Festival ambasád není na Kulaťáku žádnou novinkou. „V uplynulém roce akci navštívilo přes 12 000 návštěvníků, zahraniční gastronomie se prezentovala na 55 stáncích pod záštitou 37 ambasád,“ prozradila Andrea Vodňanská před zahájením třetího ročníku.

Akce se zrodila z tradice spolupráce s ambasádami z Asie a Afriky. „Myšlenka vznikla u nás na Farmářském trhu na Kulaťáku při představení sdružení zemí Jihovýchodní Asie ASEAN. Nápad oslovit všechny ambasády iniciovali velvyslanci Thajska a Malajsie,“ rozpovídal se o nápadu Pavel Šťastný, jeden z organizátorů akce.

„Podobné akce v menším měřítku jsme již pořádali, například země Jihovýchodní Asie a Afriky se k nám pravidelně vrací. Takto velkou akci jsme však uspořádali v roce 2016 poprvé. Její úspěch nás překvapil, zájem ambasád i návštěvníků byl enormní, proto jsme se rozhodli akci zopakovat i letos,“ těšil se.

Návštěvníky na místo neláká nudné představování ambasád. Na festivalu mohou návštěvníci procestovat celý svět skrze zajímavý doprovodný program, při kterém na pódiu postupně vystoupí jednotlivé ambasády, ale také skrze tamější kuchyni. Ta je každý rok největším lákadlem.

Farmáři zůstanou

Standardní farmářská nabídka tento víkend nezmizí. „V dolní polovině trhu zůstane zachována, aby si návštěvníci mohli nakoupit tradiční zboží, zeleninu, ovoce, uzeniny, nápoje, květiny, sýry, marmelády a další suroviny,“ řekl Šťastný. Navíc se běžné trhy prodlouží až do 16. hodiny odpolední.

Kdy? V sobotu 12. května
Kde? Kulaťák, Praha 6
Vstupné? žádné

Fotogalerie
5 fotografií