Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do EU jedině za poplatek: Brusel chce Britům po brexitu „napařit“ víza

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
26. dubna 2018
23:25

Evropská unie chce, aby pro Brity po brexitu při návštěvě jedné ze členských zemí EU platila vízová povinnost. Za vízum by tak museli zaplatit 175 korun, EU míní tento plán rozšířit na všechny země mimo Evropský hospodářský prostor. Vízová povinnost začne pro Velkou Británii platit v případě, že se rozhodne opustit celní unii Evropské unie, informoval deník Daily Mail.

Schválená víza budou platná po tři roky nebo do vypršení cestovního pasu, povolení může být anulováno v případě, že se daný člověk dostane na seznam podezřelých osob.

Britové při žádosti o vízum do členských zemí EU budou muset poskytnout své osobní údaje a informace o jejich zahraničních cestách. Budou rovněž muset odpovědět na otázky o jejich bezúhonnosti.

Nová povinnost závisí na celní unii

Vstupní poplatek navrhl úřad Evropského systému cestovních povolení, jde mu hlavně o zamezení nelegalní migrace a volného pohybu zločinců. EU ale doufá, že jí to pomůže s několika miliardovým rozdílem v rozpočtu, který jí po brexitu zůstane. Vízová povinnost se bude týkat všech zemí, které nejsou členy EU, mezi něž bude od 29. března příštího roku spadat i Británie.

EU připouští, že pokud Britové zůstanou v celní unii nebo se společně dohodnou na jiných podmínkách, bude možné, aby se jim toto nové nařízení vyhlo.

Žádost bude možné podat přes online aplikaci, kde Britové vyplní svá osobní data a údaje jejich cestovních pasů. Žadatelé budou nuceni odpovídat i na otázky jejich cestovní historie a právní bezúhonnosti. Všechny informace budou po zpracování zařazeny do databází orgánů EU zabývajících se bojem s kriminalitou.

Co bude platit při cestě do Británie?

Pokud se nevyskytnout žádné problémy vše by mělo být vyřízeno během několika minut. Pokud by nastaly komplikace, může vyřízení požadavku trvat až čtyři týdny, Brusel upozorňuje, že v takovýchto situací vízum nemusí být vůbec vydáno.

Premiérka Theresa Mayová vzkázala, že i britské hranice budou kontrolované a že zamezí volnému vstupu do země. Její vláda ale zatím nijak nespecifikovala, jaká opatření budou pro obyvatele členských zemí EU při cestě do Británie platit. Poslanec Craig Mackinlay už v loňském roce mluvil o zavedení vstupního poplatku ve výši necelých 300 korun. Nic však není oficiální.

Hlavní vyjednávač EU o brexitu Michel Barnier (vpravo) a britský ministr pro brexit David Davis na jednání v sídle EU v Bruselu Hlavní vyjednávač EU o brexitu Michel Barnier (vpravo) a britský ministr pro brexit David Davis na jednání v sídle EU v Bruselu | ČTK

Projekt Galileo má být britský protějšek

Mezitím britská vláda zvažuje vytvoření satelitního navigačního systému, který by byl konkurentem projektu Evropské unie Galileo. Důvodem je snaha omezit přístup Británie k citlivým bezpečnostním informacím po jejím odchodu z EU.

Satelitní program Galileo, který má být konkurentem americkému systému GPS, se ukázal být dalším konfliktním bodem mezi Británií a EU, která k Británii přistupuje tak, jako kdyby Londýn už unii opustil. Mluvčí britského ministerstva pro podnikání, energetiku a průmyslovou strategii uvedla, že Británie by chtěla členem programu Galileo zůstat. Pokud bude odříznuta, je připravena reagovat.

Británie chce zpět miliardy

Ministr pro podnikání Greg Clark uvedl, že pokud bude Británie ze systému vyloučena, může to způsobit roky zpoždění a zvýšení nákladů na projekt, které mají dosáhnout deseti miliard eur (254,6 miliardy Kč).

Clark rovněž jedná s právníky o získání 1,4 miliardy eur, které země do projektu od jeho zahájení v roce 2003 investovala. V Praze sídlí od roku 2012 Agentura pro evropský globální navigační družicový systém (GSA), která systém Galileo provozuje.

cocumysvole ( 26. dubna 2018 23:50 )

Ti degenerovaní debilové v Bruselu museli zblbnout víc než je jejich přirozenost. Británie je jediná velmoc která celou HLOUPOU EU držela nad vodou - jak finančně tak morálně. A jestli si mocipáni z EU myslí že tímhle debilním kopáním můžou Británii jakkoliv ublížit tak jsou na omylu. Ale až jim to dojde tak už bude zatraceně pozdě.

Zobrazit celou diskusi