Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Michael Jackson žije! Kdo to tvrdí? Dnes by slavil 60: Jaké jsou milníky jeho života?

/
  • Michael Jackson
    29. srpna 2018 ● 15:08

    Král popu Michael Jackson (†50), který zemřel v roce 2009, by 29. srpna oslavil šedesáté narozeniny. Co všechno jste o slavné star nevěděli? Jaké byly jeho životní milníky? A proč se spekuluje o tom, že je stále naživu?

  • 1.

    Tvrdí se, že stále žije

    2674785:full:true:true

    *Narodil se 29. srpna 1958 v americké Indianě.

     

    *Zaměřil se především na konvenční pop a taneční hudbu vycházející ze soulu.

     

    *Za svou kariéru získal 13 cen Grammy.

     

    *Pocházel z devíti sourozenců.

     

    *Jeho vzorem byl černošský zpěvák Frankie Lymon (†26).

     

    *Americká novinářka Pearl Jr. tvrdí, že smrt Jacksona byla jenom fingovaná a že si s králem popu celá léta dopisuje. Údajně smrt jenom předstíral, aby mohl svobodně žít. V kontaktu je sním i rodina, která se snaží dokumentaristku umlčet – a zrušili jí web michaeljacksondeathhoax.com. „Říká mi věci, které by o Michaelovi nemohl vědět nikdo jiný. Jsem si stoprocentně jistá, že je to on, nemám o tom žádné pochyby,“ prohlašuje novinářka.

     

     

    *Byl spoluautorem písně „Do the Bartman“ v podání Barta Simpsona. Píseň z roku 1990 dva týdny vítězila na první příčce britské hitparády.

     

     

    *Když měl finanční problémy, musel udělat dražbu majetku.

     

     

    *Jeho použité trenýrky chtěl prodat jeden z obchodníků v rámci aukčního portálu za neuvěřitelných milion dolarů. Jakmile se o tom dozvědělJackson, svou dražbu majetku zrušil.

     

     

    *Album Thriller se stalo nejúspěšnější a prodalo se ho přes 100 milionů kusů, zároveň získalo celkem 7 cen Grammy a stalo se nejprodávanějším albem všech dob a zapsalo se tak do Guinessovy knihy rekordů.

  • 2.

    Nevychodil ani základku?

    Michael Jackson ještě před plastikami
    Autor: Blesk – archiv FTV Prima, archiv Facebook Evy Singerové, archiv Blesku

    *Jeho dalším album „Bad“ bylo také velmi úspěšné a dosáhlo druhého místa v žebříčku nejprodávanější deska všech dob.

     

     

    *Hvězdnou kariéru odstartovalo vystoupení v show Eda Sullivana, ve které vystoupil ještě se svou tehdejší kapelou Jackson 5, která vydala debutové album v době, kdy bylo Jacksonovi 12 let.

     

     

    *Král popu nikdy nedoložil papír, který by měl dokázat, že ukončil základní školu. Jeho vzdělání pro něj bylo vždy tabu.

     

     

    *V roce 1985 koupil za 700 milionů dolaru práva na písně od kapely Beatles. Tím si znepřátelil frontmana Paula McCartneyho (75). Následně jej prodal společnosti Sony. V závěti mu ale údajně polovinu práv odkázal, a to jako gesto symbolického usmíření.

     

     

    *Michael Jackson byl vychovaný jako svědek Jehovův, těsně před smrtí ale přestoupil k islámu a změnil si jméno na Mikael.

     

     

    *V roce 1987 si nechal udělat ďolíček v bradě.

     

     

    *Trpěl nemocí vitiligo (výpadky pigmentů projevující se bílými skvrnami) a fleky kryl tmavým make-upem. Fleky se začaly rozšiřovat a on se tak najednou proměnil z černocha na bělocha.

     

     

    *V rámci příprav na plánované turné poprosil o pomoc iluzionistu Davida Copperfielda (61). Triky, které do turné připravil, ale už nikdo nikdy neuvidí.

     

     

    *American Music Award mu udělila titul „Umělec století“.

     

     

    *Jako jeden z mála umělců byl Michael Jackson dvakrát přijat do rokenrolové síně slávy.

  • 3.

    Popáleniny kvůli reklamě

    Michael Jackson
    Autor: profimedia

    *Má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

     

     

    *Knihovna amerického Kongresu přijala v roce 2008 album „Thriller“ do svých sbírek pro jeho nezpochybnitelný kulturní význam.

     

     

    *Michael Jackson je označovaný za KRÁLE POPU. Tuto přezdívku mu dala jeho dlouholetá přítelkyně Elizabeth Taylor (†79).

     

     

    *Přezdívka KRÁL POPU byla ale pro něho omezující, protože ve své tvorbě obsáhl více žánrů, kromě popu také rock, soul, funk, prvky gospelu či rapu.

     

     

    *Kromě zpěvu byl geniálním tanečníkem, ale tanec se nikdy neučil, i přesto je nazývaný druhým Fredem Astairem (†88).

     

     

    *Michael skvěle stepoval.

     

     

    *Zpěvák v 80. letech spolupracoval s firmou Pepsi a natočil pro společnost několik reklamních videí.

     

     

    *Během natáčení jednoho videoklipu pro firmu Pepsi utrpěl Jackson na hlavě popáleniny druhého stupně. To se stalo v momentě, kdy došlo k předčasnému odpálení pyrotechniky, která byla součástí speciálních efektů reklamy.

     

     

    *Michael nazpíval nespočet duetů. Spolupracoval například s Britney Spears (36) (píseň „Way You Make Me Feel“), Akonem (45) („Hold My Hand“), Fergie (43) („Beat It“), Paulem McCartneym (75) („Girl is Mine“), Steviem Wonderem (67) („Just Good Friends“) nebo s Freddiem Mercurym (†45) („State Of Shock“).

     

     

    *Spolupodílel se i na hudební stránce různých filmů a seriálů, například Zachraňte Willyho, E. T. – Mimozemšťan, Superman a další.

  • 4.

    Stovky milionů na charitu

    Jackson zesnul v padesáti letech.
    Autor: Profimedia.cz

    *Podílel se na několika humanitárních akcích a projektech.

     

     

    *V roce 1984 věnoval na charitu 1,5 milionu dolarů, které získal z mimosoudního vyrovnání s Pepsi Commercial, a to po již zmiňované nehodě, která se stala během natáčení reklamního videa.

     

     

    *O rok později spolupracoval s Lionelem Richiem (68) na charitativním songu „We Are the World“, který se následně stal jedním z nejúspěšnějších v historii. Prodalo se ho téměř 20 milionu kusů a miliony dolarů byly věnované na pomoc proti hladomoru.

     

     

    *V roce 1992 založil charitativní organizace „Uzdravme svět“, která zprostředkovávala peníze na pomoc válkami a nemocemi ohroženým lidem.

     

     

    *Za svůj život údajně věnoval charitě přes 300 milionu dolarů.

     

     

    *Jackson dostal 14. května 1984 cenu za charitativní činnosti, a to přímo z rukou tehdejšího prezidenta Ronalda Reagana (†93).

     

     

    *Za podporu 39 charitativním institucím by zapsán do Guinessovy knihy rekordů.

     

     

    *Micheal byl také posmrtně v Rakousku vyznamenaný cenou Save the World Award za humanitární aktivity. Cenu převzal jeho bratr Jermaine.

     

     

    *V devadesátých letech chtěl Jackson koupit práva k postavě Spider-Mana, sám se totiž chtěl stát tímto filmovým hrdinou.

     

     

    *Jackson měl údajně velký zájem ztvárnit hlavního hrdinu ve snímku Střihoruký Edward.

  • 5.

    Tři operace nosu

    Pojišťovna nechce vyplatit peníze za Jacksonovu smrt.
    Autor: ČTK

    *Jackson postoupil tři operace nosu. První plastiku absolvoval v roce 1979, když si během taneční zkoušky zlomil nos, druhou po ošetření popálenin z pyrotechnické nehody a třetí během operace dolíčku na bradě.

     

     

    *Podle Jacksona byl v mládí terčem výsměchu kvůli nelichotivému nosu a akné, psychologové se tak domnívají, že trpěl dysmorfofobií, tedy psychickým stavem, kdy se trpící obává přijetí svého vzhledu okolím.

     

     

    *Jackson byl několikrát nařknutý ze sexuálního obtěžování nezletilých dětí. Tehdy na svou obhajobu sdělil, že s dětmi spává ve společné ložnici, pokud si to výslovně přejí a jejich rodiče s tím souhlasí, údajně jim sám tuto možnost nenabízí a vždy měl pro ně k dispozici pokoj pro hosty. Dodával, že na tom nevidí nic špatného, protože z jeho strany nešlo o žádné sexuálně motivované jednání.

     

     

    *Během soudních sporů byl údajně závislý na uklidňujícím léku Demerolu.

     

     

    *Hrozilo mu až 20 let vězení, ale porota ho nakonec shledala nevinným, celé vyšetřování trvalo 574 dnů. Po skončení procesu Jackson odjel na malý ostrov u Perského zálivu.

     

     

    *Jackson byl dvakrát ženatý. Své první „ANO“ řekl zpěvačce Lise Presley  (50), dceři Elvise Presleyho (†42). Svatba se konala v květnu 1994 v Dominikánské republice. O dva roky později se rozvedli.

     

     

    *Podruhé se Jackson oženil po 11 měsících od prvního rozvodu. Za ženu si vzal zdravotní sestru Deborah Jeanne Rowe (59), se kterou měl dvě děti. Prince Michaela Jacksona (21) a Paris Jackson (20). S Deborah se rozvedl po třech letech.

     

     

    *Jackson má i třetí dítě Prince Michaela Jacksona II (16) přezdívanou Blanket, ale totožnost matky je neznámá.

     

     

    *Zpěvák zemřel 25. června 2009 v Los Angeles na selhání srdce.

     

     

    *Ve 12:21 obdrželi záchranáři telefonát, že potřebují pomoc pro člověka v bezvědomí, kterého se přítomný lékař pokoušel neúspěšně resuscitovat. Záchranáři dorazili po třech minutách a zjistili, že zpěvák nedýchá a má zástavu srdce. Resuscitace pokračovala během převozu a více než hodinu po příjezdu do nemocnice. Po neúspěšných pokusech byl Jackson prohlášen za mrtvého ve 14:26.

  • 6.

    Otrávili ho

    Poslední známá fotografie Jacksona před smrtí
    Autor: Profimedia.cz

    *Za příčinu smrti byla určena akutní otrava silným sedativem Propofolem. Tento lék bral Jackson od května 2009 na chronickou nespavost.

     

     

    *Za Jacksonovu smrt, která byla koronerem prohlášena za vraždu, mohl jeho osobní lékař kardiolog Conrad Murray (65), který byl 8. února 2010 obviněn z neúmyslného zabití a propuštěný na kauci, která činila 1,43 milionu korun. Navíc měl omezení lékařské praxe a zabavili mu pas.

     

     

    *Conradovi hrozily čtyři roky vězení. V listopadu 2011 ho stát jednohlasně uznal za vinným z neúmyslného zabití svého pacienta Michaela Jacksona a následně byl odsouzený na čtyři roky.

     

     

    *Z vězení byl propuštěný po necelých dvou letech, tedy 28. října 2013.

     

     

    *Začátkem října podalo BBC informace o závěru pitvy, podle níž měl Jackson silné srdce, byla mu zjištěna artritida a chronický zánět plic, jinak byl jeho zdravotní stav dobrý.

     

     

    *Za svou hudební kariéru zvládl odjet tři turné a čtvrté s názvem This Is It bylo kvůli úmrtí zrušené.

     

     

    *Zahrál si celkem ve 12 filmech. Například ve snímku Muži v černém 2, Moonwalker nebo ve snímku Šílenej biják.

     

     

    *Kromě toho, že byl zpěvák a skvělý tanečník, podílel se také jako režisér, skladatel a scenárista v několika svých videoklipech.

     

     

    *O Jacksonovi bylo natočeno několik dokumentárních snímků.

     

     

    *Kolem sebe měl několik milionů fanoušků a mezi nimi byl také Orlando Bloom, který se údajně svěřil, že první CD, které si kdy herec koupil, bylo CD Michaela Jacksona Thriller.

  • 7.

    Vydělává i po smrti

    Michael Jackson je pět let po smrti, ale vydělává víc než v dobách největší slávy.
    Autor: Profimedia.cz

    *Zajímavostí, kterou ocení zejména Jacksonova rodina, je také to, že svým nejbližším vydělává i po své smrti v roce 2009. A to dokonce víc než za života.

     

    *Magazín Forbes odhaduje, že Jacksonův příjem za života i po smrti dosáhl 3 miliard dolarů (66 miliard korun). Pokud by se brala v úvahu inflace, blíží se jeho příjem astronomické částce 4 miliardy dolarů (88 miliard korun). Kromě jeho hitů a Las Vegaské show Cirque Du Soleil má stále nemalé příjmy i z reklamy. Jeho tvář se například vrátila na retroedici nápojů Pepsi.

     

    *V roce 2016 vydělal 800 milionů dolarů (více než 17 miliard). Což byl jeho roční rekord

    Fotogalerie
    57 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

janka69: nejlepší spevák , po ňom Phil Collins a posledný Michael George

(30. 08. 2018 22:26)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy