Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Viděla 300 poprav a psala si o nich deník. Mrazivá zpověď novinářky z texaské věznice

Autor: rc - 
13. května 2018
05:02

Neuvěřitelných dvanáct let Michelle Lyons chodila do věznice a přihlížela popravám. Za svou kariéru nejprve novinářky a později mluvčí texaského oddělení pro kriminální zločiny viděla, jak tři sta lidí dostává injekci smrti.

Michelle od roku 2000 do roku 2012 docházela do texaské věznice ve městě Huntsville, kde se od roku 1924 odehrávají všechny popravy. Michelle nejprve pracovala jako reportérka a později začala pracovat jako mluvčí texaského oddělení pro kriminální zločiny.

Její první popravou byla ta Rickyho McGinna a ačkoliv od jeho smrti uplynulo dlouhých osmnáct let, poprava se Michelle vybavuje jasně. Michelle hlavně vzpomíná na McGinnovu matku, která s rukama přitisknutýma na sklo v komoře smrti sleduje popravu syna a mlčky se s ním loučí.

„Byla jsem naprosto v klidu. Měla jsem snad být rozrušená?“ napsala podle BBC Michelle do svého deníku poté, co viděla popravu Javiera Cruzeho. Tehdy jí bylo pouhých dvaadvacet let.

„Když se dívám do mých poznámek z poprav, zneklidňuje mě to. Ale když jsem měla někdy nějaké pochybnosti, strčila jsem je do kufru ve své mysli a ten jsem pak kopla do kouta. Byla to necitelnost, která mě udržela, abych v tom pokračovala,“ prozradila Michelle, jak tak dlouho mohla vykonávat takovou práci.

„Přihlížet posledním momentům života lidí a dívat se, jak jejich duše opouští tělo, se nikdy nestane světskou nebo normální,“ dodala Michelle, která o popravách řekla, že jí připomínaly přípravu člověka ke spánku.

Michelle za dobu, kdy přihlížela popravám, dostávala dopisy a emaily od lidí z celého světa, v nichž ji odsuzovali za to, že souhlasí s trestem smrti. „Celý svět za hranicemi Ameriky myslí, že je to příšerný, že posíláme lidi na smrt. Evropští novináři často používají slovo „zabíjení“ místo popravy. Myslí, že zabíjíme lidi,“ řekla Michelle a dodala, že po popravě Napoleona Beazleyho, kterému bylo jen sedmnáct let, když dostal trest smrti, plakala celou cestu domu. Beazley byl popraven v roce 2002. „Nejen já jsem měla pocit, že Napoleon by neměl žádné další problémy, myslela jsem, že by mohl být produktivní člen společnosti,“ uvedla Michelle.

V Texasu se v roce 2000 uskutečnilo čtyřicet poprav a v roce 2017 bylo popraveno sedm vězňů. V roce 1972 byl Nejvyšším soudem trest smrti zrušen, ovšem několik měsíců poté byl znovu obnoven. V roce 2013 byl v Texasu proveden průzkum a celých 74% lidí podporovalo trest smrti. Ačkoliv počet provedených poprav ve státě klesl, nezdá se, že by v budoucnu byl trest smrti zrušen úplně. Dokonce, ačkoliv Michelle se domnívá, že v Texasu jsou prováděny popravy až příliš často, s trestem smrti souhlasí.

VIDEO: Srdceryvné video: Muž (†30) odsouzený na smrt se loučí s rodinou, malá dcerka to nechápe

Dannero ( 19. května 2018 09:37 )

asi na tom tak trochu ujížděla, jsou lidé co si v tom libují, třeba sérioví vrazi.

sachmat ( 13. května 2018 13:31 )

Taky těch dvanáct let se na ní vzhledově podepsalo. Je nějaká škaredší, děvčica jedna.

odol ( 13. května 2018 06:10 )

 Nač chodiť na čumět na popravy do krimu u nás se to menuje zdravotnická péče.

Zobrazit celou diskusi