Incident se stal 24. května 2016 po poledni. Matula vzal svou legálně drženou zbraň, namířil ji muži na hlavu a ze vzdálenosti tří metrů na něj minimálně dvakrát vystřelil. Když pak zraněný muž utíkal pryč, senior za ním se zbraní v ruce běžel přes dva pozemky. Poté se vrátil do své chaty a počkal tam na policii, kterou přivolal.

Sousedé se dlouhodobě přeli například kvůli hranici pozemků nebo kvůli pokácenému ořešáku. Matula na muže podával před několika lety trestní oznámení kvůli údajným výhružkám. Hájil se tím, že v den střelby se cítil ohrožený na životě, protože soused prý přišel na jeho zahradu s předmětem, který vypadal jako nůž. Podle svědků však ve skutečnosti šlo o mobilní telefon.

Za pokus o vraždu hrozilo Matulovi deset až 18 let vězení. Soudy mu trest mimořádně snížily pod sazbu - na pět let, a to mimo jiné proto, že neměl doposud nikdy problémy se zákonem. Nejvyšší soud dnes odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, sdělila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Žalobci od počátku v kauze žádali vyšší trest, útok označovali za náhlý a zákeřný. Zraněný muž požadoval jako odškodné přes 11 milionů korun, soudci ho však s většinou nároku odkázali do občanskoprávního řízení a přiznali mu 200 000 korun.