Celkem 102 vystavených bonsají v hlavní části expozice a další desítky, z nichž některé bude možné si i odnést domů, je od pátku k vidění v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Výstavu slavnostně uvedl za přítomnosti japonského velvyslance Kaoru Shimazakiho ředitel Bohumil Černý.

Výstava bonsají patří mezi mé nejoblíbenější,” svěřil se Černý. „Snoubí se při ní krása rostlin s japonskou kulturou a japonským umění. Jak jinak prezentovat dokonalé bonsaje než na pozadí rozkvetlé Japonské zahrady,” uvedl ředitel.

300 let starý veterán

Na výstavě budou k vidění skuteční bonsajoví „dědečci”. Některé z nich jsou staré desítky let, některé i sto. Nejstarší exemplář však představuje Tis japonský pěstitele Josefa Valoucha z muzea bonsají v Uherském Hradišti. Je mu 300 let.

Josef Valouch je pěstovatelem nejstarší bonsaje na výstavě. Jeho Tisu japonskému je už přes 300 let. Jeho cena sahá do statisíců.
Autor: Mária Rušinová

Hodnota takové bonsaje se pohybuje od 100 tisíc korun,” odhaduje Valouch cenové relace bonsají. Jejich pěstování podle něj není nic snadného. „Člověk musí být trpělivý, o nástroje ani tolik nejde. Musí se o bonsaje pečlivě starat,” říká. Petr Herynek, který je rovněž pěstitelem bonsají s ním souhlasí. „K bonsaji musí mít člověk především nějaký vztah,” říká Herynek.

Šestnáct dní Japonska v Praze

Výstava bude probíhat od 12. května až do 20. května a bude k ní přičleněno několik tematických akcí, které návštěvníkům přiblíží japonskou kulturu. Doprovodné programy budou probíhat o nadcházejících víkendech.

Zájemcům nabídnou třeba skládání origami, bubenické vystoupení nebo také recitaci klasických japonských básní Haiku. K ochutnání budou rovněž tradiční japonské pochutiny včetně čajů. A přední pěstitelé bonsají seznámí zájemce s metodami pěstování bonsají nebo s jejich tvarováním.

Některé si budou moci pořídit u Petra Herynka, který se jejich pěstováním zabývá desítky let. Cenové rozpětí je 30,- Kč za skalničky do mističek, až 5 000,- za kompletní vzrostlou bonsaj. K dostání budou i pěstitelské potřeby a pomůcky a hlavně zasvěcené rady.

Kde: Botanická zahrada hl. m. Prahy, Trojská 800/196 - Japonská zahrada.
Kdy: Od 12. 5. do 20. 5. denně od 9 do 20 hodin.
Za kolik: Ceny jsou v rámci normálního vstupného do Botanické zahrady, 85,- Kč dospělí.

Fotogalerie
40 fotografií