Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dana druží svobodné matky: Musíte být tryskomyš, náhlý problém vše boří

Autor: Zuzana Zelenková - 
1. května 2018
05:35

Na výchovu dcery zůstala Dana Pavlousková sama. Aby vše zvládla, má dvě práce a snaží se dítěti dát všechno, co mají vrstevníci z kompletních rodin. Jiné matky samoživitelky ale elán Dany nemají, a proto se i jim rozhodla pomoci, založila Klub svobodných matek. Start-up pro samoživitelky zaujal za pět měsíců jeho existence už 4500 tisíce matek. Ve spolupráci s Blesk Zprávami aktuálně běží anketa, ve které mohou maminky odpovídat na to, jak se jim v Česku žije.

Jak jste se vyrovnala s rolí samoživitelky?

Myslím, že v rámci možností dobře. Patřím mezi matky samoživitelky, které měly štěstí, že si našly dobrou práci, jsou finančně soběstačné a schopné zabezpečit standardní životní úroveň pro sebe a svoje děti. Jestli myslíte stránku osobní, tak nemám tendenci se ohlížet na to, co bylo, ale snažím se jít dopředu.

Co bylo příčinou toho, že jste na dítě zůstala sama?

Myslím, že je to příběh stejný jako stovky a tisíce jiných svobodných maminek. Po narození dcery jsme měli s partnerem jiný pohled na život.

Nemáte strach z toho, až na dceru přijde puberta?

Tak to pozor, dceři bylo právě 9 a první pubertu už má. Věděla jsem, že je v dnešní době všechno zrychlené, ale myslela jsem, že mě tahle náročná rodičovská etapa bude čekat trošku později. Takže jsem musela rozšířit svůj slovníček a chápat pojmy jako „it´s a prank“, „to je cool“ nebo „BFF“, ale taky se začít hodně ovládat. Na druhou stranu někdy mám pocit, že mám doma svoje dokonalé zrcadlo.

Anketa: Jak se žije samoživitelkám v Česku

Co je pro samoživitelku vůbec nejhorší?

Je to čas, jste prostě tryskomyš. Jako matka samoživitelka musíte mít perfektně naplánovaný čas a jakmile se stane něco neočekávaného (dítě onemocní, vy si zlomíte ruku), tak se celý domeček z karet rozboří. Máte situace, kdybyste se potřebovala naklonovat, protože utíkáte z jednoho do druhého a máte pocit, že nic neděláte dobře. Odcházíte z práce a víte, že byste se jí potřebovala věnovat více, doma víte, že byste mohla být lepším rodičem. Vím, že nejsem perfektní máma, protože to prostě nejde, ale co je vlastně nejdůležitější? Žít život tak, aby se pod něj člověk mohl podepsat.

Pokud tu otázku rozšířím na zkušenosti dalších matek samoživitelek, tak jsou to kromě času finance a hlídání dětí. Je to kolotoč. Abyste měla kde bydlet, musíte vydělávat. Abyste mohla vydělávat, musíte mít hlídání pro děti. Abyste to hlídání mohla zaplatit, musíte vydělávat. Pro některé maminky docela bludný kruh.

Zažila jste osobně nějaké narážky, ústrky, nebo posměšky okolí?

Až takhle bych to neřekla, spíš vnímám obecně stigma, kdy jsou matky samoživitelky ze společenského hlediska hodnocené jako sociálně nežádoucí. Jeden náš politik veřejně prohlásil, že si za svou životní situaci mohu sama, protože jsem si měla lépe vybrat, s kým budu mít dítě (šlo o šéfa lidovců Pavla Bělobrádka, pozn. red.). Přijde vám to taky jako špatný vtip? Podle mě se lidi ve vztahu scházejí a rozcházejí, to je normální. Normální ale už není, pokud rodič, co zůstane s dítětem, musí obrátit celý svůj život vzhůru nohama. Ale abych to odlehčila, víte, jaká je základní věc, která by se svobodným matkám říkat neměla? „Nechápu, jak to dokážeš.“ Jde totiž o to, že ony to prostě dokázat musí.

Jak vznikl Klub svobodných matek?

Jednoduše, říkala jsem si, že takových, jako jsem já, je hodně, ale neví o sobě. Jsou silné maminky samoživitelky, které vše zvládají, ale je hodně takových, které to štěstí neměly a skutečně v životě bojují, aby přežily. Základní myšlenkou bylo všechny matky samoživitelky koncentrovat na jednom virtuálním místě tak, aby si mohly vzájemně pomáhat a stejně tak se jim dostávalo pomoci zvenčí. A tím nemyslím jenom pomoc finanční nebo materiální, ony potřebují hlavně informace, příležitosti, podporu, pocit, že v tom nejsou samy.

Co aktuálně klub chystá?

Aktuálně maminkám nabízíme na našem webovém portálu návody pro všechny životní situace matek samoživitelek a právní on-line poradnu, pomáháme jim bezplatně vymáhat dlužné výživné, radíme, jak postupovat při jednání se soudy, sociálními odbory nebo úřady práce, pomáháme při hledání zkrácených pracovních úvazků a tak dále. V naší skupině na Facebooku se pak maminky sdružují, aby si mohly vzájemně sdílet svoje zkušenosti a rady, a pomáhat si. Nově jsme na našich stránkách vytvořili prostor pro sdílení nabídek a poptávek na hlídání dětí. Snažíme se oslovovat veřejnost a subjekty s prosbou o finanční příspěvky, které přerozdělujeme mezi nejpotřebnější maminky.

Chcete někdy uspořádat sraz samoživitelek?

Určitě, jen to bude organizačně náročnější, protože maminky v našem Klubu svobodných matek jsou z celé České republiky.

Co by samoživitelkám nejvíc pomohlo?

Myslím, že nastal čas o tomto problému mluvit a řešit ho, nestrkat hlavu do písku s tím, že neexistuje. Bavíme se totiž o téměř 200 tisících neúplných rodin (čistých neúplných rodin, tj. rodič samoživitel s dítětem, pozn. red.), což není málo. Průměrné výživné na malé dítě je 1000 až 2000 korun, nechám na vašem posouzení, jestli je dostatečné. Ale hlavně, ono se jaksi moc neplatí, protože v roce 2016 dosahovalo nezaplacené výživné neuvěřitelných 13 miliard korun.

Nepřijde mi fér, abych já jako matka samoživitelka doplácela na to, že současný systém není schopný přimět neplatiče k zodpovědnosti. A co by jim pomohlo celkově? Snažit se jim jakkoliv pomoci, aby jejich život byl normální.

Miladka ( 30. září 2020 16:07 )

Hádejte, kdo platí Daně Pavlouskové, zakladatelce Klubu svobodných matek, 35 000 Kč měsíčně za poloviční úvazek? http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/zn­ame-analyzatorku-festivalu-u-jermanove-brala-45-tisic-mesicne-121831

taupan ( 1. května 2018 09:41 )

Průměrná Afričanka má 7 - 8 dětí, nemá žádné nebo jen velice chabé vzdělání, pracuje jen část dne motykou na poli a přesto všechny ty děti uživí. A rozhodně nemá důvody ke stresu. Nebude chyba spíš v našem systému liberální demokracie?

Zobrazit celou diskusi