Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovanec přísně: ČSSD nemá spolupracovat s KSČM a referendum chci písemně

Autor: Jakub Veinlich - 
28. dubna 2018
05:02

Milan Chovanec po konci Bohuslava Sobotky v čele strany sociálním demokratům dočasně šéfoval, na sjezdu sice neuspěl, ale k dalšímu vývoji v ČSSD nehodlá mlčet. V rozhovoru pro Blesk Zprávy řekl, že nesouhlasí s postupem stranických špiček při vyjednávání o kabinetu s hnutím ANO, vstup do vlády vůbec nepodporuje. Chovanec vystoupí se svou kritikou v sobotu v Hradci Králové na zasedání Ústředního výkonného výboru. Chce otevřít také otázku takzvaného bohumínského usnesení, které zakazuje ČSSD spolupráci s KSČM a extrémistickými stranami.

O podmínce s koncem vlády, pokud odstoupí případně všichni vaši ministři, nemluvíte moc dobře. Na Twitter jste napsal, že se jde dopředu domluvit na demisi celé vlády, ale těžko na demisi jednotlivých ministrů. Co se vám na této podmínce nelíbí?

Nejsem obecně zastáncem vzniku vlády. Takže to není ani snaha bojkotovat to vyjednávání. Na druhou stranu je logické, že kdybyste takovou podmínku chtěli dát, tak například napíšete do koaliční smlouvy, že v případě vypovězení koaliční smlouvy jednou ze stran má premiér povinnost do třiceti dnů, dejme tomu, podat demisi celé vlády, tak tomu rozumím.

Ale ten akt jednotlivého ministra je osobní akt toho daného člověka a když přijmete, že i by sociální demokracie nominovala nějakého nestranického odborníka, tak ho asi budete složitě nutit usnesením nějakého stranického orgánu k tomu, aby podal demisi. Když má zodpovědnost za svěřený resort, získává důvěru Poslanecké sněmovny a notabene do hry vstupuje prezident. Těm úvahám vůbec nerozumím. Přijde mi to strašně krkolomné, neumětelské, když to řeknu slušně.

A jak hodnotíte vyjednávání svého stranického vedení obecně? Byť nepodporujete vstup ČSSD do vlády.

Já se tu věc snažím komentovat jen omezeně. De facto jsem dva měsíce držel bobříka mlčení a nechal jsem nové vedení, aby se pokusilo dohodnout nějaké podmínky pro fungování sociální demokracie. Znovu ale opakuji, že jsem zastáncem toho, že bychom měli být v opozici, nechat vládnout fakticky fungující koalici ANO, komunistů a SPD, protože žádná z podmínek nebo pojistek, o které zatím kolegové mluví, nezabrání tomu, aby ta koalice nefungovala dál.

Debata o výměně předsedů výborů je naprosto lichá, protože nejde o předsedu toho výboru, ale o většinu v tom výboru, to znamená, že když ten předseda bude vyměněn, tak se pouze stane fíkovým listem pro tu fungující koalice ANO, SPD a KSČM.

Jaké varianty vlády tedy vy sám vidíte?

Pro mě existují zhruba tři možnosti, jak by mohla vláda vzniknout. První je menšinová vláda za podpory sociálních demokratů bez trestně stíhaného premiéra s tím, že by se změnily parametry ve Sněmovně skutečně tak, aby kontrolní roli převzala demokratická opozice. Nebo ať tu vznikne vláda na půdorysu ANO, komunisté a SPD, ale zatím to vyjednávání podrobně neznám, neviděl jsem ani podrobně text té takzvané koaliční smlouvy. A tu musí podepsat také komunisté a tam se sociální demokraté dostávají opět za hranu.

Jakou? Narážíte na takzvané bohumínské usnesení, které vám zakazuje spolupráci s KSČM?

Ano, myslím, že bychom se tím skutečně dostaly za hranu tohoto usnesení – a logicky tedy jedna z otázek našeho vnitrostranického referenda musí znít, zda tedy končíme s tímto bohumínským usnesením. Pokud se ta koalice bude opírat fakticky o hlasy komunistů, včetně podpisu koaliční smlouvy, což si neumím představit, tak je to naprosté prolomení „Bohumína“.

Ona už ta předem deklarovaná podpora komunistů a jejich ambice mluvit do personálních otázek vlády, je podle mého na to, abychom jednali o bohumínském usnesení. Máme v sobotu Ústřední výkonný výbor (ÚVV), takže doufám, že tam dostaneme odpovědi na některé z otázek, které mám a které tam nadnesu. Pokud ty odpovědi nedostanu, tak ten můj názor na to, že by tato vláda takto vzniknout neměla, trvá.

Co říkáte tomu, že ta první jednání zkrachovala nad vaším bývalým úřadem – tedy ministerstvem vnitra?

Myslím, že to byla úplně zbytečná hra. Je to úplně absurdní. Protože pokud by to mělo být ve smyslu hlídání procesu trestního řízení a přijal bych absurdní myšlenku, že to lze ovlivnit zvenčí, tak daleko důležitější je ministerstvo spravedlnosti než ministerstvo vnitra. Tento souboj jsem považoval za přehnaný a dost dobře nevím, proč se odehrál.

Oni kolegové od samého začátku toho vyjednávání říkali ministerstvo vnitra, nebo ministerstvo financí. Když jsem řídil stranu ještě coby úřadující předseda, tak jsem posílal straníkům dopis pro vyjednávání, ve kterém jsem stanovil podmínky, ve kterých bylo, aby ministerstvo vnitra, spravedlnosti a ministerstvo financí pod vlivem hnutí ANO, což neznamenalo, že by tam museli zasednout nominanti sociální demokracie, ale mohli to být nestraničtí odborníci, kteří by zaručili nějakou důvěru.

Hnutí ANO to neustále označuje za proces, který je zmanipulovaný. Říkal jsem, že by se měl nějak nastavit i případný střet zájmu hnutí ANO na ministerstvu zemědělství a průmyslu a obchodu. Ale hlavně mě mrzí, že jsme se nepokusili obnovit koalici, která tu byla.

Že by to nebyla koalice opírající se o komunisty, ale mohla být plnohodnotná se zástupci KDU-ČSL a v záloze jsou ještě Starostové, které považuji za přirozeného partnera i pro nějaké koaliční vyjednávání v rámci koalic, které se budou tvořit ve městech po komunálních volbách, které nás čekají za pár měsíců. To je další věc, kde budu chtít slyšet, proč jsme se nepokusili o nastolení alespoň nějaké debaty o koalici s KDU-ČSL, která by byla jasně proevropská.

Rozumíte většině senátorského klubu, která má podobný názor jako vy a také se staví proti vstupu ČSSD do vlády?

Četl jsem rozhovor s panem senátorem Víchou, kterého si velmi vážím a já bych tam podepsal každé slovo, které tam je. Ve většině se shodneme. Rozumím senátorům v té obavě, kam směřuje sociální demokracie, protože by to opravdu teď mělo být o tom, co s námi bude za rok, za dva za tři, za pět. A ne nějaká honba za vládními křesly.

My jsme si vyzkoušeli vládní zodpovědnost spolu s Andrejem Babišem, měli jsme svého premiéra a opravdu si myslím, že ta země prosperovala, byla zemí bezpečnou, stabilní. Přesto jsme nebyli schopni čelit masivnímu tlaku populismu Andreje Babiše, který si vše přisvojil. A obávám se, že v tom stavu, ve kterém sociální demokracie je, bychom pod premiérem Babišem, kdy jsme před volbami jasně deklarovali, že vládě nesmí být žádná trestně stíhaná osoba, že to veřejnosti prostě jasně prohrajeme. Ale čeká nás ÚVV, čeká nás referendum tak uvidíme, kam se posuneme.

Není žádným tajemstvím váš vřelý vztah s prezidentem Milošem Zemanem. Mluvil jste s ním někdy v poslední době o vyjednávání, o pozici sociální demokracie? Byť třeba jen neformálně?

S panem prezidentem jsem naposledy mluvil při jeho volebním vítězství, to znamená v den, kdy se vyhlašovaly volební výsledky, což je řada týdnů. Od té doby jsme spolu nemluvili. Nemyslím si, že by bylo vhodné, abych se pokoušel konzultovat s prezidentem za zády vedení sociální demokracie. Nikdy jsem to nedělal a dělat to nebudu. Pan prezident, tak, jak čtu v médiích, vyjednává primárně se zástupci politických stran a se zvolenými lídry. To znamená, já žádnou konzultaci směrem k Hradu nevedu a myslím si, že je to správně.

Jak by podle vás měla znít otázka ve stranickém referendu, která má rozhodnout o vstupu či nevstupu ČSSD do případné vlády?

Ty otázky jsou podle mého dvě nebo tři. Jedna je, jestli jít do vlády s trestně stíhanou osobou. Druhá, pokud ano, tak za jakých podmínek, to jsou podmínky programové. A za třetí se minimálně dotknout už zmiňované problematiky Bohumínského usnesení, a říct si, jestli tato věc pro sociální demokracii je, nebo není mrtvá. Já jsem zastáncem referenda v písemné podobě, ne elektronicky. Zatím jsme to neodzkoušeli a myslím, že by se to mělo počítat v každém kraji zvlášť, aby každý poslanec věděl, jak se k tomu staví kraj, který ho do Sněmovny vyslal. To vše ale ode mě Jan Hamáček už ví, není to nic, co bych mu dělal za zády.

A Bohumínské usnesení je tedy podle Vás mrtvé a mělo by se zrušit, nebo naopak nějak zrevidovat a rozšířit?

Pokud by se hlasovalo o zrušení bohumínského usnesení, tak ve světle toho, jak se kolegové z KSČM staví k otázkám NATO a Evropské unie, tak bych hlasoval proti zrušení bohumínského usnesení. Možná ho modifikovat, protože každá věc se postupem času vyvíjí. Ono to usnesení nesměřuje čistě a jen ke komunistické straně, ale k několika dalším stranám, které už zanikly. Tak je potřeba ho modifikovat o nově vzniklou situaci.

Máte na mysli ho rozšířit o zákaz spolupráce s SPD Tomia Okamury?

Já ten návrh nejdříve přednesu kolegům a nebudu to sdělovat přes média. Ale v každém případě jsou tam některé subjekty, které už neexistují. To znamená modifikovat bohumínské usnesení je podle mého třeba – a pokud se komunisté zásadně nezmění v postojích k NATO a EU, tak pro mě má tento dokument stále smysl.

salto ( 30. dubna 2018 09:17 )

Sice je to chamraď, ale demogratická

hejhej ( 29. dubna 2018 21:01 )

tramping: A takoví bývali funkconářo - komunisté,ořevlékači kabátu jsou rozlezlí ve všech stranách.

marmat ( 28. dubna 2018 20:31 )

Je dobře, že se ZDE diskuze odehrává.......I když pro TITANIK ĆSSD je pozdě, pro vládnutí pana Babiše důležitě - objevit a označit VŠECHNY ubohé sabotéry !!!

marmat ( 28. dubna 2018 20:20 )

Škoda, ře není s kým jim dát KOPANEC .....To je klika, že se takto sebevražedně chovají...aby bylo JASNO, ale i ODS, KDU.... NENÍ s kým stavět vládu !!!

marmat ( 28. dubna 2018 20:16 )

VÍC a velmi průhledně a zavile ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa