Na plzeňskou organizaci se obrátil například invalidní důchodce, který se ujal šestnácti potulných koček. Sám má hluboko do kapsy a jen krmení pro zvířata ho měsíčně vyjde na dva tisíce korun. Náklady na veterináře by už nezvládl a bylo třeba zabránit tomu, aby se kočky nezačaly nekontrolovatelně množit.

„Oslovil jsem proto organizaci Fousky a zafungovalo to. Lidé z Fousků přijeli, všechny kočičky pochytali a na své náklady je nechali ošetřit. Zbavili je svrabu, problémů se zuby a vykastrovali je. Dnes už jsou všechna zvířata šťastná a zdravá,“ popisal důchodce.

Kastračním programem Fousků už prošlo 53 koček. „Dospělá zvířata byla plachá a nutně potřebovala zaléčit, nejčastěji kvůli nemocem horních cest dýchacích. Mláďata zase byla často podvyživená. Jeden kocourek například vážil jen 917 gramů,“ popsala Libuše Pelikánová z Fousků.

Ta spolupracuje s veterinářem Luďkem Uzlem. „Cena kastrace je paušální a stojí tisíc korun. Zahrnuje nejenom samotný výkon, ale i pobyt zvířete na klinice. Při tom lékař kočku nejenom vykastruje, ale také jí ošetří chrup a zbaví ji všech vnějších parazitů. Kočky pak neroznášejí žádné choroby,“ uvedla Pelikánová.

Veškeré náklady hradí nezskovka. „Peníze získáváme od drobných dárců a příznivců. Vše děláme ve svém volném čase," dodala Pelikánová.

VIDEO: Z kocoura bez předních tlapek je celebrita.

Video
Video se připravuje ...

Z rozkošného kocoura bez předních tlapek se stala celebrita reuters