Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Rozklížená ČSSD opět v Hradci: Zákaz spolupráce s Okamurou a referendum o Babišovi

Autor: ČTK, vei - 
28. dubna 2018
15:55

Ústřední výkonný výbor ČSSD navzdory kritikům neodmítl další vyjednávání o vytvoření vlády s ANO a s podporou KSČM. Schválil v sobotu pouze to, že o účasti v této koalici rozhodnou sociální demokraté ve vnitrostranickém referendu, které by se mělo konat do dvou měsíců. Konání referenda si vyžádal už únorový sjezd strany.

Ústřední výkonný výbor ČSSD podpořil své vedení v dalším vyjednávání o vzniku společné vlády s hnutím ANO. Souhlas dalo širší vedení i přes značnou kritiku. 

„Z dnešního jednání cítím podporu, abychom jednání (o vládě) dovedli k nějakému závěru, abychom se pokusili najít shodu, kterou budeme schopni předložit našim členům,“ řekl novinářům předseda strany Jan Hamáček.

Strana si ale zároveň zakázala jakoukoliv spolupráci s hnutím SPD Tomia Okamury na celostátní úrovni. Širší vedení tak navázalo na rozhodnutí sjezdu, že se vláda s ANO nesmí opírat o hlasy SPD. Podobně má strana zakázanou také spolupráci s KSČM v rámci takzvaného Bohumínského usnesení. 

„Již na sjezdu jsme si odsouhlasili usnesení, že jakákoliv vládní odpovědnost sociální demokracie nesmí být závislá na hnutí SPD.  Dnes na zasedání Ústředního výkonného výboru jsme odsouhlasili usnesení, kdy si sociální demokracie sama zakazuje spolupráci s SPD na celostátní úrovni,“ okomentovala novinku místopředseda strany Roman Onderka. 

Předsednictvo ČSSD souhlasilo s obnovením jednání s ANO před týdnem. Reagovalo tak na novou nabídku ANO, které socialistům přenechalo pět ministerstev, včetně sporného vnitra. Sociální demokraté pak na schůzce místopředsedů předložili ANO některé další podmínky, například aby koaliční smlouva zavázala premiéra do týdne rezignovat, pokud všichni ministři ČSSD podají demisi. Další podmínkou je, že odsouzený politik, byť i nepravomocně musí vládu okamžitě opustit. A sociální demokraté také chtějí nové přerozdělení křesel ve výborech Poslanecké sněmovny. 

 

Senátoři kritizují to, že současná varianta dohody počítá s účastí trestně stíhaného šéfa ANO Andreje Babiše ve vládě. Vadí jim i to, že by se menšinový kabinet ČSSD a ANO musel opírat při hlasování o důvěře o komunisty. Za třetí důvod proti koalici označili senátoři dosavadní hlasovací spojenectví ANO s komunisty a SPD ve Sněmovně.

Jeden z hlavních kritiků současného vyjednávání, předseda senátu Milan Štěch ale proti dnešnímu usnesení nic nenamítal.

„Dopadlo to tak, jak to dopadnout mělo,“ řekl novinářům. 

Dnešní diskuse v Hradci Králové se týkala také vnitrostranického referenda, kterým účast ve vládě mají členové sociální demokracie definitivně strvrdit. Aby bylo takové hlasování platné, můsí se ho zúčastnit alespoň alespoň 25 procent členů ze zhruba 19000 majitelů stranických průkazek. Pokud by se tak nestalo, rozhdl by znový ústřední výkonný výbor. 

„Zatím, jak nemáme ukončena ta jednání (o vládě), nemůžeme dnes říct přesně to, na co se budeme ptát našich členů,“ vysvětlil předseda ČSSD s tím, že zatím neví ani termín, kdy referendum proběhne. 

Na jednání ústředního výkonného výboru v Hradci králové padaly také omluvy za příkrá vyjádření jednotlivých členů v posledních dnech. I přesto šéf Senátu Milan Štěch trvá stále na tom, že v referendu bude hlasovat proti vstupu ČSSD do vlády. 

„Bude na každém z nás, abychom zvážili, zda-li ty podmínky jsou tak dobré, aby to vykompenzovalo to, půjdeme do vlády s hnutím, se kterým jsme měli poměrně těžké vládnutí v předchozím období a kde je problematický (předseda ANO) Andrej Babiš,“ uvedl. „Mám zkušenost, že Andrej Babiš si stejně dělá, co chce, a co je nejhorší, oni ti jeho členové ho prakticky na slovo poslouchají,“ řekl Štěch. „To není demokracie, to je kult,“ dodal předseda Senátu.

Spory vedly sociální demokraté také o způsobu hlasování. Nakonec to za ně ale vyřešilo ministerstvo vnitra. To totiž stále ještě nestihlo zaregistrovat nové stanovy strany, a tak bude referenedum klasickou listovní formou. Tak jak ho v rozhovoru pro Blesk Zprávy prosazovat bývalý předseda strany Milan Chovanec. Současný šéf Jan Hamáček se přitom klonil spíše k variantě elektronického hlasování. 

Všichni členové strany tak tedy budou moct hlasovat v místních oraganizacích, kde se následně všechny odevzdané hlasy zapečetí a následně sečtou v centrále strany. 

Vyjednávání mezi hnutím ANO, ČSSD a také KSČM mají pokračovat příští týden. V pondělí by se přitom měl v Praze sejít celostátní výbor hnutí ANO, který má taktéž probrat průběh vyjednávání a i podmínky, které si ČSSD pro účast ve vládě klade.

marmat ( 30. dubna 2018 11:53 )

Chovají se jako dítě z exekuované rodiny....Neměli myšlenku už ani na lízátko a teď se jim nabízí půlka cukrárny!!! Mají být hrdé, nebo nevychované, nebo jen uvolněné a spontání??? Taky se bojí HLAVY rodiny-jak jim co povolí...pere se pud s výchovou a SVĚTLEM z výloh ve známé cukrárně.....

marmat ( 30. dubna 2018 11:42 )

Je opravdu těžké vytvořit z pilin sněhuláka....Jiný materiál zde scéna nenabízí !

salto ( 30. dubna 2018 09:14 )

Koukám, že socani by udělali radši koalici s ODS a TOP

zadnice ( 29. dubna 2018 10:20 )

"Nádherná" čtyřka na fotu. Jděte už do háje podvraťáci!

jajas ( 29. dubna 2018 07:49 )

Chovají se, jako by jim ublížilo ANO, přitom si na prohru zadělali sami a voliči jim to dali sežrat. Tak už to konečně pochopte! Už nejste ta strana, která si tady může dělat co chce! A jestli to fakt nechápete, tak si počkejte na nové volby, tam Vám to voliči "osladí"!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa