Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Populární starosta lidoveckým odpadlíkem. Čižinský stopne členství kvůli volbám

Autor: ČTK - 
14. května 2018
10:59

Poslanec a starosta Prahy 7 Jan Čižinský na výzvu vedení strany pozastaví členství v KDU-ČSL. Důvodem je sdružení Praha Sobě, se kterým chce kandidovat v podzimních komunálních volbách. Členem koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) na pražském magistrátu chce Čižinský zůstat. 

„Byl jsem předsednictvem strany vyzván k pozastavení členství. Mé členství komplikovalo jednání o předvolební koalici KDU-ČSL v Praze. Mým cílem je změnit Prahu k lepšímu, nikoliv v Praze komplikovat tvorbu předvolební koalice. Proto vyhovím a členství přeruším,“ uvedl Čižinský.

Čižinský založil sdružení Praha sobě, s kterým chce pro podzimní volby sestavit takzvanou občanskou kandidátku. Proto není na kandidátce lidovců, kterou povede pražský radní Jan Wolf.

Ke kandidatuře potřebuje Praha sobě získat podpis alespoň sedmi procent z celkového počtu obyvatel Prahy, tedy téměř 100 tisíc podpisů. Sdružení je zatím nezískalo. Pokud by se z něj stalo politické hnutí a Čižinský by byl jeho lídrem, podle vnitrostranických stanov by byl z KDU-ČSL vyloučen.

Zda a jak bude Čižinský fungovat v pražské koalici, není jasné. Jejím členem ale chce podle svých slov zůstat. Pokud nebude členem KDU-ČSL případně Trojkoalice, může být jako nezařazený členem zastupitelského klubu Trojkoalice.

Strany magistrátní koalice nyní vedou dohodovací řízení. Podle ANO a ČSSD porušila Trojkoalice na minulém jednání zastupitelů koaliční smlouvu, když Čižinský a zastupitel Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice) nepodpořili kvůli sporům ohledně budoucnosti Libeňského mostu program jednání, které tak bylo předčasně ukončeno.

Na magistrátu má KDU-ČSL dva zastupitele, Trojkoalice jich má osm. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice má v 65členném zastupitelstvu těsnou většinu 33 členů.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa