„Vzhledem k tomu, že největším znečišťovatelem ovzduší v Praze je doprava, je naší povinností zkoušet v rámci MHD nové technologie, které umožní bezemisní provoz,“ vítá zkoušku nového typu elektrobusu náměstek Petr Dolínek (ČSSD).

Elektrobusy v úseku mezi Palmovkou a Letňany zkouší DPP skoro rok. V neděli 6. května by měl vyjet zcela nový a odlišný model vozidla s dynamickým nabíjením. „Nový přírůstek vzešel ze společné produkce dvou tuzemských výrobců, Škoda a SOR,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí DPP Aneta Řehková.

Autobus „na baterky”

Jedná se o bateriový trolejbus z produkce Škoda Electric, který využívá obdobně jako první testované vozidlo karosérii SOR NB12,“ vysvětlila mluvčí dále. Vůz je dynamicky nabíjen během jízdy, v případě trasy z Palmovky do Letňan, která vede do kopce, bude napájen z trolejí, které byly v úseku zbudovány. Zbytek energie dočerpá v obratišti Palmovka.

Takto vypadá již dříve testovaný elektrobus:

Video
Video se připravuje ...

Příjezd testovaného elektrobusu na autobusové nádraží. David Zima

Vozidlo bude označeno linkou 58 a bude veskrze kopírovat trasu autobusové linky č. 140. V rámci testování provozu bude přeprava zdarma. Elektrobus bude prozatím testován jen do úterý. S jízdním řádem testovaných autobusů se mohou zájemci seznámit na stránkách DPP.

Řidiči nevidí rozdíl, cestující chválí ekologičnost

Ovládání elektrobusu je v podstatě stejné, jako řízení normálního autobusu,“ uvedl dříve pro Blesk.cz jeden z řidičů pražských elektrobusů. „Možná největší rozdíl je v cestě do kopce. Bez využití trolejí se mu do kopce chce o něco hůře,“ dodal na vysvětlenou, proč Proseckou ulici, která vede směrem na Prosek do kopce, lemuje trolejové vedení.

Elektrobusy tu měly být už dávno,“ sdělil kolemjdoucí, který si elektrobus na Palmovce zálibně prohlížel. „Komunisté se se zrušením trolejbusů ukvapili. Jsou tišší, ekologičtější. Za mého mládí jsem trolejbusy jezdíval v Podolí a Počernicích.“ „Je to taková první vlaštovka, tak uvidíme jak se to vyvrbí,″ uvedla již dříve Blesk.cz jedna z cestujících, která na elektrobusu rovněž vyzdvihla hlavně tichý chod a ekologičnost.
Fotogalerie
27 fotografií