Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lesy ČR mají nového šéfa. A Piráti chtějí mimořádnou schůzi Sněmovny o kůrovci

Autor: ČTK, zze - 
14. května 2018
16:44

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) dnes v Hradci Králové pověřil řízením státního podniku Lesy ČR (LČR) stávajícího ředitele lesního a vodního hospodářství Lesů ČR Tomáše Pospíšila. Milek to řekl ČTK po jednání s vedením státních lesů. Pospíšil převzal řízení podniku po generálním řediteli Danielu Szórádovi, kterého ministr v pátek odvolal kvůli kůrovcové kalamitě. Piráti oznámili, že na téma kůrovcová kalamita chtějí svolat mimořádnou schůzi Sněmovny.

Hlavním úkolem podniku pod Pospíšilovým vedením podle ministra bude „maximálně využít veškeré těžební kapacity, abychom zamezili šíření kůrovce“. Opatření k likvidaci kůrovcové kalamity hodlá Milek představit v úterý odpoledne po jednání meziresortní skupiny, které se zúčastní i premiér v demisi Andrej Babiš a ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec.

Už teď je podle ministra jisté, že kalamita nepůjde zvládnout za několik měsíců. „Kalamita je tak rozsáhlá, že to bude trvat minimálně rok dva,“ řekl. Uvedl, že problémem je nedostatek pracovníků, v lesnickém oboru v ČR nyní chybí asi 4000 lidí.

Pospíšil se prý bude věnovat nejsložitějším lesním správám

Milek také potvrdil, že krizovým manažerem Lesů ČR pro zvládnutí kůrovcové kalamity bude Ludvík Řičář, dosavadní krajský ředitel Lesů ČR v Liberci. „Bude se věnovat těm nejsložitějším lesním správám, které jsou na střední Moravě,“ řekl Milek k Řičářově roli. Jeho konkrétní postavení ve struktuře podniku i působení v Liberci se podle ministra ještě bude řešit.

Milek nemá informace, že by někdo ze stávajících členů nejvyššího vedení LČR chtěl rezignovat. Szórádovo odvolání podle Milkova pátečního vyjádření nesouvisí s politickou situací. Podle něj ředitel Szórád pochybil, vytvořil v lesích nekoncepční a zanedbanou situaci, kdy se přemnožil kůrovec.

Szórád nesouhlasí. Podnik podle něj dělal pro zvládnutí kůrovcové kalamity maximum. „Důkazem může být to, že situace (v lesích LČR) je fakticky shodná nebo velmi podobná jako u jiných vlastníků,“ řekl ČTK Szórád.

Kůrovcová kalamita se zvětšuje

Výběrové řízení na nového ředitele nechce Milek zatím vypisovat, chce ho nechat na svém nástupci ve vládě s důvěrou Poslanecké sněmovny. Kdyby jako ministr zemědělství pokračoval, pak řekl, že by „vypsal výběrové řízení co nejrychleji“.

Státní podnik Lesy ČR spravuje téměř polovinu lesů v zemi a v poslední době je kritizován za to, že zanedbal preventivní opatření proti šíření kůrovce. Kůrovcová kalamita se zejména na východě země stále zvětšuje. Je to mimo jiné důsledek sucha posledních let. Ministerstvo ji označuje z hlediska rozsahu za největší v novodobé historii českého lesnictví.

Piráti: Chceme mimořádnou schůzi Sněmovny o kůrovci

Piráti včera oznámili, že chtějí iniciovat svolání mimořádné schůze Sněmovny, která by měla změnit přístup k lesnímu hospodářství v ČR kvůli přemnožení kůrovce

„Bylo to poprvé, kdy ministerstvo připustilo, že univerzálním viníkem loňské kůrovcové kalamity na severu Moravy a ve Slezsku není jen klimatická změna,“ uvedl místopředseda sněmovního zemědělského výboru Radek Holomčík (Piráti). „Pokud ministerstvo náhle změní oficiální verzi příběhu, je zde silné podezření, že celou dobu veřejnosti lhalo. To je velmi závažná situace,“ dodal.

Ke svolání mimořádné schůze je třeba minimálně pětiny z 200 poslanců. Piráti, kteří mají v dolní komoře 22 zástupců, tak budou potřebovat ještě nejméně 18 poslaneckých podpisů.

Nový šéf Lesů: Teplé počasí škůdcům přeje

Na zdolání kůrovcové kalamity ve státních lesích by měly být podle Pospíšila maximálně využity všechny dostupné prostředky v ČR bez ohledu na jejich vlastnictví. Lesy ČR při řešení kalamity půjdou cestou jednání se svými smluvními partnery, posilováním vlastních kapacit a přímým nákupem služeb. Pospíšil, kterého dnes ministr zemědělství pověřil řízením podniku, to řekl ČTK.

Jde mimo jiné o lidskou pracovní sílu a těžařskou techniku. „Pokračujeme v nahodilé těžbě kalamitního a kůrovcového dříví a v pěstebních pracích, také v ochraně lesa. S ministerstvem zemědělství a dalšími institucemi i smluvními partnery připravujeme různé varianty řešení důsledků vývoje letošního počasí,“ uvedl Pospíšil.

O situaci a řešeních kalamity bude v úterý jednat meziresortní skupina za účasti premiéra v demisi Andreje Babiše a ministrů zemědělství a životního prostředí Jiřího Milka a Richarda Brabce. Současné teplé počasí s nedostatkem srážek je podle Pospíšila velmi příznivé pro vývoj škůdců. Připomněl, že situace Lesů ČR je při rychlém řešení kůrovcové kalamity komplikovaná, protože podnik je zadavatelem podle zákona o veřejných zakázkách.

Nyní jsou v lesích Lesů ČR úmyslné těžby dřeva zastavené a podnik se soustřeďuje na nahodilé těžby dřeva napadeného kůrovcem. Ve vyšších nadmořských výškách podnik dodělává těžbu stromů poničených větrnými kalamitami. Mimo kalamitních těžeb podnik dělá v lesích jen výchovné probírkové zásahy v porostech do věku 40 let.

Pospíšil pracuje pro Lesy ČR celou svoji kariéru:

  • Narodil se 20. března 1973
  • Absolvoval Lesnickou fakultu Mendelovy univerzity v Brně (1997)
  • Doposud působil jako ředitel lesního a vodního hospodářství Lesy ČR (od ledna 2018)
  • Ve společnosti Lesy ČR působí od roku 1998, nejprve jako adjunkt, později revírník a lesní správce na Lesní správě Loučná nad Desnou; v srpnu 2014 byl jmenován ředitelem Krajského ředitelství Šumperk; loni v prosinci ho generální ředitel společnosti Daniel Szórád vybral na základě výsledků interního výběrového řízení do čela nově zřízeného úseku lesního a vodního hospodářství

žanyn ( 29. května 2018 19:30 )

A budou Piráti chtít prověřovat hospodaření v našich lesích za posledních 30 roků? A pokud možno i s hodnocením našich i cizích lesních odborníků? A vyvodí důsledky a poženou k odpovědnosti? Asi těžko.

marmat ( 14. května 2018 19:50 )

Trollové KOMPLET níže...umíte vůbec někdy za ty prachy diskutovat ???Piráti mají konečně téma, ale vy pořád NIC !!!?

agfor ( 14. května 2018 16:33 )

Za kůrovce se můžou poděkovat zeleným teroristům.

pupicek001 ( 14. května 2018 15:30 )

Ten Milos se rozleze vsade

penecas ( 14. května 2018 14:23 )

děkuji všem, co volili ANO

Zobrazit celou diskusi