Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Letiště v Amsterdamu ochromil výpadek proudu. Ruší se i spoje do Prahy

Autor: ČTK, ivm - 
29. dubna 2018
10:40

Asi na 90 minut zablokovaly v neděli nad ránem nizozemské úřady dopravu na amsterodamské letiště Schiphol poté, co areál zasáhl rozsáhlý výpadek proudu. Dodávky elektřiny na jednom z nejrušnějších evropských letišť se už podařilo obnovit, potíže ale budou mít dopad na provoz po zbytek dnešního dne a vedly ke zrušení dopoledních spojů s Prahou.

Silnice i železniční tratě vedoucí k letišti byly uzavřeny přibližně od 05:00 do 06:30, napsala agentura Reuters. Výpadek bude mít podle mluvčího Schipholu Jacco Bartelse „vážné důsledky pro lety během dne“. Letiště už na Twitteru oznámilo, že omezuje počet příletů, řada odletů má zpoždění, nebo byly zrušeny.

Mluvčí pražského letiště Václava Havla Marika Janoušková řekla, že kvůli problémům na Schipholu byly zrušeny dva páry dopoledních letů mezi Prahou a Amsterodamem. O rušení odpoledních letů zatím nemá informace, cestujícím ale doporučila vývoj průběžně sledovat.

Schiphol je po londýnském Heathrow a pařížském letišti Charlese de Gaulla třetím nejrušnějším letištěm v Evropě co do počtu odbavených pasažérů. V listopadu jej postihly technické potíže, kvůli nimž nabraly desítky letů zpoždění a další byly zrušeny. Mluvčí řízení letového provozu tehdy vyloučila, že by výpadek způsobil kybernetický útok.

Příčiny dnešních problémů už vyšetřuje společnost Tennet, která spravuje nizozemské rozvodné sítě elektřiny.

Video  Letiště Schiphol: tak putuje kufr k letadlu  - Amsterdam Airport Schiphol
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi