Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Američané tajili, že jejich jídlo obsahuje zdraví ohrožující glyfosát. Dva roky

Autor: Mii - 
2. května 2018
23:00

K alarmujícímu zjištění dospěli američtí vládní vědci. Jejich rozbory odhalily, že většina běžně dostupného jídla v obchodech obsahuje stopy potenciálně karcinogenní látky glyfosát, známé z herbicidů Roundup. Zjištění byla tak važná, že je dva roky tajili před veřejností. Uvádí to e-maily, které získal web The Guardian. Problematičnost glyfosátů řešila loni i Evropská unie, ta se ale rozhodla, že oblíbený pesticid navzdory zdravotním rizikům nechá povolený.

Testy na přítomnost glyfosátu prováděl v USA poslední dva roky Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Oficiální stanoviska ze svého zkoumání ještě nezveřejnil a interní e-maily naznačují, že schválně. Zjištění jsou tak vážná, že neví, jak je co nejtaktněji podat.

„Přinesl jsem z domova celozrnné sušenky, snídaňové cereálie a kukuřičnou krupičku. Všechno to bylo zamořené,“ napsal chemik úřadu Richard Thompson v jednom z e-mailů svému kolegovi. Jediné jídlo, které se mu podařilo sehnat a neobsahovalo známý herbicid, byla brokolice.

„Vzorek raději nebude oficiální“

E-mail pocházel z konverzace, která proběhla v lednu 2017. Chemici se v ní podivovali, jak moc je běžné jídlo látky plné. Překvapen byl i vědec Narong Chamkasem, který zkoumal kukuřici a zjistil, že přesahovala povolené limity o více než 25 procent. Když o tom napsal svému nadřízenému, dostalo se mu odpovědi, že vzorek radši nebudou považovat za oficiální.

„Lidi zajímá, jaké jídlo konzumují. Jestli vědecká informace o těchto reziduích v potravinách existuje, FDA by to měla na rovinu říct,“ myslí si Tracey Woodruffová, profesorka Kalifornské univerzity. „Pomáhá to lidem při rozhodování. Občané fungování těchto úřadů platí ze svých daní, tak mají na ty informace právo,“ pokračovala pro The Guardian.

FDA jídlo kvůli stopám herbicidů monitoruje pravidelně. Nikdy před tím se ale nezaměřil jen na glysofát, látku, která se v zemědělství používá již více než 40 let. Úzký záběr zkoumání si proto v USA vyžádal od některých organizací kritiku.

Korporace látku brání

Úřad jednal v reakci na prohlášení, které vydala v roce 2015 Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny. Podle ní je glyfosát potenciální karcinogen a jeho používání by mělo být zakázáno. Látka se totiž vyskytuje v široké škále běžně dostupných herbicidů a tudíž v jídle.

Nejznámějším přípravkem obsahujícím glyfosát je série produktů Roundup, známá i mezi českými zahrádkáři. Stojí za ní americká společnost Monsanto, jeden z největších agropodniků světa. Firma dlouhodobě používání svých herbicidů brání a tvrdí, že studie o škodlivosti glyfosátu nejsou vědecky podložené.

S tímto tvrzením ale nesouhlasí řada nezávislých vědců. Toxikoložka Linda Birnbaumová z Amerického národního institutu environmentálních věd například říká, že nastavené limity nestačí, protože lidé jsou běžně vystavováni více látkám a vzniká tzv. kumulativní efekt. Monsanto také čelí několika soudním žalobám, že důkazy o škodlivosti glyfosátu ničí a účelově zatajuje.

EU dala Roundupu zelenou

Vlivem Roundupu a glyfosátu na lidské zdraví se loni na popud iniciativy „Zakažte glyfosát a chraňte lidi a životní prostředí před toxickými pesticidy“ zabývala i Evropská unie. Nakonec ale rozhodla, že spojitost mezi glyfosátem a rakovinou neexistuje a licenci na používání herbicidu prodloužila o pět let.

Pro prodloužení hlasovalo 18 zemí EU, proti se postavilo devět států a jeden se zdržel. Česko hlasovalo pro prodloužení licence. Evropská komise se tehdy opřela o názory Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské agentury pro chemické látky (ECHA).

gladio ( 3. května 2018 05:18 )

USA fašistické zlo tímto MONSANTO kacinogenním jedem zamořilo CELOU EU I čr , karcInogenní herbicid Roundup od Monsanto v sobě mělo šest z deseti testovaných Čechů https://www.novinky.cz/domaci/308131-jedovaty-herbicid-v-sobe-melo-sest-z-deseti-testovanyc h-cechu.html Glyfosát může ohrozit vývoj lidského plodu, zvyšuje riziko genetických mutací a rakoviny Nová studie dokazuje, jak jsou nejprodávanější chemikálie od společnosti Monsano invazivní, odhalujíc, že se toxiny herbicidů objevují v 75% vzorcích z dešťové vody a ze vzduchu. Zhluboka se nadechněte. Díky masivnímu používání herbicidů po celé planetě, budete pravděpodobně inhalovat dávku chemikálie Round Up, nejprodávanějšího herbicidu od společnosti Monsanto- alespoň podle nejnovějšího šetření US Geological Survey, zveřejněného v časopise Environmental Toxicology and Chemistry. http://svobodnenoviny.eu/tag/monsanto/

Zobrazit celou diskusi