Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Tatínek sjel ze židle.“ O smrti starosty Rotrekla (†62) promluvil zdrcený syn

Starosta městské části Brno-jih náhle zemřel na Heršpické pouti.
Starosta městské části Brno-jih náhle zemřel na Heršpické pouti.  (Autor: STAN a reprofoto Google Street View)
Autor: kal, jn - 
13. května 2018
15:00

Stihl říct poslední oficiální řeč ve své funkci a zemřel. Starosta městské části Brno-jih Zdeněk Rotrekl (†62, STAN-Šance pro jih) skonal v sobotu večer přímo ve výkonu funkce na Heršpické pouti. Blesku poslední minuty života svého otce přiblížil jeho syn David Rotrekl, který zastává funkci radního. Ani půlhodinové úsilí záchranářů nepomohlo.

„Tatínek pronesl krátkou oficiální řeč a pak se to stalo. Zničehonic. Táta byl naprosto zdravý,“ hlesl zdrcený syn David. „Tatínek najednou sjel ze židle,“ připojil ve shodě s dalšími svědky nešťastné události. Jedním z nich byl i Lukáš, který na místo přivolal sanitku.

„Lékaři se snažili o jeho oživení. Byl to dobrý člověk, který se hezky staral o svou rodinu,“ řekl Lukáš pro Blesk Zprávy. Nejdřív volal na číslo 155, kde mu to ale nikdo nezvedal, při vytočení 112 už ho ale okamžitě přepojili na záchranku.

„Když jsme přijeli na místo, staršího muže už resuscitovali přítomní svědci. Přes všechnu snahu záchranářů ale na místě zemřel,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Starosta zemřel v brněnské restauraci Parlament krátce po 20. hodině, kdy měla celodenní Heršpická pouť vrcholit soutěží o babský koláč a večerní zábavou pro dospělé. Akce začínala duchovním programem dopoledne, odpoledne si ji užívaly hlavně děti. Projev starosty Rotrekla měl v programu místo v osm večer.

Mezi prvními o úmrtí starosty informoval brněnský politik David Grund (ODS). „Vážil jsem si jej jako slušného a pracovitého člověka, který dělal vše s nejlepším úmyslem a nikdy neodmítl kultivovanou debatu. Byl to milý, dobrý a hlavně hodný člověk. Čest jeho památce,“ napsal na Twitteru už v sobotu večer.

Zdeněk Rotrekl ze sdružení STAN-Šance pro jih se stal starostou teprve loni v prosinci, když se rozpadla dosavadní koalice vedená starostou Danielem Kyprem z ANO. Do opozice společně s ANO odešli lidovci a TOP 09. K dosavadním členům koalice Šance pro jih a Zelená republika naopak přibyli sociální demokraté, kteří se v roce 2014 stali vítězi voleb. Nové volby čekají městskou část na podzim.

Při akci městské části Brno-jih v sobotu večer náhle zemřel v 62 letech její starosta Zdeněk Rotrekl Při akci městské části Brno-jih v sobotu večer náhle zemřel v 62 letech její starosta Zdeněk Rotrekl | STAN

zlinman ( 13. května 2018 15:24 )

Novičok nebo Babičok ?

Zobrazit celou diskusi