Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

VIDEO: Na milimetr přesně. Jak izraelská raketa zničila íránský odpalovací systém

Autor: ČTK, ivm, base - 
11. května 2018
09:17

Poté, co íránské jednotky na syrské straně Golanských výšin vypálily v noci na čtvrtek zhruba 20 střel a raket na izraelské cíle v Golanských výšinách. Izrael během čtvrtka zasáhl desítky íránských vojenských cílů v Sýrii. Izraelská armáda později zveřejnila video, na němž je vidět zásah proti íránským raketám.  

Dvacetisekundové video ukazuje, jak izraelská střela s kamerou míří k íránskému protiletadlovému systému SA22. Na záběrech je vidět, že nic netušící íránští vojáci postávají u vozidla, které bude za okamžik zničeno: 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu k úderu v Sýrii prohlásil, že nálety na íránské cíle v Sýrii byly přiměřenou reakcí, protože Teherán „překročil červenou čáru“„Jsme uprostřed vleklého konfliktu a naše politika je jasná. Nedopustíme, aby Írán pevně vojensky zakotvil v Sýrii,“ řekl izraelský premiér.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že izraelské nálety usmrtily 23 bojovníků, včetně pěti syrských vojáků. Podle agentury Reuters jde o dosud nejvážnější střet mezi dvěma úhlavními nepřáteli v regionu.

Mluvčí izraelské armády Jonatan Konrikus řekl, že izraelský obranný systém čtyři íránské střely zachytil, další spadly ještě v Sýrii; uvedl ale zároveň, že došlo k „menšímu“ poškození izraelských vojenských základen.

Izrael podle armády zasáhl na 50 íránských cílů v Sýrii, což mluvčí označil za jednu z největších operací izraelského letectva za poslední desetiletí. Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman prohlásil, že armáda zasáhla „téměř všechny“ íránské pozice v Sýrii.

 Syrská státní agentura SANA s odvoláním na nejmenovaného armádního představitele informovala, že Izrael zasáhl pozice protiraketové obrany, radarové stanice a sklady zbraní. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že syrská protiraketová obrana více než polovinu střel vypálených Izraelem zneškodnila, velení syrské armády hovoří dokonce o zničení většiny izraelských raket. Izraelci podle Moskvy použili při útoku 28 letounů typu F-15 a F-16 a vypálili přes 70 střel.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že nálety na íránské cíle v Sýrii byly přiměřenou reakcí, protože Teherán „překročil červenou čáru“. „Jsme uprostřed vleklého konfliktu a naše politika je jasná. Nedopustíme, aby Írán pevně vojensky zakotvil v Sýrii,“ řekl premiér.

SANA citovala nejmenovaného představitele syrského ministerstva zahraničí, podle kterého izraelské nálety naznačují, že byla zahájena nová fáze agrese proti Sýrii.

Spojené státy íránský útok odsoudily a označily za provokaci s tím, že Izrael má právo se bránit. Moskva mezitím vyzvala Izrael i Írán ke zdrženlivosti a požádala je, aby spory řešily diplomatickou cestou.

Německá kancléřka Angela Merkelová rovněž požádala všechny strany, aby projevily zdrženlivost, zatímco francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval ke zmírnění napětí na Blízkém východě. Britský ministr zahraničí Boris Johnson vybídl Írán, aby se vyvaroval jakékoli akce, které by vedla k destabilizaci regionu, a zároveň požádal Rusko, které je spojencem Damašku, aby více usilovalo o politické řešení syrského konfliktu. Britská premiérka Theresa Mayová následně v telefonátu se svým izraelským protějškem uvedla, že Izrael má právo se bránit proti íránské agresi.

Ve čtvrtek večer íránské útoky na izraelské cíle označila za „velmi znepokojující" také šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová. Zdůraznila přitom, že Izrael má právo na obranu, a vyzvala regionální síly, aby se vyvarovaly dalšího zvyšování napetí.

Izrael se zmocnil části Golanských výšin, které patřily Sýrii, za šestidenní války v roce 1967. Izrael a Sýrie jsou od té doby oficiálně stále ve válečném stavu. Židovský stát okupuje asi 1200 kilometrů čtverečních tohoto pásma, pod syrskou kontrolou je 520 kilometrů čtverečních. Linie příměří na Golanech byla považována za poměrně klidnou až do vypuknutí války v Sýrii v roce 2011.

Napětí v regionu ještě vzrostlo poté, co americký prezident Donald Trump v úterý oznámil, že Spojené státy se stahují z íránské jaderné dohody. To přimělo Izrael vyhlásit vysoký stupeň pohotovosti. Izraelská vláda je velkým zastáncem a obhájcem Trumpova rozhodnutí odstoupit od dohody s Teheránem o jeho jaderném programu.

Írán patří spolu s Ruskem mezi hlavní spojence režimu Bašára Asada v Damašku. Izrael dal opakovaně najevo, že nepřipustí, aby Írán vybudoval v Sýrii novou frontu proti židovskému státu a pomáhal tam ve vyzbrojování radikálního libanonského hnutí Hizballáh, které také stojí na straně Asada.

boroboro ( 12. května 2018 14:13 )

No, naštěstí Izrael likviduje arabské teroristy jedna báseň, takže z primitivů, kteří teroristy podporují, si opravdu nemusí dělat těžkou hlavu.

boroboro ( 12. května 2018 14:10 )

cid2000 ( 11. května 2018 14:44 )

Ta náboženská parta iránských polocivilních milicí bude asi taky pěkná IQ parta hic,...no ono to podle dostupných informací ani pro jednu stranu ve finále nedopadlo nějak fatálně.Vlk se nažral a koza zůstala celá.Izreael neutrpěl skoro žádné ztráty, pak jim to vrátil,ale zase tak zásadní škody jim taky nespůsobil,něco jim bylo i setřeleno,takže spíše klasika na kočku a myš jako vždy!!Každá strana dává hogo fogo úspěšná prohlášení, ale pravda bude asi někde uprostřed s mírnou převahou izraelců tentokrát.Rusko tentokrát nezasahovalo a nechalo náboženské iránské polocivilní dobrovolné milice a Syrskou PVO vykoupat vlastnímu osudu.Cukr a bič na araby aby se vědělo,že bez nás to nepůjde přeci jen.

jezibababa ( 11. května 2018 13:03 )

taupan ( 11. května 2018 11:59 )

Izrael léčí a vyzbrojuje teroristy v Syrii.

Zobrazit celou diskusi