Číšník Miroslav vešel do místnosti plné novinářů v tmavé kšiltovce a tmavých brýlích - aby chránily před světlem jeho oči, o které při brutálním útoku pětice Nizozemců málem přišel. „Děkuji lidem, kteří mi přáli, abych byl v pořádku, když jsem se pral o život,“ začal svůj emotivní proslov a nezapomněl ani na doktory a sestřičky, kteří ho dostali z nejhoršího.

Pak už se Miroslav pouští do popisu událostí v sobotu 21. dubna, které změnily jeho život. „Měl jsem zrovna přestávku, když s nimi (Nizozemci - pozn. red.) komunikoval kolega. Trvalo to delší dobu, což bylo neobvyklé,“ popisuje začátek dramatické situace.

Když pak viděl provozního, jak vstává, měl už podle svých slov tušení, že se něco semele. „Odhodil jsem cigaretu a šel tam,“ popisuje osudové rozhodnutí. Sedmero Nizozemců se v restauraci Polpo v pražské Vladislavově ulici posadilo ke stolu, který byl rezervovaný. „Řekli jsme, že jim rádi připravíme nový stůl, ať dopijí své pití.“

Noční můra

To, co následovalo, bylo jako ta nejhorší noční můra. Nizozemci se do číšníka pustili hlava nehlava, až skončil v bezvědomí na zemi. „Měl jsem otřes mozku s krvácením do mozku, třikrát zlomenou lícní kost. Mám stále problémy se zrakem - vidím mlhavě na pravé oko,“ vypočítává Mirek, jaká zranění mu mlátičky způsobily. „Jedna rána navíc a už jsem tu nemusel být,“ dodává.

V nemocnici si poležel až do 8. května, kdy ho lékaři pustili domů. Přesto ale říká, že by se dnes zachoval stejně. „Chtěl jsem prvotně pomoci, byli tam jiní hosté,“ vysvětluje, proč se do potyčky pouštěl. Záběry, na nichž je útok zachycen, ale zhlédl pouze jednou. „Vidět už je nechci,“ říká rozhodně.

Třem Nizozemcům obviněným z výtržnictví kvůli napadení Miroslava uložil Obvodní soud pro Prahu 1 trestním příkazem osmiměsíční podmínky. Na pět let je také vyhostil ze země. Zbývající dva Nizozemce, které policie považuje za hlavní aktéry napadení, soud poslal do vazby. Poslední dva se podle záběrů konfliktu neúčastnili a snažili se ho spíš mírnit.

Napadený číšník promluvil o události zády ke kameře.
Autor: reprofoto Prima FTV

Fotogalerie
45 fotografií