Matky, které často sdílejí fotky dětí, trpí více depresemi!

Matky, které často sdílejí fotky dětí, trpí více depresemi!
...
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
10. května  2018 
 06:00

Zásobujete denně sociální sítě hromadou fotek svého miminka? Nevydržíte, aniž byste se nepochlubila s každým úsměvem, prvním zoubkem či krůčkem? Je váš instagramový účet nacpaný obrázky z rodinných oslav a výletů? Když večer váš andílek usne, tajně ho fotíte a úlovky okamžitě, s patřičně dojatým komentářem, sdílíte na Facebook? Pozor, podle posledních zjištění můžete propadnout stavům úzkosti a depresím!

Přemýšleli jste někdy nad tím, zda mohou všechny ty roztomilé a dojímající obrázky kojenců, zahlcující sociální sítě, být také znamením něčeho jiného než dokonale šťastné matky?

Obrovský fenomén a rostoucí obliba sociálních médií má samozřejmě své obhájce i zaryté odpůrce. Jde jednoznačně o trend, který neodmyslitelně patří k našemu životu. A právě novopečené maminky jsou tou „nejakčnější“ skupinou, která v podstatě nepřetržitě zaplavuje online prostředí stovkami a stovkami fotografií svých dětí. A každý má na tuto skutečnost svůj názor, který vyjadřuje po svém – někdo tiše klikne na tlačítko „skrýt“ u každé fotografie sladkého nemluvněte, jiný si neodpustí pasivně agresivní komentáře nebo ironické příspěvky (většinou bezdětní „přátelé“ z Facebooku), ostatní prostě svět sociálních sítí zcela přehlížejí.

...
...
Autor: iStock

Nepodléhejte tichému nátlaku!

Vědci z americké Ohio State University zjistili, že může existovat přímá souvislost mezi tím, jak často a v jaké míře používají novopečené maminky prostředí sociálních médií ke sdílení fotografií a informací o svém dítěti, a jejich psychickým stavem.

Samotná studie se zaměřila na specifickou skupinu 127 matek. Všechny byly středoškolsky či vysokoškolsky vzdělané, zaměstnané na plný úvazek a ve velké většině vdané. Podle zjištění vědců sdílely na svém facebookovém nebo instagramovém profilu nejvíce fotografií svých miminek (často hraničící až s obsedantností) ty ženy, které ze svého okolí pociťovaly nejsilnější tlak na to, aby byly po všech stránkách „perfektní matkou“ a tomuto nátlaku svým chováním snadněji podléhaly. Studie sledovala jejich aktivitu na Facebooku a hodnotila, jak často každá z nich zveřejňuje obrázky své ratolesti a jak následně reaguje na komentáře k nim. O devět měsíců později se všechny maminky shromáždily a byly jim sděleny výsledky, aby samy sebe viděly v roli matky z jiného úhlu pohledu.

Facebook ničí sebedůvěru!

Výzkum jednoznačně ukázal, že matky, které „vysílají“ často na sociálních sítích, jsou mnohem náchylnější ke vzniku depresí (a to i mnoho měsíců po porodu) a postihují je ve větší míře také jiné psychické potíže – stavy úzkosti, nespavost, nízké sebevědomí a pošramocená sebedůvěra. Ze studie vyplynulo, že téměř každá žena (98 %) nějakým způsobem využívá sociální média k tomu, aby se pochlubila fotkami svých potomků. Zjistilo se také, že ženy, které vytvořily své profilové obrázky z fotografie svých dětí, se s rolí matky identifikovaly mnohem silněji a lépe než ty, které to neudělaly, a tvrdí, že dítě je v tuto chvíli skutečně středobodem jejich světa a centrálním bodem vlastní identity.

Sdílejte, ale s rozumem

Je přirozené a normální, že každá novopečená maminka, pyšná na své miminko, se s ním chce pochlubit, má potřebu sdílet rodinné štěstí. Také ale mnohem emocionálněji reaguje na jakýkoli komentář na fotografie, které sdílí. A tady může být kámen úrazu. Podle profesorky Sarah Schoppe-Sullivanové můžou být právě sociální sítě zdrojem negativních emocí, úzkostí a nepodložených obav. Pro příklad, maminka potřebuje od okolí získat pozitivní ohlasy, očekává nadšené komentáře a potvrzení toho, že dělá vše nejlépe. Jenže pokud se jí toho nedostane, může nastat problém. Psychicky ji rozladí, když nedostane dostatečný počet „lajků“ nebo povzbuzujících zpráv a její psychický stav, hormonálně stále rozladěný porodem nebo náročným obdobím šestinedělí, se může zhoršit. Doufala totiž v něco, co nenastalo. „Je skvělé a radostné sdílet obrázky nebo humorné zážitky s vaším miminkem, ale spoléhat na Facebook, jakožto zdroj vaší psychické pohody, dobré nálady a pocitu naplnění a uspokojení, to je riskantní cesta. Počet komentářů na sociálních sítích vám v žádném případě nepotvrdí vaše rodičovské schopnosti,“ dodává prof. Sullivanová.

Dítě jsem si neměla pořizovat, i to si občas matky myslí. Nahlas to však přizná málokterá
Dítě jsem si neměla pořizovat, i to si občas matky myslí. Nahlas to však přizná málokterá
Autor: iStock

Důvod k zamyšlení

Autoři studie upozorňují, že výsledky samozřejmě nejsou vědecky podloženými a absolutně prokázanými fakty, chtějí ale, aby i další maminky věděly, že je dobré s rozumem korigovat své aktivity na sociálních sítích a nepodléhat tlaku ani nereálným očekáváním. Zveřejňování krásných, něžných, vzpomínkových fotografií, které toužíte sdílet se svými blízkými, je jedna věc, a uvěřit tomu, že palce nahoru od facebookových „přátel“ vám potvrdí, jak dobrým jste rodičem, je problém, který v některých případech může vést až k těžké depresi.

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku