Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tažení proti muslimům v Číně: Vláda jim stěhuje komunisty s agitkou do domu

Autor: Darina Jíchová - 
16. května 2018
15:00

Více než milion čínských komunistů je teď ve východočínské provincii Sin-ťiang. Právě tady žije početná muslimská menšina Ujgurů, její rodiny dostaly nařízeno, že povinně musí členy komunistické strany ubytovat. Vláda už několikrát proti muslimským Ujgurům zasáhla. Loni jim například zakázala dávat dětem muslimská jména, nosit plnovousy nebo závoje, informovala stanice CNN.

Oficiálně chce vláda zabránit „vzniku islámských teroristických skupin“, neoficiálně v oblasti utužuje svou moc. Celá kampaň je zaměřena hlavně na místní farmáře. Rodiny jsou povinny státním úředníkům poskytnout ubytování a stravu. Zároveň musí odpovědět na všechny jejich otázky a absolvovat „politickou převýchovu“. Komunisté je budou učit zpívat státní hymnu nebo to, jak se správně věší vlajka.

Nezisková organizace Human Rights Watch (HRW) odsoudila program čínské vlády, podle jejich právníků jde o omezování osobní, náboženské a kulturní svobody. „Co může být ještě více invazivní než to, když vláda pošle svoje lidi k někomu domů. Muslimové tak budou pod neustálým dohledem a terčem propagandy,“ prohlásila Maya Wangová z HRW a dodala: „Přístup vlády je skutečně perverzní“.

Komunistická převýchova

O něco podobného se čínští komunisté pokoušeli už v roce 2014, kdy vláda do provincie poslala 110 tisíc úředníků, kteří po dva roky konali pravidelně návštěvy u muslimů. Ujguři si dlouhodobě stěžují na politický, kulturní a náboženský útlak ze strany Pekingu. Vláda se snaží nabudit dojem kulturní jednoty a na svých sociálních sítích sdílí obrázky usmívajících se muslimů a vládních úředníků.

Komunistická strana Číny se brání obvinění HRW tím, že její zásah je nutný. Chce v regionu bojovat s alkoholismem, rovněž chce vyřešit problém s tříděním odpadu. Nicméně v programu stojí, že domovy Ujgurů nesmí mít žádné náboženské elementy – obrazy nebo knihy. Všechny nalezené předměty budou zabavené, muslimové budou také vzděláni v „myšlení prezidenta Si Ťin-pchinga“, uvedl mluvčí vlády.

Utlačovaní Ujgurové

Ujgurové patří k nejstarším turkickým národům ve Střední Asii. Její příslušníci vyznávají většinou sunnitský islám, část Ujgurů však patří k tolerantním súfiským muslimům. Násilí v Sin-ťiangu si v posledních letech vyžádalo stovky obětí.

Peking z krveprolití viní islamisty a separatisty, podle aktivistů za lidská práva jsou však nepokoje v regionu reakcí na represivní čínskou politiku. Sin-ťiang je zároveň jedním z nejúrodnějších regionů.