Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Neonacisté s kameny hnali Romy i s plačícími dětmi z tábora, celý ho vypálili

Autor: nkov - 
26. dubna 2018
18:40

Internet obletělo šokující video party ukrajinských neonacistů, kteří násilně vyhnali skupinu Romů, původem převážně ze Zakarpatí, z jejich provizorního stanového tábora nedaleko Kyjeva. Snímek zachycuje maskované muže, jak kameny a spreji útočí na utíkající Romy, někteří z nich přitom v náručí nesli plačící děti. Útok se setkal s odsouzením, Amnesty International přitom kritizuje nezapojení policie, extremistické nálady na Ukrajině se řeší i v americkém kongresu.

Extremisté neopomněli se pogromem pochlubit na sociálních sítích. Na Facebooku například uveřejnili vyjádření, že na vyhoštění Romů měli právo, jelikož ti neměli povolení k pobytu. Svůj čin popisují jako „přesvědčivý a právní argument“, dle jejich slov romské obyvatele nejdříve požádali, aby tábor opustili, a až poté se „zbavili odpadu“ tím, že stany „bezpečně spálili“.

Video, které natočila skupina místních aktivistů, však ukazuje, že neonacisté na Romy násilně útočili. Až po jeho zveřejnění začala konat i policie: „Dnes bylo zveřejněno video nelegálního činu spáchaného neidentifikovanými pachateli proti občanům žijícím na území Lysé hory. Na základě tohoto videa byl útok zapsán do systému a informace o něm putovaly do policejního ústředí v Kyjevě,“ řekla policie. Neznámí útočníci měli spáchat dva trestné činy: porušení práv občanů na základě rasy, etnicity nebo náboženství a výtržnictví.

K útoku se vyjádřila i nezisková organizace Amnesty International. Ta kritizuje především nečinnost ze strany policie. Podle Oksany Pokalchukové, ředitelky ukrajinské pobočky Amnesty International, ve většině případů policejní složky „zůstávají neaktivní“, čímž radikálům ponechávají volné ruce. „Je důležité uvědomit si, že cílem takových útoků se může stát každý: Romové, ženy, aktivisté bojující proti korupci, Židé, členové LGBT komunity, ale i novináři, umělci, studenti nebo spisovatelé,“ dodala Pokalchuková.

Znepokojení z rostoucího neonacismu a jeho glorifikace na Ukrajině vyjádřila i skupina 57 kongresmanů USA. Ti poslali otevřený dopis adresovaný státnímu tajemníkovi Johnu Sullivanovi. V něm ho žádají o „vyvinutí diplomatického tlaku na Ukrajinu ohledně nedávných incidentů státem podporovaného popírání holokaustu a antisemitismu“.

Skupina pravicových extremistů napadla tábor Romů. Útočili na ně kameny a vypálili jim stany. Skupina pravicových extremistů napadla tábor Romů. Útočili na ně kameny a vypálili jim stany. | Facebook/Сергій Мазур

Extremistická skupina C14 se v minulosti zapletla do několika násilných konfrontací. Například v únoru skupinka hlásající se k C14 poškodila pomník sovětským vojákům bojujícím proti nacistům ve druhé světové válce a zničila nápis na soše, který čítal „Těm, kteří porazili nacismus“. Dva z jejich členů jsou navíc podezřelí z vraždy prominentního ukrajinského novináře Olese Buziny v dubnu 2015.