Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sopka dál ničí Havaj. Otvírají se trhliny, ale lidé odsud odmítají odejít

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
14. května 2018
15:49

Sopka Kilauea nacházející se na americkém ostrově Havaj, který je také znám jako Velký ostrov, dál chrlí lávu, popel a kamení. Na ostrově se také kvůli zemětřesení objevilo několik trhlin, ze kterých vyvěrá magma. Podle obyvatel se jich otevřelo celkem 17. „Bylo to hlasitější, než když vzlétává boeing,“ popsali událost místní. Vědci se obávají masivní exploze, informoval deník Daily Mail.

Kilauea patří mezi nejaktivnější sopky světa, je velmi vyhledávanou turistickou atrakcí, neboť z ní od roku 1983 nepřetržitě vytéká láva. Vědci její zvýšenou aktivitu zaznamenali na konci dubna, k první erupci pak došlo 3. května. Láva postupující do údolí sopky už zničila desítky domů a přes dva tisíce lidí bylo evakuováno.

Jedna z trhlin se otevřela nedaleko elektrárny, její pracovníci pro jistotu odstranili 227 tisíc litrů hořlavých kapalin. Kromě lávy unikají do ovzduší toxické plyny. Úřady varovaly lidi zůstávající v blízkosti tekoucí lávy, že jim obyčejné masky proti prachu nepomůžou a že by se měli stáhnout do bezpečí.

Pro ostrov Havaj od pátku oficiálně platí „stav katastrofy“. Náklady na evakuaci a zajištění bezpečí obyvatel jsou odhadovány na 62 milionů korun. Vědci se nyní obávají další erupce. „Podle všech dat je možné, že v následujících dnech dojde k masivnímu výbuchu sopky a výronu magmatu. Láva pak bude vytékat nejen z kráteru, ale i ze všech trhlin,“ oznámila geoložka Tina Nealová z americké geologické služby USGS.

Výzvy k evakuaci

„Vyděsil nás ohlušující hluk, bylo to horší, než když vedle vás startuje boeing. V zemi se otevřela díra dlouhá asi 300 metrů a začaly z ní vylétávat sopečné bomby,“ uvedl Mark Clawson, který žije pár kilometrů od místa, kde se v neděli otevřela zatím poslední trhlina. „Dostal jsem výzvu k evakuaci, ale až doteď jsem si myslel, že mi tady na kopci nic nehrozí,“ prohlásil Clawson.

Záchranáři, hasiči i armáda mají pohotovost. Turistické rezidence v okolí jsou uzavřené a jejich majitelé plně spolupracují na evakuaci, do provizorních ubikací převezli balenou vodu, jídlo a přikrývky z hotelů. Přes zvýšené nebezpečí však někteří obyvatelé stále odmítají opustit své domovy.

Téměř 2000 lidí muselo kvůli erupci havajské sopky Kilauea opustit své domovy Téměř 2000 lidí muselo kvůli erupci havajské sopky Kilauea opustit své domovy | Reuters

Zkušenosti se sopkou

„Víme, jak se chovat. Není to poprvé, co Kilauea vybuchla, žiju tu přes 60 let. Sledujeme pohyb sopečných bomb, jedna dopadla k sousedům na zápraží, tak jsme ji polili vodou. Zatím se k odchodu nechystáme,“ dodal Clawson, společně s ním v ohrožené oblasti zůstává dalších 10 lidí.

„Trhlina je kousek od našeho domu, byli jsme se na ni podívat s tátou a se ségrou,“ sdělila tisku Haley Clintonová (17). Geologové ale vyzývají občany, aby se k trhlinám nepřibližovali. „Sopečná bomba může vylétnout kdykoliv. I když z díry nevyvěrá láva, vycházejí z ní toxiny. Upozorňovali jsme místní, že běžná rouška proti prachu je zbytečná a neochrání je,“ vysvětlila Nealová.

Záchranáři procházejí evakuované zóny, z vyklizených domů odvezli do bezpečí opuštěné domácí mazlíčky: 16 psů, čtyři želvy, čtyři kočky a tři králíky. Z farem pak 1400 kusů dobytka a 32 koní. Pro většinu zvířat si přišli jejich majitelé.

Neuvěřitelná podívaná

Scott Wiggers patří mezi Havajany, kteří se rozhodli zůstat ve svých domovech. „Včera jsem se chtěl podívat na trhlinu č. 16, ale ve vzduchu byla tak silně cítit síra, že jsem se k ní nedostal. Na cestě domů mě zastihlo drobné zemětřesení,“ sdělil místním novinám. „Chodím se dívat k trhlinám, ty aktivní pozoruju z dálky, je to neuvěřitelná podívaná,“ vysvětlil Wiggers.

„Když se otevírají, je slyšet hřmění, sousedi to přirovnávají k motoru letadla. Jednu z nich mám přímo u domu. Vychází z ní neskutečný žár, ale jinak nic, žádná láva ani sopečné bomby,“ dodal. „Byl jsem se podívat i na proud lávy tekoucí ze sopky. Nepohybuje se rychle, ale ničí všechno, co jí stojí v cestě. Nemyslím si, že jsem v nebezpečí. Proto jsem odmítl výzvu k evakuaci,“ prohlásil Wiggers.

„Na ostrově neprobíhá žádná násilná evakuace, ale vláda nesouhlasí s tím, že tu zůstáváme. Nejsme hloupí, je nám jasné, že rouška nebo maska s respirátorem nám před toxiny nepomůže, ale nikdy jsme nebyli zas tak blízko,“ dodal Wiggers.

 

Zobrazit celou diskusi