Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Foldyna míří za Nočními vlky: Motorku mám na kousky, přijedu i na půjčené

Autor: Zuzana Štíchová - 
4. května 2018
05:45

Poslanec, místopředseda ČSSD, ale také vášnivý boxer a motorkář. To vše platí pro Jaroslava Foldynu, který loni vítal kontroverzní motorkáře z klubu Noční vlci i ve „svém“ Děčíně. Letos ale do města na severu Čech nepřijedou, zato Foldyna na setkání s nimi nebude chybět. A to i přesto, že má motorku rozebranou „na kousky“.

Také letos zamíří do Česka motorkáři spojovaní s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Noční vlci vjedou na území Česka poprvé v pátek cestou na Slovensko, znovu pak o dva dny později. Přes Brno a Prahu pak zamíří do Německa. Na jejich „Cestě vítězství“ nebude tradičně chybět ani harleyář Jaroslav Foldyna, i když motorku ještě nezačal ani leštit.

„Nedělám celý týden nic jiného, než že se ptám, kdy bude. Mám starší motorku a předělával jsem ji, je rozebraná u známého,“ přiznal Blesk Zprávám místopředseda ČSSD. Přípravy na tradiční setkání s ruskými kolegy tak dostaly trhliny. „Ale budu tam, i kdybych měl přijet na půjčené!“ žertoval poslanec, který má blízko k prokremelskému proudu české politiky.

Jaroslav Foldyna se v Děčíně na několik kilometrů k jízdě připojil. Jaroslav Foldyna se v Děčíně na několik kilometrů k jízdě připojil. | Blesk/Václav Lang

Do Děčína, kde je Foldyna zastupitelem, ale motorkáři tentokrát nezavítají. Ne, že by poslanec s pozvánkou váhal. „Máme celý Děčín rozkopaný, i náměstí, kde máme tradiční setkání. Z Prahy jedou letos do Bautzenu (Budyšína). Pojedou z Olšan na Českou Lípu, Rumburk a do Saska. My pojedeme za nimi z Děčína na Olšany,“ vysvětlil.

Foldyna: Vlci nejsou „náckové“

Noční vlci jsou skupinou spjatou s prezidentem Vladimirem Putinem. Ruský nacionalismus, ke kterému se hlásí, ale propagují většinou paradoxně na amerických strojích. Foldyna navíc varuje před záměnou za „nácky“. „Víte, ti Rusové jsou všechno možné, ale rozhodně ne náckové a tak dále. Respektují své tradice, poklánějí se svým předkům a my z toho děláme kovbojku, protože my už to nechceme,“ míní.

Před cestou ruských motorkářů už svorně varovala ministerstva zahraničí a vnitra. „Noční vlci jsou nejmocnější ruský motocyklový gang, který se výrazně zapojuje do organizovaného zločinu, ale také má úzké kontakty do bezpečnostní komunity skrze holding ‚Volk‘ a těší se významné podpoře prezidenta Putina,“ charakterizuje skupinu rezort vnitra podle neoficiálního dokumentu, který mají k dispozici Lidovky.cz. 

„Kvůli aktivnímu zapojení gangu do anexe Krymu a viditelnému podílení se na destabilizaci východní Ukrajiny gang i jeho hlavní představitel Aleksandr Zaldostanov figurují od roku 2014 na sankčním seznamu USA,“ opakuje také materiál veřejně známý fakt o šéfovi gangu. Muž je známý i pod přezdívkou Chirurg.

Video  Noční vlci na Olšanských hřbitovech si rýpli do odpůrců i zákazu vjezdu do Polska.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Nedomníváme se, že členové této skupiny jakkoliv reprezentují padlé a jejich rodiny. Tato skupina je spíše známá svými skandály a kriminálním pozadím než úctou k památce obětí druhé světové války,“ řekla podle webu Lidových novin mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

„Pan ministr zahraničí je v tomto totálně směšný, dělá z nás komickou republiku. Ať dává výstrahu před tím, co sem plave z arabských států. To nedávají výstrahu, že sem plave poražený Islámský stát? Tady ať nedělají komiky,“ komentoval postoj Černínského paláce Foldyna s tím, že mezi motorkáři se politika neřeší.

Hašek si fotku nezopakuje

Další fotku s ruskými motorkáři naopak nepřidá exhejtman Michal Hašek (ČSSD). Ten se s Nočními vlky setkal před dvěma lety, podle svých slov ale neplánovaně. „Před dvěma lety jsem nic neplánoval, šel jsem se s ruským generálním konzulem v Brně poklonit památce osvoboditelů,“ napsal pro Blesk Zprávy v SMS zprávě.

Hejtman Michal Hašek se nechal vyfotit s ruskými motorkáři Nočními vlky. Hejtman Michal Hašek se nechal vyfotit s ruskými motorkáři Nočními vlky. | Facebook

„Tam jsem se potkal s ruskými, českými i slovenskými motorkáři. Po odchodu z aktivní politiky se věnuji rodině a té bude patřit i následující víkend,“ doplnil ke svým plánům na dobu, kdy se motorkáři budou pohybovat po Česku.

Noční vlci v Česku

Noční vlci podnikají každoročně jízdu po stopách Rudé armády. Z Moskvy projíždějí Evropou až do Berlína. Na hrudi vozí připnuté oranžovo–černé stužky. Jde o symbol vojenské odvahy a hrdinství. Cesta vítězství trvá od 25. dubna do 9. května a měří zhruba šest tisíc kilometrů.

V Česku povede jejich cesta v neděli 6. května od hraničního přechodu Kúty/Lanžhot přes Brno, Prahu, Českou Lípu a Rumburk. Už v pátek ale „nakouknou“ při cestě na Slovensko na české území, zastávka je plánována ve Frýdku-Místku. 

Video  Noční vlci v Praze: Narazili na prostředníčky i vděk.  - aktu.cz
Video se připravuje ...

tgbg ( 4. května 2018 18:41 )

Ruská fašistická organizace Noční blbci a komoušký kolaborant Foldyna. A kde je hradní vlezdorusřitník alkoholik Milouš???

gabreta ( 4. května 2018 12:16 )

Hells Angels nemají ve světě dobrou pověst a v některých státech na ně pohlížejí jako na zločineckou organizaci. Zbraně, drogy, prostituce, násilí, to vše je provází a v boji s konkurenčními gangy neváhají použít i těžké zbraně. Při poslední velké severské válce o teritorium došlo k jedenácti vraždám a sedmdesáti pokusům o zabití. Ti se u nás volně prohánějí, pořádají srazy a nikoho nenapadne jim to zakazovat. Nejspíš pro to, že klub má původ na "mírumilovném" západě. Zato Noční vlci, kteří bez problémů jen projedou naší zemičkou, tak mají Poldové pohotovost a politici z "Demokratickéhho" bloku se zase pos*erou!!

snehulak ( 4. května 2018 08:36 )

Kalousek je bude na Václaváku blokovat vlajkou Tibetu.

settt ( 4. května 2018 08:14 )

prostě vymaštěnej blb

jebulin ( 4. května 2018 08:08 )

Míra Kalousek se raději nechá od nich přejet. Jen aby se mu to podařilo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa