minerální voda obsahuje velké množství kyseliny uhličité a metakřemičité. Slouží k rašelinným zábalům a koupelím. Říká se, že je zde nejčistší vzduch ve střední Evropě, a dokazují to i klimatická měření. V okolí lázní je nádherná panenská příroda. 

Co navštívit v okolí: Praděd, Rolandův kámen, hrad Rabštejn, Čertovy kameny, zámek Velké Losiny, hrad Sovinec.

Lázně Karlova Studánka
Autor: spa.cz

Libverda

Kde je najdete: v severozápadních Čechách, asi 26 km od Liberce.

Léčí se zde: choroby srdce, cév a cévního oběhu, pohybového ústrojí.

Lázeňské procedury: jako hlavní léčebný zdroj se využívá libverdská „boží voda“. Díky ní lze klientům poskytovat vodoléčbu, tepelné procedury (například Parafango – kombinaci léčebného účinku od pravěku ztvrdlého mořského bahna s aplikací parafínu), elektroléčbu, manuální techniky (různé druhy masáží) a podobně.

Původně pastýřská obec Lybenwerde se začala dostávat do širšího povědomí díky léčivé minerální vodě koncem 14. století. Zprávy o jejích blahodárných účincích šířili hlavně poutníci, kteří vychvalovali pramen. Už v té době se jí říkalo „boží voda“. Unikátem Libverdy je především vlastní přírodní léčivý zdroj. Jde o přírodní železnatou kyselku.

Co navštívit v okolí: rozhledna na Smrku, klášter Hejnice, restaurace Obří sud, státní hrad a zámek Frýdlant, Drážďany, Jelení Hora.

Více o Lázních Libverda čtěte ZDE

Lázně Libverda
Autor: Shutterstock

Karlovy Vary

Kde je najdete: v podhůří Krušných hor, v oblasti Slavkovského lesa, v záplavě zeleně.

Léčí se zde: především poruchy látkové výměny, diabetes, obezita, ale také onemocnění celého zažívacího ústrojí, nádorové choroby a mnoho dalšího.

Lázeňské procedury: tradiční účinná balneologická léčba je zde založená na výjimečném složení termálních vod. K dispozici jsou všechny druhy masáží i koupelí, včetně známých perliček, skotských střiků a podobně.

Karlovy Vary jsou nejznámější české lázně. Podle pověsti je někdy v polovině 14. století založil císař Karel IV., který objevil silný pramen při lovu jelenů. Najdete tu celkem čtrnáct léčivých pramenů. Nejsilnějším a nejznámějším je Vřídlo, které vystřikuje do výšky 12 metrů a má teplotu 73 stupňů Celsia. Prameny jsou na různých místech, kromě oxidu uhličitého a rašeliny obsahují celou řadu dalších přírodních prvků. Právě unikátní složení karlovarských vod je důvodem jejich světové proslulosti při léčbě.

Co navštívit v okolí: Svatošské skály, Andělská hora, hrad Loket nad Ohří, Bečov nad Teplou.

Císařské lázně v Karlových Varech
Autor: Foto: Kateřina Moravcová, reprofoto, archiv

Mariánské Lázně

Kde je najdete: v Karlovarském kraji, 27 km jihovýchodně od Chebu

Léčí se zde: nemoci ledvin a močových cest, nervové choroby, nemoci vyvolané poruchami látkové výměny a žláz s vnitřní sekrecí, nespecifické nemoci dýchacích cest, nemoci kožní, nemoci pohybového ústrojí.

Léčebné procedury: minerální koupele a pitné kúry, suchá plynová lázeň, plynová injekce, různé druhy koupelí (perličková, přísadová, bylinná, uhličitá, ...) a masáží, atd.

Výhodou Mariánských Lázní je velká pestrost léčby. Místní prameny mají totiž odlišné chemické složení. Přímo ve městě je jich asi 40, v okolí pak téměř 100. Po Karlových Varech patří mezi nejvyhledávanější lázně i díky nádherné okolní přírodě a pestrým možnostem využití volného času. Zdejší golfová hřiště lákají nejen lázeňské klienty – golfisty, ale i milovníky tohoto sportu z celé Evropy!

Co navštívit v okolí: hrad Loket, zámek a hrad Bečov nad Teplou, zámek Kynžvart, naučná stezka Kladská.

Mariánské Lázně
Autor: profimedia.cz

Poděbrady

Kde je najdete: Starodávné město Poděbrady se rozkládá v úrodném údolí řeky Labe pouhých 50 km od Prahy.

Léčí se zde: zejména nemoci oběhového ústrojí (kardiaci), poruchy látkové výměny a žláz s vnitřní sekrecí a choroby pohybového ústrojí.

Lázeňské procedury: v Poděbradech vás čekají klasické balneoprocedury, jako například uhličitá či perličková koupel, dále přísadové koupele s mořskou solí, s jehličím, rozmarýnem, meduňkou, rašelinou a podobně, dále pak různé druhy masáží a komplexní wellness program.

Malé lázně tady vznikly už v 17. století. Jejich pramen se řadí mezi nejlepší železité vody. Nejvýznamnějším rokem pro novodobé dějiny města se stal rok 1905, kdy byl na nádvoří tamějšího zámku objevený pramen minerální vody s výbornými léčivými účinky. Poděbrady leží na rozdíl od řady jiných lázní v Polabské nížině a příjemnou rovinatou krajinou i stabilním počasím jsou vynikajícím místem pro léčbu klientů s kardiovaskulárními chorobami. Okolí Poděbrad se hodí i pro méně náročnou cyklistiku.

Co navštívit v okolí: zámek Poděbrady, Český ráj, Kutná Hora, rozhledna Romanka, zámek Loučeň.

Lázně Poděbrady
Autor: Profimedia.cz

Lázně Třeboň

Kde je najdete: město je střediskem třeboňské kotliny, kde se nachází velké množství malých i větších rybníků. Proto se někdy Třeboni říká také jezerní město.

Léčí se zde: nemoci pohybového ústrojí, revmatické choroby, stavy po úrazech.

Lázeňské procedury: slatinné zábaly a koupele, nepřeberné možnosti masáží, wellness procedur, vodoléčba, fyzioterapie a podobně.

Léčebných vlastností rašeliny využívali obyvatelé města Třeboň a okolí po staletí, skutečný počátek lázeňství se váže k roku 1883, kdy byl v blízkosti historického centra vybudovaný první lázeňský dům – Bertiny lázně. Třeboň dnes patří k nejnavštěvovanějším a k nejoblíbenějším českým lázním. Po celá staletí se tu klienti léčí slatinou, která má unikátní složení, léčivé minerální prameny zde nehledejte. 

Co navštívit v okolí: zámek Třeboň, Schwarzenberská hrobka, kostel sv. Jiljí, pivovar Regent, rybník Svět, Hluboká nad Vltavou, Český Krumlov.

Lázně Třeboň
Autor: Profimedia.cz

Teplice

Kde je najdete: nacházejí se na severu Čech v podhůří Krušných hor. Vzdálenost od hlavního města Prahy není velká – 90 km.

Léčí se zde: nemoci pohybového ústrojí, cévní a nervové choroby, v poslední době však klientům lázně nabízejí i velké množství různých wellness procedur.

Lázeňské procedury: jsou založené na unikátních účincích zdejší termy. V teplické skupině bylo nejvýznamnějším zdrojem Pravřídlo s teplotou 49 stupňů Celsia s vydatností až 800 m3 za den. Dalšími významnými zdroji byly tři Dámské prameny, Písečný pramen a Oční pramen. Dnes jsou zdrojem přírodní vody Pravřídlo, Horský pramen a historicky nejnovější pramen Hynie.

Teplice jsou nejstarší lázně ve střední Evropě s téměř dvoutisíciletou tradicí.  V 18. a 19. století byly Teplice nazývané Malou Paříží či Salonem Evropy. Mezi nejvýznamnější návštěvníky patřili car Petr I., Ludwig van Beethoven, Johann Wolfgang Goethe, Richard Wagner, Frederick Chopin a další.

Co navštívit v okolí: botanická zahrada Teplice, zřícenina hradu Doubravka, vodní nádrž Barbora, zámek Duchcov.

Lázně Teplice
Autor: Profimedia.cz

Léčebné lázně Jáchymov

Kde je najdete: v okrese Karlovy Vary, nedaleko hranic s Německem, 7 km od hraničního přechodu Boží Dar.

Léčí se zde: onemocnění kloubů, choroby periferního nervového systému a páteře, kožní nemoci, vylepšuje se stav u diabetiků a nemocných dnou. V Jáchymově jsou specialisté na Bechtěrevovu chorobu (zánětlivé onemocnění kloubů).

Léčebné procedury: radonové a další koupele (přísadová, perličková, vířivá, uhličitá, ...), masáže, skotské střiky, hydroxeur, parafínové zábaly, kryoterapie, aerosolové inhalace, plynové injekce, atd.

Zdejší lázně mají světově unikátní přírodní bohatství v podobě radonové vody. Její prameny se nalézají v dodnes funkčním dole Svornost. Vznikl roku 1518 a na jeho dvanáctém patře, v hloubce 500 m pod zemí, se nalézají prameny. Pojmenovány jsou například po akademiku Běhounkovi nebo Marii Curie-Sklodowské.

Co navštívit v okolí: naučná stezka o radonu, vyhlídka Dívčí skok u Jáchymova, rozhledna Klínovec, rozhledna Plešivec, Boží Dar, Božídarské rašeliniště, Trojboký hraniční kámen u Jáchymova.

Lázně Jáchymov
Autor: Profimedia.cz

Lázně Bohdaneč

Kde je najdete: asi osm kilometrů jižně od Pardubic, v Polabské nížině v blízkosti lesů a rybníků.

Léčí se zde: nervový systém a pohybový aparát – záněty, revma, vertebrogenní syndromy, poúrazové a pooperační stavy, artróza, osteoporóza, Bechtěrovova choroba.

Lázeňské procedury: perličkové nebo bylinkové koupele, široký výběr masáží, zábaly, cvičení nebo lékařské konzultace.

Lázně mají více než stoletou historii v léčení obtíží pohybového aparátu. Využívá se tu báječných léčebných účinků slatiny a minerální vody, alkalické kyselky. V kombinaci s moderními rehabilitačními metodami přinášejí ten správný léčebný účinek. V okolí lázeňských domů je spousta zeleně, čekají na vás kryté kolonády a tiché prostředí.

Co navštívit v okolí: Bohdanečský park, naučná stezka Gočárův okruh, Opatovický kanál, Pardubice, Kunětická hora, rozhledna Barborka, Národní hřebčín Kladruby nad Labem.

Lázně Bohdaneč
Autor: Profimedia.cz

Luhačovice

Kde je najdete: v chráněné krajinné oblasti Bílých Karpat. Jsou proslulé svým čistým ovzduším a klimatickými podmínkami. V okolí Luhačovic načerpáte novou energii.

Co se tady léčí: oběhový a dýchací systém, trávicí systém, poruchy látkové výměny, onkologické nemoci a pohybový aparát. Ideální pro děti, které trpí astmatem, chronickými i akutními rýmami, atopickým exémem atd.

Lázeňské procedury: čekají vás vodoléčebné procedury, klasické i podvodní masáže, elektroléčba, parafínové obklady apod.

Mají k dispozici 14 nenahraditelných minerálních pramenů, jejich teplota se pohybuje mezi 10 až 14 stupni Celsia. Osm z nich se využívá k inhalačním procedurám, pitné kúře nebo koupelím. Nejznámější léčivé prameny Vincentka, Ottovka, Aloiska i Pramen Dr. Šťastného jsou volně přístupné i veřejnosti.

Co navštívit v okolí: výše zmíněné léčivé prameny, Jezírko lásky, Luhačovická přehrada, zámek Nový Světlov, Uherský Brod.

Luhačovice
Autor: Lázně Luhačovice a.s.

Fotogalerie
51 fotografií

Podívejte se, které lázně pro vás budou nejlepší ZDE

Další tipy na lázně najdete ZDE