Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Mohutný protivládní pochod ve Varšavě: Do ulic vyšlo až 50 tisíc Poláků

Autor: ČTK, ivm - 
12. května 2018
18:30

Desítky tisíc Poláků se v sobotu zúčastnily pochodu v centru Varšavy. Opozice tu požadovala, aby vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) dodržovala ústavu, respektovala vládu práva a nezávislost soudů. Podle listu Gazeta Wyborcza, který se odvolává na informace varšavské radnice, se k protestu s názvem Pochod svobody připojilo až 50 tisíc lidí.

Pochod svobody zorganizovaly opoziční strany Občanská platforma (PO) a Moderní a protestní hnutí Výbor na obranu demokracie (KOD). Řada účastníků akce nesla během průchodu Varšavou vlajky Polska a Evropské unie. Demonstranti provolávali hesla jako „Ústava!“ nebo „Svobodné soudy“.

Předseda PO Grzegorz Schetyna v proslovu k účastníkům protestu řekl, že konec vlády PiS je blízko. „Budeme bojovat za svobodu, důstojnost, demokracii a svobodné Polsko,“ prohlásil. Další zástupci opozice kabinet premiéra Mateusze Morawieckého obvinili z oklešťování demokracie, především v souvislosti s kontroverzní soudní reformou.

Podle aktuálního průzkumu by v případě voleb PO a Moderní získaly 33,4 procenta hlasů, vládní PiS by podpořilo 36,9 procenta Poláků.

„Polsko začíná být v Evropě izolované“

„Přišla jsem proto, že Polsko začíná být (v Evropě) kvůli krokům naší vlády izolované, a také abych ukázala, že v Polsku je mnoho lidí, kteří podporují Evropskou unii a hodnoty, jež reprezentuje,“ řekla agentuře AFP Magdalena Jaroszová (32).

Obavy demonstrantů z ohrožení právního státu v Polsku sdílí také Evropská komise, která loni zahájila s Varšavou proceduru, která může vést až k odebrání některých hlasovacích práv.

Zobrazit celou diskusi