Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš v Ústí ve „vyloučené lokalitě“: Pomůžeme zlikvidovat byznys s chudobou

Autor: ČTK - 
14. května 2018
17:59

O dopravě, zdravotnictví, školství a sociálních problémech jednal v pondělí v Ústeckém kraji premiér Andrej Babiš a někteří členové jeho vlády v demisi s krajskými politiky. Během výjezdního zasedání navštívili Teplice a Ústí nad Labem. Ze svých cest přitom Babiš vzkázal - ANO nezveřejní jména svých ministrů v případné vládě s ČSSD před referendem v sociální demokracii. Jména chtěla znát část ČSSD. Vládní tým mimo jiné navštívil takzvanou vyloučenou lokalitu v Ústí nad Labem. Podle Babiše by stát podobným místům mohl pomoci výkupem domů. Zamezilo by se tak dalšímu byznysu s chudobou. 

ANO nezveřejní jména svých ministrů v případné vládě s ČSSD před vnitrostranickým referendem v sociální demokracii, které začne příští týden. V pondělí to při návštěvě Ústeckého kraje řekl novinářům premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Jména všech členů kabinetu chtěla znát část politiků ČSSD, podle nich je to třeba, aby se mohli sociální demokraté v referendu kvalifikovaně rozhodnout o vstupu do vlády.

ČSSD už slíbila, že svých pět kandidátů do vlády před referendem zveřejní. „My určitě nezveřejníme jména ministrů. Jména ministrů řeknu nejdřív panu prezidentovi, jak je dobrým zvykem,“ řekl dnes Babiš. Šéf hnutí ANO také uvedl, že se chce sejít s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, jehož strana by měla menšinovou vládu ANO s ČSSD tolerovat.

Filip o víkendu po jednání širšího vedení KSČM řekl, že komunisté nemohou vládu podpořit, pokud v návrhu programového prohlášení zůstane závazek posilování zahraničních misí české armády.

„Samozřejmě KSČM o tom mluvila v minulosti, ale nevnímali jsme to až tak, jakto teď vypadá jako nějaký zásadní problém,“ řekl Babiš. S Filipem se chce potkat, „jakmile bude čas“. Schůzku s premiérem v demisi kvůli problematice zahraničních misí avizoval i Filip, chce s ním řešit i další výhrady, které komunisté k programovému prohlášení mají.

Sociální demokraté o víkendu oznámili, že zajištění podpory pro menšinovou vládu má na starosti hnutí ANO jako vítěz voleb. ANO podle nich také uzavře dvoustrannou dohodu s KSČM o toleranci vlády, ČSSD ji podepisovat nebude.

Takový postoj ale kritizoval bývalý úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec, podle něj by tak sociální demokraté ručili za dohodu, kterou by vůbec neznali. To, že by smlouvu podepsalo pouze hnutí ANO, označil za pokus obejít Bohumínské usnesení, které ČSSD přijala v 90. letech a které jí zapovídalo spolupráci s KSČM na vládní úrovni.

Vláda na Ústecku: Nádraží, nemocnice i vyloučená lokalita

Hned ráno se Andrej Babiš setkal s krajskými politiky v Teplicích. Mluvili o železniční trati z Lovosic do Teplic, kterou poničil před pěti lety sesuv. Kraj trvá na tom, aby stát oblíbenou trať opravil. Podle ministerstva dopravy by to ale bylo příliš nákladné, obnova by stála asi 800 milionů korun.

Následně se kabinet přesunul do Ústí nad Labem, kde jednal s krajskými radními. „Dalšími tématy budou opravy silnic druhých a třetích tříd, financování regionálního školství a rozvoje venkova či rozvoj průmyslové zóny Triangle. Členové kabinetu budou diskutovat také se starosty měst a obcí v kraji,“ informovala ráno mluvčí vlády Barbora Peterová.

Babiš s dalšími ministry navštívil také ústeckou univerzitu, nemocnici nebo úřad práce. Zamířil i do problémové čtvrti Předlice, která je považována za vyloučenou lokalitu. Tam slíbil, že stát by podobným místům mohl pomoci výkupem domů. Zamezilo by se tak dalšímu byznysu s chudobou. Podle ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslavy Němcové (ANO) by měla pomoci i připravovaná novela zákona o státní sociální podpoře.

Babiš s dalšími ministry přijel do Sklářské ulice, kde je blok domů s tunami odpadků. Pozemek patří soukromým majitelům, odpad opakovaně vzplál. V domech bezprostředně u skládky žijí desítky lidí včetně malých dětí. „Nechápu, jak toto můžou lidi dopustit. Je potřeba, když je vlastník neznámý, to vyvlastnit, a musí to magistrát udělat,“ řekl premiér. 

Podle Babiše jsou sociálně vyloučené lokality největším problémem Ústeckého kraje. „Je absurdní, pokud sem chodí lidi z východního Slovenska, aby ti šmejdi, kteří obchodují s chudobou, aby na tom vydělali. To je absurdní situace, to musíme změnit,“ doplnil Babiš.

Podle ministryně je možností dotační program, který by obcím pomohl i s výkupem. „Budeme muset vytvořit fond, aby obce mohly stavět nebo vykupovat nebo předělávat brownfieldy,“ dodala ministryně.

Jednou z vyloučených lokalit je ubytovna v Purkyňově ulici ve čtvrti Střekov. „Byla to krásná oblast, vede tudy cesta k hradu. Ale pak to koupili lidé, kteří sem nastěhovali nepřizpůsobivé občany, jejichž děti dělají opravdu velké problémy,“ řekla ČTK Miroslava Hnízdilová, která bydlí pod ubytovnou.

Do ubytovny se podívala ministryně práce. „Platíme za dvoupokojový byt 11 000 korun za dva dospělé a tři děti, máme sprchu, záchod na chodbě. Jsou tam štěnice, švábi, nic s tím nedělají,“ řekl novinářům Tomáš Toman, který ministryni na prohlídku pozval. Novináři dovnitř nesměli, provozovatelka ubytovny to zakázala.

osinek ( 15. května 2018 10:20 )

Lze Babiše brát vážně? Nejde o další účelovou lež Babiše? Ve velké Babišově firmě Vodňanské kuře pracuje spousta Ukrajinců s mizernými platy.Proto tam pracuje pouze minimum Čechů. Ukrajinci tam dostávají v průměru 8000- 85O0 měsíčně. V rozhovoru s českými novináři to potvrdili Ukrajinci zaměstnaní ve Vodňanském kuřeti. Rozhovory s Ukrajinci potvrzující skandální pracovní podmínky v této Babišově firmě, včetně mezd pod životním minimem, ze shlédnout ve filmu "Selský rozum", který natočili čeští dokumentaristé ve spolupráci s ČT. Film Selský rozum lze shlédnout na you tube Neměl by A.Babiš něco udělat se směšně nízkými mzdami v některých svých podnicích a tím přispět k boji proti chudobě?

sensadrak ( 15. května 2018 09:11 )

Babiš slíbí komukoliv cokoliv, hraje o čas, hlavně,aby nemusel jít sedět.

flora ( 14. května 2018 19:17 )

Majitel, který má v domě nájemníky za ně má uklízet? Majtele domů jsou nedohledatelní? To snad ne, komu pak nájemníci, co žijí na haldách svých vlastních odpadků a nehnou prstem tedy platí těch 11000 měsíčně? Takže se budeme vracet do časů socialismu . Státní byty tihle nájemníci dostávali přece pravidelně . Vybydleli, dostali nový - vybydleli atd..

marmat ( 14. května 2018 14:52 )

půjdete z kina a zjančený Čečenec Vás sejme i s rodinou....máte PROTIRECEPT ???

sores ( 14. května 2018 14:33 )

To mi hlava nebere, češi jsou nespokojené ale řeší to pouze v PC!! Kdo mlčí na veřejnosti a nekoná, nic proti tomu špatnému nic nedělá tak přeci souhlasí!! A s tím politici počítají, že češi se neozvou ani omylem jako jiné statečné státy, i ti slováci jsou už lepší a vyráží do ulic stávkovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa