Právnička Markéta Jančurová (40) žaluje u Okresního soudu pro Brno-venkov svého bývalého chotě Radima (46) o výživné. Požaduje sama pro sebe pět milionů korun.

„Tuto částku považujeme za nepodkročitelné minimum,“ řekl Blesku právník exmanželky Zdeněk Joukl. „Pan Jančura se prezentuje jako miliardář, své bývalé ženě dosud od rozvodu nevyplatil ani korunu,“ dodal.

»Pán žlutých autobusů« její nárok odmítá. Jako kompenzaci za zhruba čtyřleté společné soužití nabízí o dva miliony korun méně.

Mají předmanželskou smlouvu

„Podepsali jsme předmanželskou smlouvu. Podle ní Markétě náleželo něco mezi 1,5 až 2 miliony korun. Akceptoval jsem dva a půl milionu a pak ještě zaokrouhlil částku na tři miliony,“ naznačil svůj strop Jančura. „Zprvu létaly od protistrany cifry dvanáct a sedm milionů,“ dodal dopravní magnát s tím, že o majetkovém vyrovnání se obě strany přou již rok.

Manželství Markéty a Radima Jančurových přitom trvalo poměrně krátce. Miliardář si vzal krásnou a šikovnou právničku 30. června 2012, soud oba rozvedl 16. února 2017.

Byznysvztah: Nebydleli spolu, dítě nepočali

Sám Radim Jančura označil soužití s o sedm let mladší Markétou za neobvyklé. Jako by totiž kombinoval vztah s byznysem. Manželé spolu nebydleli ve společné domácnosti a nepodařilo se jim spolu mít dítě. To bylo také zřejmě i jedním z důvodů rozluky a pak i rozchodu.

Markéta Jančurová se přitom po svatbě vzdala slibné kariéry vedoucí právničky v renomované mezinárodní firmě. „Začala na naléhání manžela pracovat výhradně pro jeho firmu. Po rozchodu musela začínat znovu,“ řekl Blesku její advokát Joukl. Samotná Markéta Jančurová se z jednání kvůli nemoci omluvila.

Soudkyně: Nebude to důstojné. Stojí vám to za to?

Soudkyně Miroslava Šebelová se snažila hodinu přimět obě strany k dohodě. „Zvažte, zda vám stojí za to, aby se veřejně propíraly vaše intimní i majetkové záležitosti. Nebude to důstojné ani pro jednoho z vás,“ vyzvala obě strany k smírnému řešení sporu. Marně.

Advokáti mezitím v soudní síni »šermovali« argumenty, nakonec se však dohodli, že se nedohodnou. Válka tedy propukla naplno.

„Smírné řešení není možné. Pan Jančura má za to, že jeho bývalá paní nemá nárok na výživné,“ konstatovala soudkyně.

Markéta je extrémně schopná právnička. Mladá, zdravá, krásná, zodpovědná a pracovitá. Institut výživného manželky patří ale lidem, kteří jsou po rozvodu v existenčním ohrožení a nemají žádné prostředky. Markéta si byla schopna po rozvodu sama výživu zajistit,“ stojí si na svém Jančura.

Grilování čeká oba manžele

Po šermu argumentů a právnických kliček, které trvaly v soudní síni celé čtvrteční dopoledne, soudkyně případ odročila na konec června. „Budu muset vyslechnout žalobkyni (Markétu Jančurovou – pozn. red), zapotřebí bude i vypracování obsáhlých znaleckých posudků,“ řekla Miroslava Šebelová. Problémem možná bude najít znalce, který dokáže jmění jednoho z nejbohatších Čechů kvalitně ocenit. Náklady na celý proces mohou dosáhnout až milionů korun!

Soudkyně Miroslava Šebelová uvedla, že 90 % sporů o výživné, které rozhoduje, končí u ní smírem. Výživné pro manželku soudí jen ojediněle, v celém Česku jsou podobné spory vzácné.

Jančura už jedny alimenty platí

Radim Jančura platí už výživné na dceru, kterou má s první partnerkou. Svůj měsíční příjem označil sám Jančura na 160 000 korun. Stejný plat pobírala během angažmá v jeho firmách i exmanželka. „Jezdím v deset let starém autě, na luxusní dovolené si nepotrpím,“ řekl.

Kdo je Radim Jančura?

Ostravský rodák Radim Jančura (46) je podnikatel a manažer, známý především jako zakladatel a vlastník společností Student Agency a RegioJet. Je členem správní rady Nadačního fondu pro boj proti korupci a financuje nadační fond Stínové Ředitelství silnic a dálnic. Vystudoval elektrotechniku na VUT v Brně.

Založil, vlastní a řídí společnost Student Agency, která provozuje žluté autobusy, prodává letenky a konkuruje Českým drahám společností RegioJet. Je vlastníkem společnosti DPL Real, které patří brněnský Dům pánů z Lipé na náměstí Svobody. V roce 2005 byl zvolen českým Podnikatelem roku. Bydlí v Bílovicích nad Svitavou.

VIDEO: Také Tomáš Řepka a Vlaďka Erbová se nedávno u brněnského soudu přeli o alimenty.

Video
Video se připravuje ...

Řepka a Erbová zase u soudu, válčí o alimenty na syna! On nabízí dva tisíce, ona chce 15! Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
7 fotografií