Šíření české kultury za hranicemi i za mořem. I takto by se dal pojmenovat počin radnice Prahy 10, která zapůjčila celkem 12 artefaktů spjatých s životem a tvorbou obou významných českých literátů a umělců na výstavy v Tokyu a v prefektuře Hyogo.

Jsme přesvědčení, že japonská výstava u příležitosti stého založení Československa přispěje k poznávání české kultury a odkazu bratří Čapků ve světě,“ uvedl místostarosta Prahy 10 Tomáš Pek (TOP 09) k výstavám, které v Japonsku připomínají 100 let od vzniku ČSR. V Tokiu výstava už od dubna probíhá a skončí 25. května. V Hyogu pak proběhne přes léto, od července do září. „Právě šíření odkazu bratří Čapků bylo jedním z důvodů, proč Praha 10 kdysi cennou vilu i s částí pozůstalosti kupovala,“ vysvětlil místostarosta. „Je pravda, že v té době si výstavu v Japonsku asi nikdo představit nedokázal, ale o to větší radost máme.“

Světově proslulí literáti

Josef a Karel Čapkovi patří mezi výrazné osobnosti nejen české, ale i světové literatury. Zatímco staršího Josefa si dnes často vybavíme ve spojitosti s jeho ojedinělými malbami a knihou pro děti Povídání o pejskovi a kočičce, mladší Karel byl za svá nadčasová literární díla uznáván napříč světem. Dokonce byl zvažován i na Nobelovu cenu za literaturu.

Fotogalerie
4 fotografie