Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pět nejhledanějších velitelů Islámského státu zadrženo, pochlubil se Trump

Autor: ČTK, nkov - 
10. května 2018
18:41

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek na Twitteru uvedl, že pět nejhledanějších velitelů teroristické organizace Islámský stát (IS) bylo zadrženo. Irácká státní televize ve středu informovala, že irácké síly zadržely pět velitelů IS poté, co je nalákaly do Iráku ze sousední Sýrie. Lídr celé organizace abú Bakr Bagdádí mezi nimi nicméně nebyl.

Podle irácké státní televize jsou zadržení radikálové Saddám Džamíl, Muhammad Kadír, Ismáíl Isáví, Umar Karbúlí a Issám Zaubaj, patřili k nejhledanějším velitelům IS.

Podle amerického listu The New York Times byli radikálové zadrženi při operaci, která byla koordinovaná s americkými zpravodajci. Tajné služby je nalákaly ze Sýrie do Iráku, kde je zadržely irácké síly.

V roce 2014 se příslušníkům IS podařilo získat kontrolu nad téměř polovinou Sýrie a bezmála třetinou Iráku. O tři roky později přišla teroristická organizace prakticky o veškerá území, včetně hlavních bašt – iráckého Mosulu a syrské Rakky. Irák loni v prosinci ohlásil definitivní porážku IS na svém území, radikálové se ale stále skrývají v pouštní oblasti na hranici mezi Sýrií a Irákem a dále páchají krvavé útoky.

V současné chvíli je v Iráku asi 5000 amerických vojáků, kteří poskytují irácké armádě výcvik.

offline ( 10. května 2018 20:18 )

Jistě je propustí na kauci, když svatosvatě slíbí, že neutečou.

gabreta ( 10. května 2018 19:18 )

Ti zmetkové si je tam nechají, jako odborný poradce na terorismus, stejně jako to udělali po válce s válečnýma zločincema!!!

Zobrazit celou diskusi