Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trump ukázal na místo pro setkání s Kimem. A vůdce KLDR krotil svou neřest

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
1. května 2018
13:45

Jihokorejský prezident Mun Če-in podle všeho přesvědčil severokorejského vůdce Kim Čong-una, aby se setkal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v demilitarizované zóně ve vesnici Pchanmundžom. Tedy tam, kde se minulý týden konal mezikorejský summit, napsala stanice CNN.

O stejném místě uvažuje i Trump, napsal to na svém Twitteru. Později v Bílém domě novinářům řekl, že dalším zvažovaným místem pro americko-severokorejský summit je Singapur. Naznačil, že sám by se přiklonil k pásu mezi Jižní a Severní Koreou.

„Pro SETKÁNÍ se uvažuje o řadě zemí, ale nebyl by Mírový dům na hranici mezi Severní a Jižní Koreou více reprezentativním a důležitějším místem než nějaká třetí země? Jen se ptám!“ napsal Trump s odkazem na Mírový dům v jihokorejské části Pchanmundžomu. Tam jednal Kim Čong-un minulý týden s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

Trump: Když se věci podaří, bude velká oslava

Trump později novinářům v Bílém domě řekl, že s prezidentem Munem o Mírovém domě jako dějišti americko-severokorejského summitu hovořil. „Líbí se mi na tom, že jste tam, přímo tam. Když se věci podaří, bude velká oslava přímo na místě, ne v nějaké třetí zemi,“ prohlásil Trump a dodal: „Je šance, že to bude velká událost.“

Jihokorejský zdroj navíc informoval novináře CNN, že setkání mezi USA a KLDR proběhne ještě tento měsíc. „Pchanmundžom je v podstatě tím nejlogičtějším místem setkání,“ uvedl mluvčí jihokorejského prezidenta a podpořil tak teorie o tom, že Kim a Trump se sejdou právě tam.

Alternativou je Singapur, ale potíž je s letadlem

Další zvažovanou alternativou je podle amerického prezidenta Singapur. Trump je přesvědčen, že jeho setkání s Kimem se uskuteční a bude úspěšné. Trump řekl novinářům, že ve hře jsou dvě nebo tři místa, kde by se mohl summit s Kimem konat. Vzdálené destinace by ale podle odborníků mohly být pro Kima značně problematické.

„Severokorejská letadla jsou velmi stará a nejsme si jistí, zda jsou vůbec schopná někam doletět. Kim stejně jako jeho otec Kim Čong-il dává přednost vlakům,“ uvedla Jenna Gibsonová z Korejského ekonomického centra.

Od schůzky si americký prezident slibuje úspěch, který podle něj zajistí bezpečnost, mír a prosperitu na Korejském poloostrově bez jaderných zbraní. Varoval také, že když jednání nikam nepovede, summit opustí.

Kuřák Kim si zapálil jen jednou, chválil si jídlo i pití

Kim se nechal slyšet, že si velmi užil banket na mezikorejském summitu, chválil jídlo, ale hlavně pití. Společně s jihokorejským prezidentem pili šampaňské, víno z květů azalek a 40procentní pálenku munpeču.

Kim Čong-un je těžký kuřák, cigaretu si neodpustil ani v nemocnici na dětském oddělení. Kim Čong-un je těžký kuřák, cigaretu si neodpustil ani v nemocnici na dětském oddělení. | reprofoto/twitter

Z respektu k Munovi si Kim, jinak těžký kuřák, u stolu odpustil cigaretu. Během celého jednání si Kim prý zapálil pouze jednou. „Nešlo jen o respekt k prezidentovi Munovi, Kimovi zřejmě přišlo nevhodné zapálit si cigaretu během rozhovorů o denuklearizaci a podpisu mírové smlouvy,“ řekl jeden z členů Munova týmu.

Pohotová vůdcova žena

Kimův zlozvyk prý komentoval také diplomat Čchung Eui-jong, který v březnu vedl jihokorejskou delegaci v Pchjongjangu. „Řekl jsem, že by měl přestat kouřit. U stolu všichni ztuhli, rychle však zasáhla vůdcova žena Ri Sol-ču. Pořád mu říkám, aby přestal, ale neposlouchá mě, prohlásila s úsměvem a zachránila situaci,“ popsal Čchung.

arne100 ( 1. května 2018 18:34 )

Jorka ty se podívej sama na sebe alkoholičko.Nehledě o tom že tohle je o úplně jiné zprávě.Ale v opilosti ani nevíš co píšeš

byros ( 1. května 2018 18:04 )

To by nebylo za cenu místa, hned popravuje. Svý příbuzný hází zaživa do klece sežrat psům.

byros ( 1. května 2018 18:01 )

Však to bylo psané posměšně, jen ten blb dole zase klonuje.

sores ( 1. května 2018 17:14 )

Tak to prase vyžrané nedospělé je horší než sem si myslela. To je doby.tek hnu.s.ný hulit na dětském oddělení, to udělá jen sv.i.n.ě velká! A nejhorší je, jak se ho všichni pořád strašně bojí. Vyrazila bych ho z dětského oddělení i za cenu místa. Kéž by ho někdo už oddělal!!!!

byros ( 1. května 2018 14:57 )

To je škoda. Zeman se těšil že z nabídky vybere Česko a dočká se Trumpa.

Zobrazit celou diskusi