Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podezřelého z krveprolití v muzeu Němci vyhostili. Na řadě je bin Ládinův strážce

Autor: ČTK - 
9. května 2018
22:55

Německo dnes vyhostilo do Tuniska muže podezřelého z členství v teroristické organizaci Islámský stát (IS). Učinilo tak jen několik dní poté, co soud zamítl jeho odvolání proti chystané deportaci, informoval server Spiegel Online. Němci by chtěli vyhostit i bývalého bodyguarda Usámy bin Ládina, který u nich žije. Zatím se jim to nedaří. A muž se svou rodinou pobírá měsíčně od státu v přepočtu takřka 30 tisíc korun.

Sedmatřicetiletý Hajkal Sajdání je podezřelý z podílu na několika teroristických útocích. Sajdánímu, kterého tuniské úřady viní mimo jiné z podílu na atentátu na muzeum Bárdá v Tunisu před třemi lety, hrozí ve vlasti trest smrti.

Přesto německý soud rozhodl o jeho vydání do Tuniska, neboť na nejvyšší trest platí v severoafrické zemi od roku 1991 moratorium, a jeho vykonání tak nehrozí. Při teroristickém útoku na muzeum v tuniském hlavním městě v březnu 2015 zabili islamisté 22 lidí. Jednadvacet z nich byli zahraniční turisté.

Vydání do vlasti se dlouho bránil

Sajdání byl v Německu zadržen loni v únoru kvůli podezření, že jako člen teroristické organizace Islámský stát verboval nové bojovníky a že plánuje teroristický útok. Proti svému vydání do vlasti se Tunisan u soudů dlouho bránil. Německo se jej pokusilo deportovat již v červenci 2017.

Z letadla připraveného k odletu se ale Sajdání dostal díky předběžnému opatření, které vydal soud. Peter Beuth, ministr vnitra spolkové země Hesensko, která Sajdáního deportovala, dnes uvedl, že doufá, že bude Tunisanův případ sloužit jako vzor a brzy budou následovat deportace dalších nebezpečných islamistů.

Bodyguard bin Ládina dostává od státu 30 tisíc

Německo se v poslední době zatím bez úspěchu snaží ze země vyhostit také 42letého Tunisana, někdejšího bodyguarda vůdce teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina. Sami A. žije už léta v Německu a na příspěvcích od státu pro sebe a svou rodinu dostává více než 1160 eur (29.670 korun) měsíčně.

Video  Čech Drahomír natočil z hotelu teroristu na tuniské pláži.  - Facebook
Video se připravuje ...

salto ( 10. května 2018 07:53 )

Líbí se mi sousloví: ...se dlouho vydání bránil..., a ... se snaží vyhostit... Lidi to je (_!_)

Zobrazit celou diskusi