Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rozvod po padesátce? Překvapivé důvody, které k tomu ženy vedou

  • 23. srpna 2020 | 06:00

    Říká se jim taky „šedé rozvody“, to kvůli šedinám ve vlasech. Existuje několik důvodů, proč se ženy po padesátce rozhodnou rozvést se. A některé z nich jsou překvapivé. Proč to po tolika letech děláme?

     

    Každý vztah, bez ohledu na věk, nemusí skončit happy endem. Rozvádí se jak třicátníci, tak šedesátníci. Ale právě lidé ve věku 50+ končí u rozvodového soudu nejvíce. Proč tomu tak je?

  • Po padesátce se vztahy dostávají na tenký led

    Autor: iStock

    Statistiky mluví jasně. Rozvody po padesátce jsou na vzestupu, jejich počet se od roku 1990 zdvojnásobil. Panebože, říkáte si, proč? Děti už vyletěly z hnízda, hypotéka je splacená, proč tedy nedožít v klidu ve vztahu, který už sice nejiskří, ale možná ještě funguje? Jak říká psycholožka Magdalena Dostálová, padesátka je obdobím, kdy se vztah, který byl z velké části založen na společném tématu dětí, dostává na tenký led. „Nemají-li manželé kromě dětí moc společného, bývá obtížné kontinuitu vztahu udržet.“ Zajímavé také je, že rozvod chtějí nejčastěji ženy. Co je k tomu vede?

  • Prozření

    Autor: iStock

    Lidé se mění. Jsme dynamické bytosti, které se vyvíjejí. A musí se měnit i vztahy, jinak se rozpadnou. Spousta žen teprve po padesátce prozře. „Moje klientky popisují, že se konečně probraly. Uvědomily si, vedle koho celá léta žily a jak moc jim partner vlastně nevyhovuje. To se typicky děje v případech, kdy manželé už dávno předtím rezignovali na jakékoli společné linie, soužití probíhalo spíše samospádem a točilo se hlavně kolem péče o děti,“ říká psycholožka Dostálová.

  • Větší sebevědomí

    Autor: iStock

    Dnešní ženy většinou nejsou takové puťky, jako bývaly. Nebojí se žít bez chlapa, jsou mnohem sebevědomější, ekonomicky nezávislé. „Nyní je pro ženu snazší opustit partnera a žít sama. Uživí se totiž, ač to někdy nebývá úplně snadné. Také není jako rozvedená žena tolik stigmatizována, jako tomu bylo dřív. Rozvod se, ač se nám to nemusí zrovna dvakrát líbit, stává ve společnosti běžnějším jevem,“ vysvětluje psycholožka.

  • Prázdné hnízdo

    Autor: iStock

    Děti vyrostou a opustí rodinu, aby žily vlastní život. Spousta párů vítá prázdné hnízdo s nadšením, ovšem jiné páry zjišťují, že většinu času investovaly jen do péče o děti, místo aby se staraly taky o vztah. „Pověstný syndrom prázdného hnízda hraje svou roli. Není však jediným důvodem. Často se taky partneři nesetkají v míře aktivity. Jeden z nich by se třeba rád věnoval zajímavým volnočasovým aktivitám, a klidně ve dvou, zatímco druhého válcuje únava, která mu nedovolí cokoli podnikat,“ říká Magdalena Dostálová.

  • Nuda

    Autor: iStock

    Spousta žen uvádí, že po padesátce se začaly v manželství nudit. „Najednou jsem si uvědomila, že být s jednou osobou nepřetržitě mě neskutečně nudí a otravuje. Manžel sice tvrdě pracoval, staral se o ekonomické zajištění rodiny, ale přestal být pozorným partnerem. Prostě jsem si řekla, že takhle žít dál nechci. Ještě mám život před sebou,“ vypráví jednapadesátiletá Hedvika.

  • Sex

    Autor: iStock

    Sexuální neslučitelnost může být ničivější, než se zdá. Hormonální změny, které s věkem přicházejí, můžou způsobit velké změny v intimním životě obou manželů. „Bylo mi padesát a manželovi o osm let víc. Nikdy jsme neměli bouřlivý sex, ale fungovalo to. Jenže najednou ztratil manžel chuť. Jiná žena v tom nebyla, prostě na něj dolehl věk. Snažila jsem se to řešit, ale marně. Milence jsem nechtěla, tak jsem podala žádost o rozvod. Bez sexu prostě žít nechci,“ říká dvaapadesátiletá Mirka.

  • Komunikace

    Autor: iStock

    Pokud ve vztahu není porozumění a chybí pochopení toho, jak to vidí ten druhý, vztah začne umírat, až nakonec zemře. Komunikační problémy jsou jedním z největších důvodů, proč ženy po padesátce z manželství odejdou. „Najednou jsem si uvědomila, že takhle žít až do smrti fakt nechci. Tuhle agónii jsem nechtěla udržovat, tak jsem podala žádost o rozvod,“ vypráví třiapadesátiletá Anna.

Autor: aši
Diskuse ke článku
.