Jeden z největších požárů za posledních několik let vedl až k vyhlášení zvláštního stupně poplachu. Jelikož hrozilo zřícení konstrukce haly, vyžádal si velitel dokonce vrtulník Letecké služby Policie ČR s bambi vakem a odhadem na místě zasahovalo bezmála 200 profesionálních a dobrovolných hasičů. Krom nich ale k požáru vyrazil také vyšetřovatel Martin Kavka, jenž zároveň pracuje jako mluvčí pražských hasičů.

„Byl tak rozsáhlý, že se dovnitř nedostali hasiči ani vyšetřovatelé. To ale neznamená, že v takové situaci vyšetřování neprobíhá. Ptáme se zasahujících kolegů, kde přesně hoří a na další věci, které nám při stanovení příčiny pomohou,“ říká.

Vyšetřovatel také zjišťuje další okolnosti od svědků nebo od majitele budovy. „Běžně ale vyšetřujeme během hašení mezi plameny. Máme stejné oblečení, vybavení i výcvik jako zasahující hasiči. Jsme tedy i ve stejném ohrožení. Je to výhoda oproti policistům, kteří mohou místo ohledávat až po uhašení,“ prozrazuje s tím, že tak získávají i poznatky, jak se požár šířil a podobně. 

Nejdůležitější je pro ně najít kriminalistické ohnisko – místo, kde oheň vznikl.
„Veškeré informace potom zpracujeme a předáme ve formě odborného vyjádření. Policie pak dál rozhodne, jak bude případ klasifikovat. Pokud jako trestný čin, tak si ho kompletně přebírají, pokud jako nedbalost, vrací to k nám a my to řešíme nějakou sankcí. Technické závady řešíme pouze my, hasiči. Ovšem přesněji popisovat náš postup při vyšetřování nemohu, abych tím nedával návod případným žhářům,“ říká Kavka, který u pražských hasičů pracuje už 25 let.

Náročný výcvik

Dva roky zasahoval jako hasič, pak ale přišla nabídka na vyšetřovatele příčin požárů a Martina Kavku to zaujalo natolik, že se rozhodl projít náročným výcvikem.
„Musel jsem si dodělat vysokou školu v Brně – chemickou fakultu, prošel jsem si několika náročnými kurzy, ale vyšetřovatelem jsem se stal až po několika letech, kdy jsem posbíral zkušenosti,“ podává výčet toho, co musel překonat.

Dnes jako vedoucí vyšetřovacího týmu jezdí už jen k požárům, kde škoda přesahuje milion. Takový byl i ten v Hostivaři, kde zasahovalo bezmála 200 profesionálních i dobrovolných hasičů. „Nasbírali jsme materiály, které jsme potřebovali na zjištění příčiny, a předali výsledky policii,“ řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Podle deníku E15 areál vlastní společnost, jejímž majitelem je J. Monsport – osobní advokát podnikatele Speychala, obviněného společně s dalšími za zkrácení daní nejméně o 850 milionů korun. Na místě vyhořelých hal chce majitel údajně vybudovat obchodní a industriální areál, pro který už shání nájemce.

Video
Video se připravuje ...

U požáru haly v Hostivaři zasahuje vrtulník s bambi vakem. Aktu.cz

Fotogalerie
83 fotografií