Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

EU důvěřuje polovina Čechů, Evropské komisi a europarlamentu ale o dost méně

Autor: base, ČTK - 
4. května 2018
15:04

Evropské unii (EU) v současné době důvěřuje polovina Čechů. V případě institucí, které pod Unii spadají, již ale převládá nedůvěra nad důvěrou. Evropskému parlamentu a Evropské komisi důvěřuje něco přes třetinu lidí, téměř polovina jim nedůvěřuje. Vyplývá to z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Oproti loňskému dubnu nicméně důvěra v EU i její orgány více či méně vzrostla.

Nejméně lidé důvěřují předsedovi Evropské rady a unijní ministryni zahraničí. Předseda Evropské rady, kterým je nyní Donald Tusk, má důvěru 29 procent dotázaných. Unijní ministryni zahraničí Federice Mogheriniové věří 28 procent lidí. „Je ovšem nutné podotknout, že v případě těchto funkcí v rámci EU je vysoký podíl lidí, kteří tyto představitele vůbec neznají nebo svoji důvěru či nedůvěru k nim neumějí posoudit,“ uvedli autoři průzkumu.

V časovém srovnání meziročně vzrostla důvěra shodně o pět procentních bodů Evropskému parlamentu a ministryni zahraničí EU a o čtyři procentní body Evropské komisi. „Další změny již nejsou statisticky významné. Současné výsledky se svými hodnotami nejvíce blíží názorovému rozložení z dubna 2014 a 2015 a je u všech sledovaných institucí významně lepší, než bylo v dubnu 2016,“ uvedlo CVVM.

Důvěra v Organizaci spojených národů (OSN) a Severoatlantickou alianci (NATO) se od loňského roku výrazně nezměnila. Oběma institucím vyjadřují důvěru necelé tři pětiny respondentů. „Důvěra české veřejnosti OSN, NATO a EU je silně provázaná. Pokud lidé důvěřují EU, důvěřují ve většině případů i OSN a NATO a naopak,“ podotkli autoři.

Důvěra v evropské a mezinárodní organizace stoupá s dosaženým vzděláním a životní úrovní. Z hlediska věku větší důvěru vyjadřují dotázaní do 44 let, Unii a OSN také více důvěřují ženy než muži. Nedůvěru EU a jejím institucím vyjadřují voliči SPD a KSČM.

Průzkum se uskutečnil od 7. do 19. dubna a zúčastnilo se ho 1115 lidí.

Video  Europoslanec Jiří Payne: Unie skončí do 10 let, alternativu máme  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Antonin Blaha ( 4. května 2018 18:43 )

 Spravne nadpis zni Eu neduveruje polovina Cechu a ostatnim Evropskym institucim vubec nikdo!😂😂😂

Zobrazit celou diskusi