Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pes, který zaútočí? Vždy je to chyba člověka, říká trenér. Bojová plemena dle něj nejsou

Autor: ula - 
7. května 2018
05:30

Miroslav Tošnar je zkušený trenér psů. Nejčastěji pracuje s „bull“ plemeny, která si vyloužila označení „bojová plemena“. Ta jsou známá především případy, kdy zaútočí na člověka nebo dítě. Trenér označení bojové plemeno zásadně odmítá a tvrdí, že častěji napadají člověka jiná plemena. Zároveň zdůraznil, že pokud pes útočí, je to vždy chyba člověka. Blesk Zprávy měly možnost zjistit, jak vypadá obranný výcvik psů.

Na výcvik Miroslavu Tošnarovi chodí majitelky a majitelé psů typu bull v hojném počtu. Je tu anglický bulteriér, americký stafordširský teriér, boxer nebo argentinská doga. A všichni poslouchají své pány a paničky na slovo.

Psi na první pohled vzbuzují respekt a zároveň strach. Ale skutečně jen na první pohled. Tmavší fenka se chce evidentně mazlit a dožaduje se pohlazení. Boxer se rozvalí na trávu a říká si tím o podrbání na břiše. Nyní je ale čeká výcvik poslušnosti.

„Vždy apeluji na základ – tím je socializace, aby se pes začlenil do skupiny mezi ostatními psy, naučil se mezi nimi pracovat, aby si zvykal na reakce jiných psů, hluk, rušivé podněty atd. Základem, bez jakékoli výjimky, je, aby pes zvládl stoprocentní přivolání kdekoli a za jakýchkoli podmínek. Na to se připravujeme už od štěněcích kurzů,“ vysvětluje Miroslav Tošnar z Pesoparku Uhříněves. Ten říká, že si vybral trénink právě tohoto plemene, aby informoval veřejnost o tom, že se nejedná o krvelačnou bestii, ale o všestranného parťáka.

Trenér: Bojové plemeno? Neexistuje!

Tošnar také tvrdě vystupuje proti označení  „bojové plemeno“. „Lidé si při vyslovení pitbull představí krvelačnou bestii, která je jak časovaná bomba. Pravda je ale úplně jiná. Je to velký drsňák pouze na venek, ale to je jen skořápka. Uvnitř je citlivý a obrovsky vnímavý tvor. Žádné bojové plemeno neexistuje, je to pouze výmysl médií,“ říká trenér.

Podívejte se, jak vypadá trénink poslušnosti:

Po poslušnosti následuje obranný výcvik. Ten vypadá už poněkud hrozivěji. Trenér si nasadí rukáv a pes, na kterého přijde řada, se na ni okamžitě vrhá. „Sportovní obrana nezvyšuje v psovi agresi. Jedná se o vytvoření kořistnického pudu a pes to bere pouze jako zábavu a sport,“ vysvětluje Tošnar.

Podívejte se, jak sportovní obrana vypadá, proč je pro psa dobrá a zda už trenéra pes pokousal:

Útok psa je chybou člověka

Trenér si je vědom toho, že média plní zprávy o bull plemenech, která zaútočila na člověka, či zabila dítě.

„Bohužel mnohem častěji napadá člověka úplně jiné plemeno, o tom už se ale mlčí. Rád bych zdůraznil jednu věc: vždy je chyba u člověka! Vychovaný pes nikdy z ničeho nic nezaútočí na člověka. Většinou se jedná o bázlivého psa, který to udělal s největší pravděpodobností ze strachu nebo ze stresu. A to všechno se právě zjistí a minimalizuje správným výcvikem, ať už se jedná o bull nebo jakékoli jiné plemeno,“ uzavírá Tošnar.