Případem se dnes začal v hlavním líčení zabývat Obvodní soud pro Prahu 1. Stejskala už loni v listopadu potrestal pokutou 20 tisíc korun, ředitel však proti trestnímu příkazu podal odpor. Podle dřívějších informací je Stejskal do vyřešení případu přeřazen mimo obvod na administrativní práci.

Incident se stal koncem roku 2016 na křižovatce ulic Politických vězňů a Washingtonova. Stejskal podle obžaloby při kontrole auta, které údajně neoprávněně parkovalo na místě pro invalidy, sebral jednomu z kontrolovaných mobilní telefon. Podle státní zástupkyně Zdeňky Galkové tak zneužil svou pravomoc a zasáhl do jeho práv.

Stejskal dnes řekl, že muž, který parkoval na místě pro invalidy, mu nejprve odmítl předložit invalidní a občanský průkaz a pokusil se z místa odejít. „V tom jsem mu musel fyzicky zabránit,“ řekl Stejskal. K incidentu pak dorazil otec muže, který strážníkům předložil kartu ZTP i invalidní průkaz, ten se ale neshodoval s průkazem v autě, Stejskal měl podezření, že byl padělaný.

Mladší z mužů byl podle Stejskala agresivní a nadával mu. Když se ke strážníkovi přiblížil s mobilním telefonem v ruce, Stejskal situaci vyhodnotil tak, že by mobil mohl použít jako zbraň, proto mu ho vzal. Podle Stejskala si muž navíc nechtěl natočit jeho služební číslo, nýbrž natáčel jeho obličej, na což neměl právo. Mobil mu Stejskal po chvíli podle svého tvrzení „vložil“ do vozidla.

Kontrolovaný muž ale tvrdí něco jiného. Řekl, že jel v autě se svým otcem, kterého vysadil na Václavském náměstí. Pak už jen popojel a zaparkoval. „Zezadu, bez jakéhokoliv upozornění, mě někdo chytil a začal se mnou cloumat a házet,“ řekl soudu. Strážník ho pak začal tlačit k autu, chtěl po něm ukázat kartu ZTP. Tu měl ale u sebe jeho otec.

Muž došel pro otce, který průkaz předložil. Invalidní karta v autě podle něj padělaná nebyla. Strážníci je prý obklíčili, otec mu pak poradil, aby si vyfotil jejich služební číslo. „Strážník na mě pak začal řvát, že si je ze zákona nemůžu natáčet ani fotit,“ řekl. Telefon mu Stejskal vytrhnul z ruky a strčil si ho do kapsy. Došlo k potyčce, mobil pak Stejskal podle muže do auta hodil. Jako zadostiučinění chce muž 30 tisíc korun.

Muž, který na místě pro invalidy podle Stejskala parkoval, a jeho otec, který k zásahu později dorazil, čelí obvinění z křivé výpovědi. Údajně totiž tvrdili, že mu Stejskal telefon rozbil a poničil jim auto. To se ale podle policie nepotvrdilo. Policisté je podle mluvčího Tomáše Hulana již kvůli křivé výpovědi navrhli obžalovat. Stejskal dnes uvedl, že kontrolovaný muž byl odsouzen Městským soudem v Praze za dvě napadení řidičů z roku 2015.

Fotogalerie
5 fotografií