Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stropnický: Odcházím z vlády i Sněmovny, je tu negativní energie. Zamíří do Izraele?

Autor: ČTK, ula - 
9. května 2018
07:10

Ministr zahraničí v demisi a místopředseda hnutí ANO Martin Stropnický potvrdil, že skončí ve vládě i ve Sněmovně. V hnutí ANO zůstane. Jedenašedesátiletý bývalý velvyslanec v Itálii nebo ve Vatikánu by se rád vrátil do diplomacie. Řekl to v rozhovoru pro středeční Lidové noviny (LN). Server Aktuálně.cz minulý týden s odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že Stropnický bude velvyslancem v Izraeli.

„Na post ve druhé vládě neaspiruji. Sněmovna má pro mě příliš mnoho negativní energie,“ uvedl Stropnický. Prezidentovi Miloši Zemanovi podle svých slov také řekl, že přirozený mu přijde návrat do diplomacie. Podle vznikající dohody o vytvoření koaliční menšinové vlády ANO a ČSSD, která má vystřídat nynější kabinet ANO v demisi, by mělo křeslo ministra zahraničí připadnout sociální demokracii. Zeman už letos v dubnu uvedl, že zájmu Stropnického stát se velvyslancem vyhoví.

Zda zamíří na místo velvyslance v Izraeli, Stropnický nepotvrdil.  „Není důvod bořit mosty,“ odpověděl na otázku, zda zůstane členem ANO. K setrvání v politice ho přemlouval předseda ANO a premiér v demisi Andrej Babiš, řekl Stropnický. Doplnil, že se mu zdá nefér z hnutí vystoupit v době, kdy ANO prožívá složité chvíle kolem sestavování vlády.

Po ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi jde o druhého vysoce postaveného politika ANO, který ohlásil odchod z vlády i Sněmovny. V obou případech jde o výrazné symboly hnutí v Praze, které v říjnových volbách získaly dohromady 33 000 preferenčních hlasů, upozornily LN.


Českým velvyslancem v Izraeli je od roku 2014 Ivo Schwarz. Standardní doba pro výkon funkce jsou čtyři roky. Stropnický v diplomacii působil v 90. letech minulého století, vedle Itálie a Vatikánu byl také velvyslancem v Portugalsku. V minulé koaliční vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL vedl ministerstvo obrany. Ojediněle se také vracel k původnímu hereckému povolání.

marais ( 11. května 2018 08:22 )

Jestli je u nás negativní energie co potom v Izraeli, který žije ve válce se sousedními státy a tam negativní energie není ?

marmat ( 9. května 2018 18:27 )

CapsLock OK....ZBYTEK je exil - to vám uniklo ??? Pelikán/Stropnický....

borys ( 9. května 2018 15:13 )

obrbrb chudák tvá stará

borys ( 9. května 2018 15:09 )

Až po tobě

flora ( 9. května 2018 13:55 )

Český herec, politik, diplomat, spisovatel a režisér. Přizozené mu přijde návrat do diplomacie. Hoch přirozeně ví o čem mluví, být velvyslancem je nevysilujicí , příjemné zaměstnání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa