Jakubisko začal mít zdravotní problémy v roce 2002 a podle své manželky Deany (60) vše začalo tím, že rapidně ztratil na váze. „Juraj hubl a lékaři byli přesvědčeni, že žlučník musí ven. Když mu ale dělali vyšetření, zjistili, že ho operovat nemohou, protože mu srdce funguje pouze na pětadvacet procent," zavzpomínala herečka a producentka na chvíle, kdy měla o svého muže snad největší strach. 

Pomohli mu ale odborníci z IKEM, přední kardiochirurg a profesor Jan Pirk (70) s docentem Filipem Málkem. Začali ho připravovat na transplantaci. Jenže na nové srdce musel čekat a málem přitom zemřel. „Pět měsíců jsem čekal na první místo v pořadníku, dalších osm na srdce,“ přiznal Jakubisko, kterému orgán před operací fungoval jen už asi na patnáct procent.

Zákrok ho naštěstí zachránil. Kdekoli jinde ve světě by ho ale kvůli vysokému věku vůbec na sál neposlali. „V Británii by Juraje kvůli věku dávno odepsali. A pan profesor Pirk má světové prvenství," přisvědčila Deana s tím, že se její manžel stal ve věku 74 let pravděpodobně nejstarším člověk na světe, který transplantaci podstoupil. Naštěstí byl právě až na srdce naprosto zdravý, a tak přežil i desetihodinový mimotělní oběh během operace.

Dohromady se pak režisér dával zhruba půl roku. „Bezprostředně po zákroku se čekalo, jestli Jurajův organismus cizí orgán dokáže přijmout. Asi po třech měsících tohle nebezpečí pominulo," prozradila Horváthová-Jakubisková, která je vděčná neznámému pětyčtyřicetiletému dárci a jeho rodině.

„Jsem vděčen, že mám znovu sílu pracovat a tvořit. A raduju se i z toho, že mám mladší srdce než moje manželka, vždyť jsem transplantací omládl o třicet let!" vtipkuje Juraj, který nyní připravuje pohádku Perinbaba 2. Své jubileum hodlá oslavit nejprve jen v rodinném kruhu, později pak chystá i větší mejdan s přáteli.

VIDEO: Jakubisko točí Perinbabu 2! Na plátno vrátí i mrtvé herce

Video
Video se připravuje ...

Jakubisko točí Perinbabu 2! Na plátno vrátí i mrtvé herce! Hana Höschlová, Petr Soukup

Fotogalerie
37 fotografií