Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kvůli útoku agresivních klokanů poslanec varuje: Šílí po hranolkách z „Mekáče“

Autor: Darina Jíchová - 
2. května 2018
20:10

Australský poslanec Greg Piper varoval turisty, aby nekrmili klokany nevhodným jídlem. „Nedávejte jim hranolky z McDonaldu nebo brambůrky, vyvarujte se i mrkvi. Klokani jsou potom agresivní,“ uvedl Piper. Zároveň vyzval vládu, aby vydala přísnější zákaz krmení klokanů, informoval deník The Guardian.

Piper prohlásil, že je třeba zavést opatření, která by zajišťovala ochranu jak zvířatům, tak lidem. „Počet klokaních útoků se rapidně zvýšil. Lidé si zvykli je krmit naprosto nevhodnými věcmi, jako jsou věci z fastfoodu. Klokanům to zachutnalo a teď po tom šílí a napadají lidi. Nebezpečná je pro ně i mrkev,“ vysvětlil poslanec.

Tabule vyzývající turisty, aby nekrmili klokany. Tabule vyzývající turisty, aby nekrmili klokany. | reprofoto/facebook

Klokani nesmí ani mrkev

„Někdy se jedná jen o kopance a pohmožděniny, ale několik lidí si ze střetu s klokanem odneslo hluboké tržné rány. Jeden zraněný má na hlavě 17 stehů,“ dodal Piper.

Volně žijící klokany mohou turisté vidět například v oblasti jezera Maquarie v australském státu Nový Jižní Wales. „Lidé je krmí vším, co mají u sebe i přes varování místních a průvodců. Ohrožují sebe i zvířata. Klokani jsou býložravci, živí se trávou,“ uvedl Piper.

Zooložka Michelle Shawová uvedla, že nevhodná strava může být pro klokany velmi nebezpečná. „Klokan je stejně jako kráva spásač a i jejich trávicí soustavy jsou si podobné. Zelenina i ovoce jim můžou způsobit bolestivé problémy, například vředy. Mohou se také stát rychle závislí na cukru, který začnou vyhledávat, bez něj začnou být agresivní,“ vysvětlila Shawová.

Lidé nedbají na varování průvodce

Místní průvodce Shane Lewis řekl, že za týden se u jezera Maquarie vystřídá zhruba dva tisíce turistů, zvířaty si na ně zvykla a vyhledávají jejich společnost. „Klokani vědí, že jim lidé něco dají. Jen co slyší zašustění pytlíku brambůrek, stanou se agresivní. Chtějí to jídlo,“ popsal situaci Lewis. „Nikdy byste nevyrušili psa, když jí. Lidé ale ke klokanům posílají své děti, zvířaty si myslí, že jim chtějí jídlo vzít, a zaútočí.“

„Každou skupinku návštěvníků předem upozorním, aby zvířata nekrmili. Dokonce jsem jim ukázal i fotky lidí, které klokani napadli. Oni ale nedbají na naše varování,“ stěžoval si Lewis na bezohlednost lidí.

Zobrazit celou diskusi