Projít centrem Ostravy, aniž by člověk nepotkal cyklistu na růžovém kole, není možné. Od prvního května byl totiž spuštěn takzvaný bikesharing Rekola, tedy půjčování kol lidem s možností připojení k internetu. Přes aplikaci je totiž možné si zapůjčít na 15 minut kolo zdarma.

V Ostravě bikesharing dlouho chyběl. Důkazem toho je doslova enormní zájem o ně. „Tento projekt jsme chystali delší dobu a trochu jsem se obával, zda se chytí. Dokonce jsme se na magistrátu domlouvali, že jako úředníci a politici půjdeme příkladem a budeme na těchto kolech jezdit. Nakonec se mi ještě nepodařilo kolo vypůjčit, stojan na Prokešově náměstí je pořád prázdný a všechna kola jsou půjčená,“ uvedl k zájmu o jízdní kola primátor Tomáš Macura.

Dokonce o ně není zájem ani mezi zloději, jak se původně Ostravané báli. Ze 180 kol zatím nebylo ukradeno ani jedno. „Ale ještě před zahájením provozu zmizel 30. dubna v noci jeden stojan ze Stodolní ulice. Zjistili jsme, že jej nikdo neodcizil, jen jej viděli strážníci a protože nevěděli, o co se jedná, odnesli jej na služebnu. Další den již byl stojan na svém místě,“ dodal primátor.  

Původně mělo ve městě být rozmístěno 39 stanovišť, kde si je lidé budou moci zapůjčit i vrátit. Ale kvůli velkému zájmu jich už je 45.

VIDEO: Podívejte se na cyklistu, který nabořil policejní vozidlo a z místa nehody ujel!

Video
Video se připravuje ...

Cyklista narazil do policejního vozu a z místa nehody ujel. archiv PČR